to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Γη και Ελευθερία»: H δυναμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα με τον φακό του Left.gr

«Οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά». Μ’ αυτό το σύνθημα οι δεκάδες κινήσεις πολιτών, οι συλλογικότητες και οι φορείς που απαιτούσαν την απόσυρση του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου και νόμου πλέον από τις αρχές Μαΐου γιορτάζουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διοργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε οκτώ πόλεις της χώρας.


Βίντεο και φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας

Στην Αθήνα το ραντεβού ήταν στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Πάτρα και Σίφνο.

  Ένα απο τα καλέσματα σημειώνει τα εξής:

«Η κλιματική αλλαγή, η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των ορεινών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων, θα φέρνει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους αντιμέτωπους με απειλητικούς ιούς και πανδημίες. Αυτή η πορεία είναι χρέος μας να ανακοπεί! Ο άνθρωπος δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά μέρος του φυσικού πλούτου αυτού του πλανήτη. Η επιβίωση και παραμονή του πάνω σε αυτόν, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αέρα που αναπνέει και του νερού που πίνει, από τη θερμοκρασία του πλανήτη και από την επιβίωση όλων των άλλων ζωικών και φυτικών ειδών. Το περιβάλλον, μετά την πανδημία του κορονοϊού, χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση και όχι περισσότερη λεηλασία.

Το κυνήγι του κέρδους όμως, εμποδίζει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και την κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Ελλάδα, να αποδεχθούν αυτή την απλή αλήθεια. Μέσα στο lockdown και με το «αδιαμφισβήτητο» επιχείρημα της ανάπτυξης που θα χρειαστεί για να ορθοποδήσουμε από την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει, βρήκαν την ευκαιρία να ψηφίσουν τους χειρότερους περιβαλλοντοκτόνους νόμους. Νόμους που απελευθερώνουν τη δράση των επενδυτικών συμφερόντων από τον … «περιβαλλοντικό βραχνά» και ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη και ολοκληρωτική λεηλασία της φύσης.

Αλ. Τσίπρας: Στο όνομα της ύφεσης να μην συρρικνώσουμε το περιβάλλον (βίντεο)

 «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας πληγωμένο, από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ουσιαστικά αποδομεί τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και απορρυθμίζει πλήρως την περιβαλλοντολογική νομοθεσία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αντ. Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ: Είναι η ώρα της φύσης 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεςυπογραμμίζει την ανάγκη ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα να αλλάξει πορεία και προτρέπει να «αναθεωρήσουμε τι αγοράζουμε και τι χρησιμοποιούμε», να «υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες, βιώσιμα γεωργικά και επιχειρησιακά πρότυπα», να «προστατέψουμε τα εναπομείναντα άγρια περιβάλλοντα και την άγρια φύση», να «δεσμευτούμε για ένα πράσινο και ανθεκτικό μέλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σκιαγραφεί τις δραματικές αλλαγές της κλιματικής αλλαγής και σημειώνει πως η φύση μάς στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. «Βλάπτουμε τον φυσικό κόσμο και αυτό γίνεται εις βάρος μας. Η υποβάθμιση των οικοτόπων και η απώλεια της βιοποικιλότητας επιταχύνονται. Η διατάραξη του κλίματος επιδεινώνεται, υπονομεύοντας την υγεία και τα προς το ζην» αναφέρει χαρακτηριστικά.

***

Οι αντι-περιβαλλοντικοί νόμοι, που εν μέσω καραντίνας ψήφισαν, να μείνουν στα χαρτιά!

Αλ. Χαρίτσης: Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με τις συνταγές του παρελθόντος

«Ριζοσπαστική οικολογία, αναζήτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, το ενοποιητικό νήμα που κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους»

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε με αφορμή τη σημερινή ημέρα: «Η σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος μας βρίσκει στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης που υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο με τις συνταγές του παρελθόντος.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η άναρχη ανάπτυξη δίχως κανόνες, η διαρκής εκταμίευση του συλλογικού μέλλοντος για την ικανοποίηση παροντικών καταναλωτικών αναγκών, ναρκοθετεί την οικολογική ισορροπία και οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Η ριζοσπαστική οικολογία, η αναζήτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, είναι το ενοποιητικό νήμα που κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε σημείο του πλανήτη που διεκδικούν ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.

Είναι μια μάχη που ήδη έχει ξεκινήσει.

Οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού -όπως βλέπουμε και στη χώρα μας- αρνούνται τους κινδύνους από την καταστροφή του περιβάλλοντος, επιμένουν σε ένα χρεοκοπημένο παραγωγικο μοντέλο, προκρίνουν την ανάπτυξη υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να συνεχίσουν. Να παλέψουμε για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο που θα προκρίνει την συλλογική ευημερία, την οικολογική ισορροπία, την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ένας άλλος κόσμος δεν είναι απλά εφικτός. Είναι αναγκαίος».

Ν. Ηλιόπουλος: Το επιχείρημα «ακούμε τους ειδικούς» από ότι φαίνεται δεν ισχύει στα ζητήματα του περιβάλλοντος

«Η πανδημία αποτελεί μια βίαιη υπενθύμιση της ζημιάς που έχουμε κάνει στο φυσικό μας πλούτο», σχολίασε ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης στον δήμο Αθηναίων, ενώ συμπλήρωσε πως, «τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να σχεδιάσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο, κάτι που περνάει μέσα και από την δική μας αυτοκριτική».

«Εν μέσω περιοριστικών μέτρων και με την βουλή να υπολειτουργεί ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο για το περιβάλλον. Το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων ζήτησε την απόσυρση του. Το επιχείρημα "ακούμε τους ειδικούς" από ότι φαίνεται δεν ισχύει στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Ραντεβού σήμερα στις 18:00 στην Πλατεία Συντάγματος».

***

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για την γή και την ελευθερία

Η πρωτοβουλία SupportEarth που ξεπήδησε από το κίνημα των SupportArtWorkers εξέδωσε το παρακάτω κάλεσμα:

Το #SupportEarth, ως ανεξάρτητο δίκτυο συσπείρωσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, καλεί σε μαζική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 18:00. «Καλούμε κάθε άνθρωπο στην Αθήνα να παραστεί και να συμμετέχει ενεργά στη διαμαρτυρία που θα συνδέει τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον με μια σειρά ανεξάρτητων και ανοιχτών καλλιτεχνικών δράσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά

*Μερικές από τις ομάδες που θα συμμετέχουν με κοινωνικο-καλλιτεχνικές δράσεις: Quilombo, Κρατήρας, Anasa Cultural Center, Τα Κρουστά της Τάκη, String Theory, Unima, Οιστρογόνες, Αγία Φανφάρα, Make Some Noize, Bρυσούλες, Rhea Temple - Ritual Healing Arts, Μελίρειες, Shamans of Greece, ο Άλλος Άνθρωπος #SupportEarth #aposyre_to #to_akyronoume

Στην Αθήνα, οι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα βρεθούν στη μεγάλη σημερινή διαδήλωση στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα στο πλευρό του κινήματος ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Ανάμεσα τους και η μπάντα της Αγίας Φανφάρας (την οποία γνωρίσαμε πρόσφατα στις πλατείες της Αθήνας, μετά την πανδημία), όπου εχθές το βράδυ προχώρησε σε μια μοναδική κοινή ανοιχτή πρόβα μαζί με τις Οιστρογόνες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι σημερινές συγκεντρώσεις γίνονται με φόντο την ψήφιση, στις 5/5, του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη - δείτε εδώ μερικές από τις βασικές καταστροφικές του προβλέψεις.

Σταχυολογήσαμε ορισμένες απο τις οργανώσεις που καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)