to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δέκα χρόνια ζωής γιορτάζει σήμερα το Ψηφιακό Πλανητάριο με τη δωρεάν παράσταση «Στα Μονοπάτια των Άστρων»

Την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του γιορτάζει σήμερα το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, που είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο σε Ευρώπη και Αμερική.


Γι' αυτόν τον λόγο, το Πλανητάριο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ειδική εκδήλωση-παρουσίαση της νέας επετειακής ψηφιακής παράστασης με τίτλο «Στα Μονοπάτια των 'Αστρων». Έτσι, σήμερα θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παραστάσεις (ώρες 18:00, 19:15, 20:15 και 21:15) με ελεύθερη είσοδο.

Αυτά τα δέκα χρόνια, το Πλανητάριο έχει υπάρξει το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο της Αθήνας μετά την Ακρόπολη, με 3,5 εκατ. θεατές μέχρι σήμερα. Στον τεράστιο ημισφαιρικό θόλο του, που καταλαμβάνει μια έκταση 950 τ.μ. (όσο δυόμισι γήπεδα του μπάσκετ) και έχει διάμετρο 25 μέτρα, έχουν προβληθεί συνολικά περισσότερες από 20 σαραντάλεπτες ψηφιακές παραγωγές του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθώς και πολλές ταινίες θόλου τύπου ΙΜΑΧ, συνήθως γύρω από επιστημονικά θέματα.

Το πρώτο ηλεκτρομηχανικό Πλανητάριο εγκαινιάστηκε στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου το 1966 και για περισσότερα από 30 χρόνια αποτέλεσε πόλο έλξης για το ελληνικό κοινό. Το 1999 αποφασίστηκε η δημιουργία του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2003.

Μεταξύ άλλων, το Ψηφιακό Πλανητάριο διαθέτει τρία συστήματα τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας, το ψηφιακό σήμα του προβάλλεται με 12 βιντεοπροβολείς υψηλής ανάλυσης, οι ταινίες ΙΜΑΧ έχουν καρέ με δεκαπλάσια έκταση των συμβατικών κινηματογράφων και διαθέτει προβολικό σύστημα ακτίνων λέιζερ, ενώ τα υπολογιστικά του συστήματα αναβαθμίζονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Η επετειακή πλανηταριακή παράσταση «Στα Μονοπάτια των 'Αστρων» είναι μια ψηφιακή συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και της εταιρείας Evans & Sutherland. Η παράσταση θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανητάριου από τις 6 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα, θα εγκαινιαστεί και η έκθεση φωτογραφίας του Λουκά Χαψή με θέμα «Ναοί στο σχήμα του ουρανού», που δείχνει αρχαίους χώρους κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας.

Aστρικές τροχιές, αστερισμοί, νεφελώματα και ο Γαλαξίας αποτελούν το εντυπωσιακό υπόβαθρο για μια σειρά από νυκτερινές φωτογραφίες από την Ολυμπία ως τη Δήλο και από το Δίον ως την Κνωσό. Η πρωτότυπη αυτή φωτογραφική δουλειά υλοποιήθηκε μέσα σε 14 μήνες, με αποστολές και πολυήμερες παραμονές