to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:18 | 05.04.2017

Διεθνή

Συρία: 86 νεκροί, ανάμεσά τους 30 παιδιά, από την επίθεση με τοξικά αέρια - Αρνείται την ευθύνη ο συριακός στρατός (ενημέρωση)

Νέα φρίκη στην πολύπαθη Συρία: Τουλάχιστον 72 οι νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, από εισπνοή τοξικών αερίων στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην επαρχία Ιντλέμπ της βορειοδυτικής Συρίας - Διαψεύδει ανάμειξη η Δαμασκός - Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το μακελειό προήλθε από χτύπημα του συριακού στρατού σε αποθήκη με χημικά των ανταρτών - Διαψεύδουν οι αντάρτες - Την Τετάρτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (17:00 ώρα Ελλάδος) - Διάσκεψη για τη Συρία σήμερα στις Βρυξέλλες


Στους 86 ανέρχεται ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από την επίθεση με χημικά όπλα κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε αργά σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Όταν ο ΟΗΕ αποτυγχάνει να δράσει συλλογικά, οι ΗΠΑ είναι "υποχρεωμένες να αναλάβουν δράση"

 Στην προειδοποίηση ότι όταν ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αποτυγχάνει να δράσει συλλογικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν από μόνες τους δράση» προέβη σήμερα η Αμερικανίδα πρεσβευτίνα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

«Όταν τα ΗΕ μονίμως αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να αποφασίσουν να δράσουν συλλογικά, υπάρχουν φορές στην ιστορία των ΗΠΑ που είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε από μόνοι τους δράση», τόνισε η Χέιλι μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει συγκληθεί με θέμα την Συρία.

Στον "δολοφόνο Άσαντ" επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση με χημικά ο Ερντογάν 

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε σήμερα με δριμύτητα τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο αποκάλεσε «δολοφόνο», επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για την επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία, η οποία στοίχισε την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

«Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών περίπου 50 παιδιά (…). Ο Άσαντ ο δολοφόνος! Πώς θα γλυτώσεις από τις κατάρες τους;» είπε ο Τούρκος ηγέτης κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Προύσα (βορειοδυτική Τουρκία), όπου επίσης κατέκρινε τη «σιωπή» της διεθνούς κοινότητας.

Τουλάχιστον 72 άμαχοι, μεταξύ αυτών 20 παιδιά, σκοτώθηκαν χθες σε αυτήν την επίθεση, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η υφήλιος που παραμένει σιωπηλή ενώπιον αυτού, τα Ηνωμένα Έθνη που παραμένετε σιωπηλά ενώπιον αυτού: με ποιο τρόπο θα λογοδοτήσετε;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

«Ως πατέρας νιώθω θλίψη (...). Πρόκειται για τα παιδιά μας, πρόκειται για τα αδέλφια μας» συνέχισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει τους επιζώντες της επίθεσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είδαν θύματα με συμπτώματα έκθεσης σε νευτοτοξικούς παράγοντες

Η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι οκτώ άνθρωποι στους οποίους προσέφερε φροντίδες έπειτα από μια επίθεση που πιστεύεται πως έγινε με χημικά όπλα στη βόρεια Συρία εμφάνιζαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά τα οποία προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες όπως το αέριο Σαρίν.

«Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στην πόλη Χαν Σεϊχούν τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μπαμπ αλ Χάουα (...) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, οι MSF είδαν οκτώ ασθενείς με συμπτώματα –διεσταλμένες κόρες των ματιών, μυϊκούς σπασμούς, ακούσιες κενώσεις– που συνάδουν με την έκθεση σε νευροτοξικούς παράγοντες, όπως το (αέριο) Σαρίν», ανέφερε η ΜΚΟ σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η MSF, η οποία διαθέτει ομάδες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ανέφερε επίσης ότι διένειμε αντίδοτα και προστατευτικό εξοπλισμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Η ομάδα της MSF επίσης απέκτησε πρόσβαση σε άλλα νοσοκομεία που παρείχαν φροντίδες σε θύματα και κατέγραψε μια ισχυρή οσμή χλωρίνης, κάτι που υποδεικνύει ότι μπορεί να εκτέθηκαν σε αυτόν τον τοξικό παράγοντα» ο οποίος χρησιμοποιείται ως όπλο σε αέρια μορφή, κατά την ανακοίνωση της οργάνωσης.

Στους 72 ανέρχονται οι νεκροί από την «χημική επίθεση» κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας, ανάμεσά τους 20 παιδιά, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν επίσης 17 γυναίκες και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί, διότι υπάρχουν αγνοούμενοι», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πέντε αεροπορικές επιδρομές σήμερα, Τετάρτη, στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλιμπ, όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους σε «χημική » επίθεση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ταυτότητα των αεροσκαφών δεν προσδιορίζεται. Ο συριακός στρατός δεν έχει σχολιάσει ακόμη την πληροφορία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέρριψαν την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση στις στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασκού. Ο στρατός αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο.

Το Ιράν καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία απ΄όπου κι αν προέρχεται

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα την επίθεση με χημικά όπλα που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Συρία και προσφέρθηκε να βοηθήσει τα θύματα.

«Το Ιράν καταδικάζει σθεναρά οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, ανεξάρτητα από το ποιοι τα έχουν χρησιμοποιήσει και ποιοι είναι τα θύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών, Μπαχράμ Γασεμί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
«Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε τα θύματα στο Ιράν και να τα βοηθήσουμε», είπε ο εκπρόσωπος.

 

Στους αντάρτες ρίχνει την ευθύνη η Ρωσία: «Ο συριακός στρατός χτύπησε αποθήκη των ανταρτών με χημικά όπλα»

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η μόλυνση της περιοχής χθες με δηλητηριώδες αέριο είναι αποτέλεσμα της διαρροής αερίου από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών η οποία επλήγη από τα αεροσκάφη των δυνάμεων της Δαμασκού.

Στην αποθήκη αυτή βρισκόταν «ένα εργαστήριο παρασκευής αυτοσχέδιων βομβών με τοξικές ουσίες», προσθέτει η ανακοίνωση, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν η συριακή πολεμική αεροπορία γνώριζε τι περιείχε η αποθήκη.

«Το χημικό οπλοστάσιο» προοριζόταν για τους μαχητές στο Ιράκ, επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες του «εντελώς αξιόπιστες και αντικειμενικές».

Η χρήση του οπλοστασίου αυτού από «τους τρομοκράτες έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από τις επίσημες αρχές» του Ιράκ.

Διαψεύδουν τη Ρωσία οι αντάρτες: «Δεν έχουμε αποθήκες με χημικά - Ολοι είδαν το αεροσκάφος που βομβάρδιζε με αέριο»

Διοικητής των σύρων ανταρτών απέρριψε σήμερα τη ρωσική δήλωση σύμφωνα με την οποία το φονικό αέριο που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, δήλωσε πως καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών στην περιοχή δεν τέθηκε στο στόχαστρο χθες. "Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters από τη βορειοδυτική Συρία.

"Ομοίως, όλοι οι άμαχοι στην περιοχή ξέρουν πως δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις εδώ ή χώροι για την κατασκευή (όπλων). Οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αυτές τις ουσίες", είπε.

Αποκάλεσε τη ρωσική δήλωση "ψέμα".

 

Τουρκία: Διαθέτουμε αποδείξεις

Η Τουρκία διαθέτει αποδείξεις από τις οποίες προκύπτει ότι κατά την επίθεση έγινε χρήση χημικών όπλων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ. Περίπου 30 άνθρωποι έχουν από χθες Τρίτη μεταφερθεί από τα σύνορα της Συρίας σε τουρκικά νοσοκομεία, είπε ο υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στη βορειοανατολική επαρχία Ερζερούμ. Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ευρήματα.

 

Καταδικάζει ο γγ του ΟΗΕ, o Πάπας, αλλά και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Θα πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα στη «χημική» επίθεση που σημειώθηκε στη Συρία και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Χρειαζόμαστε μια απολύτως ξεκάθαρη έρευνα προκειμένου να αρθούν όλες οι αμφιβολίες και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας», τόνισε ο Γκουτέρες κατά την άφιξή του στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες για τη Συρία.

«Τα φρικτά αυτά συμβάντα αποδεικνύουν δυστυχώς ότι συνεχίζονται τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία και ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβιάζεται συχνά», κατήγγειλε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα τη «χημική» επίθεση στη συριακή πόλη Ιντλίμπ, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.  «Καταδικάζω αυτές τις φριχτές επιθέσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χρήση χημικών όπλων. Πρόκειται για την τρίτη καταγγελία για τη χρήση αυτών των βαρβαρικών όπλων μόνο τον τελευταίο μήνα. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του και ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε από το Βατικανό την «απαράδεκτη σφαγή» στη Συρία.

«Παρακολουθούμε με θλίψη τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Καταδικάζω έντονα την απαράδεκτη σφαγή που σημειώθηκε χθες στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες αβοήθητοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τόσα παιδιά», δήλωσε ο πάπας.

Οι εξελίξεις της Τρίτης:

Ο Εθνικός Συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε το καθεστώς της Δαμασκού ότι έκανε χρήση «οβίδων που περιείχαν χημικό αέριο».

Ο στρατός της Συρίας διέψευσε ότι ευθύνεται για την επίθεση. «Η διοίκηση του στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε οποιαδήποτε χημική ή τοξική ουσία στο Χαν Σεϊχούν», αναφέρει ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο συριακός στρατός «ουδέποτε χρησιμοποίησε, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία» της Συρίας χημικά όπλα και «δεν θα το πράξει ούτε στο μέλλον».

Η επίθεση που πιστεύεται ότι έγινε με χημικά όπλα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 58 ανθρώπους, ανάμεσά τους 11 παιδιά, και τραυμάτισε άλλους 170 στη Χαν Σεϊχούν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για έναν ακόμη βαρύτερο απολογισμό –τουλάχιστον 100 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες– έκανε λόγο η Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μια συμμαχία οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία.

Η επαρχία της Ιντλίμπ, όπου έγινε η επίθεση, ελέγχεται σχεδόν ολόκληρη από μια συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών, κυρίως αυτών του πρώην βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Τουρκία, επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αλλά ο συριακός στρατός υποστήριξε ότι είναι οι αντάρτες αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις και εκείνοι οι οποίοι τις υποστηρίζουν φέρουν την ευθύνη για τη χρήση χημικών και τοξικών ουσιών και αδιαφορούν για τις ζωές των αθώων αμάχων», τόνισε η διοίκηση των συριακών ένοπλων δυνάμεων στην ανακοίνωση που μετέδωσε το SANA.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατροί επιβεβαίωσαν ότι οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία. Πολλοί λιποθύμησαν, ή πνίγηκαν από την εισπνοή των αερίων ενώ κάποιοι έβγαζαν αφρούς από το στόμα, είπαν οι γιατροί στην ΜΚΟ.

H φωτογραφία από το Edlib Media Center
 

Στο μεταξύ, το Edlib Media Center δημοσίευσε σοκαριστικές φωτογραφίες που δείχνουν παιδιά να κείτονται νεκρά στους δρόμους αλλά και φορτωμένα σε καρότσες φορτηγων.

Μετά την επίθεση, η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως και να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση με τοξικό αέριο στη βορειο-δυτική Συρία, καθώς και για την ευθύνη, την οποία επιρρίπτει, όπως προαναφέρθηκε, στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Στο παρελθόν το καθεστώς Ασαντ έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση χημικών όπλων. Ωστόσο, έρευνα από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων κατέληξε στο συμπέρασμα τον Οκτώβριο ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει χλώριο ως όπλο τουλάχιστον τρεις φορές μεταξύ 2014 και 2015.

To Γαλλικό πρακτορείο ανέφερε πριν λίγο πως ρουκέτες χτύπησαν το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται τα θύματα της χημικής επίθεσης

Πιο συγκεκριμένα, ο απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι το νοσοκομείο που δέχθηκε τα θύματα της «τοξικής επίθεσης» στη βορειο-δυτική Συρία βομβαρδίσθηκε και υπέστη σοβαρές ζημίες. Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου μετέδωσε ότι ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύματα.

 

(βίντεο από τη στιγμή του βομβαρδισμού στο νοσοκομείο, ενώ δημοσιογράφος μετέδιδε ζωντανά)
 



Ο Τραμπ κατηγορεί τον Άσαντ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε χθες την επίθεση με χημικά όπλα που σκότωσε δεκάδες άτομα στη Συρία και επέρριψε την ευθύνη στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά δεν αποκάλυψε ποιά θα είναι η ανταπόκρισή του, παρά τις εκκλήσεις από τη Γαλλία για ισχυρότερη αμερικανική ηγεσία.

Ο Τραμπ τόνισε πως η επίθεση στην περιφέρεια Ιντλίμπ είναι "κατακριτέα και δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο", προσπάθησε ωστόσο να επιρρίψει και ευθύνες στον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

"Αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι επακόλουθο της αδυναμίας και αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης", είπε σε δήλωσή του ο Τραμπ. "Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε το 2012 ότι θα έθετε "κόκκινη γραμμή" εναντίον της χρήσης χημικών όπλων, και μετά δεν έκανε τίποτα".

Ο συριακός στρατός αρνείται την ευθύνη του βομβαρδισμού με τοξικό αέριο και είπε ότι ποτέ δεν θα τα χρησιμοποιούσε.

Η φύση της επίθεσης συγκλόνησε την νέα κυβέρνηση του Τραμπ. "Αν είναι αυτό που φαίνεται, τότε είναι εμφανώς έγκλημα πολέμου", είπε ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συλλέγει ακόμα πληροφορίες για το συμβάν. "Οι εξωτερικοί υποστηρικτές που θεωρούνται εγγυητές του καθεστώτος του Άσαντ έχουν να λογοδοτήσουν για πολλά", είπε, αναφερόμενος στη Ρωσία και το Ιράν.

Στις αρχές του συριακού πολέμου, ο Ομπάμα επέμενε ότι ο Άσαντ έπρεπε να εγκαταλείψει την προεδρία. Στα μετέπειτα χρόνια, η κυβέρνησή του μετέθεσε το βάρος στη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβαν μεγάλες περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία το 2014.

Ο Άαρον Ντέιβιν Μίλερ, ειδικός για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Woodrow Wilson στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η θέση του Τραμπ είναι παρόμοια με τη στρατηγική αποφυγής ρίσκου του Ομπάμα. "Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως, αυτή εδώ δηλώνει ρητώς αυτό που ήταν το υπονοούμενο στην κυβέρνηση Ομπάμα - ότι ο σκοπός δεν είναι να ξεφορτωθεί τον Άσαντ αλλά να καταστρέψει το ISIS", είπε, αναφερόμενος σε ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους.

 

Ανήσυχος ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ)

Ο ΟΑΧΟ, που εδρεύει στη Χάγη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι "ανησυχεί έντονα για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα" που σημειώθηκε στο Χαν Σεϊχούν, μια περιοχή στα νότια της επαρχίας του Ιντλίμπ". Προς το παρόν ο Οργανισμός "συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες από όλες τις διαθέσιμες πηγές" και θα ανακοινώσει στη συνέχεια τα συμπεράσματά του.

"Ο ΟΑΧΟ καταδικάζει κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και αν γίνεται, σε οποιοδήποτε μέρος και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες", πρόσθεσε.

Ο Οργανισμός, στον οποίο ο ΟΗΕ έχει αναθέσει την καταστροφή των χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο, έχει αναλάβει επίσης να ερευνήσει παρόμοιες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία αφότου η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επικύρωσε τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το 2013. Στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ επιθέσεις με τοξικά αέρια που διαπράχθηκαν από τις αρχές του έτους. Εξετάζει επίσης "περισσότερες από 20" καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2016, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, ο Αχμέτ Ουζουμτζού, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ έχει διαπιστώσει ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χλώριο το 2014 και το 2015 και ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν χρήση αερίου μουστάρδας το 2015.

Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν για την πολύνεκρη επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν για την επίθεση με χημικό αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσαν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Η επίθεση, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε από συριακά κυβερνητικά αεροπλάνα, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων περιλαμβανομένων και 11 παιδιών ηλικίας κάτω των οκτώ ετών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, ανέφεραν μια οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας.

"Ο πρόεδρος Ερντογάν έθιξε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε πως τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις είναι απαράδεκτες", αναφέρεται σε δήλωση που αποδίδεται σε πηγές της προεδρίας.

Οι πηγές ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία να συνεχιστεί η εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία.

O Ολάντ καταγγέλλει τον Άσαντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε την «ευθύνη» του Μπασάρ αλ Άσαντ για τη σφαγή με χημικά όπλα η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 58 ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία, ενώ επισήμανε επίσης την «ηθική ευθύνη» των «συμμάχων» του.

«Όπως και στη Γούτα την 21η Αυγούστου 2013, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιτίθεται εναντίον αμάχων χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν απαγορευθεί από τη διεθνή κοινότητα. Για ακόμη μια φορά, το συριακό καθεστώς θα αρνηθεί την ευθύνη για αυτή τη σφαγή, βασιζόμενο στη συνέργεια των συμμάχων του για να παραμείνει ατιμώρητο», ανέφερε ο Ολάντ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

«Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς μπορούν για άλλη μια φορά να σκεφτούν το μέγεθος της πολιτικής, στρατηγικής και ηθικής ευθύνης τους», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.
 

Το Παρίσι ζητεί να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από μια «νέα ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση» στη Συρία. «Μια νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση έλαβε χώρα στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων παιδιών. Καταδικάζω αυτή την αποκρουστική ενέργεια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ' όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε. Πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η αρωγή προς τη Συρία, ο Ερό δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς μια αξιόπιστη μετάβαση.
 

Φεντερίκα Μογκερίνι: «Το καθεστώς Άσαντ φέρει την κύρια ευθύνη»

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Σήμερα, τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

«Ομως αποτελεί τραγική υπενθύμιση ότι η κατάσταση επί του πεδίου συνεχίζει να είναι δραματική σε πολλές περιοχές της Συρίας», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Είναι προφανές ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς, διότι έχει την υποχρέωση να προστατεύει τον λαό του και όχι να επιτίθεται εναντίον του», πρόσθεσε.

Συριακή αντιπολίτευση: Σε κίνδυνο η ειρηνευτική διαδικασία μετά την επίθεση

Η επίθεση «με τοξικό αέριο» που στοίχισε τη ζωή σχεδόν 60 ανθρώπων στη βορειοδυτική Συρία «θέτει υπό αμφισβήτηση» την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντιπάλους του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Σάμπρα, επικεφαλής των διαπραγματευτών της αντιπολίτευσης.

«Το έγκλημα αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το σύνολο της ειρηνευτικής διαδικασίας (...) Αν ο ΟΗΕ είναι ανίκανος να εμποδίσει το καθεστώς να διαπράττει τέτοια εγκλήματα, πώς θα κάνει να επιτύχει μια πολιτική διαδικασία με προοπτική μια μετάβαση (στη Συρία);», αναρωτήθηκε ο Σάμπρα, ο οποίος εκπροσώπησε την αντιπολίτευση στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων στα τέλη Μαρτίου στη Γενεύη.

Καταδικάζει η Τουρκία

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία καταδικάζει τη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη δυτική τουρκική επαρχία Ισπάρτα, ο Τσαβούσογλου, τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν απ' ευθείας από την τηλεόραση, δήλωσε πως οι υποψίες για χρήση χημικών όπλων μπορεί να εκτροχιάσουν τη διαδικασία των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν.

«Σφαγή» χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία ο γερουσιαστής Μακέιν

Οι επιθέσεις με χημικά όπλα που διαπράχθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας αποδεικνύουν ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «πιστεύει ότι μπορεί να διαπράττει ατιμωρητί εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

«Το ερώτημα με το οποίο έρχονται πλέον αντιμέτωπες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι κατά πόσον θα λάβουν δράση για να του διαλύσουν αυτή την δολοφονική αντίληψη», τόνισε σε ανακοίνωση του ο Μακέιν που προεδρεύει της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)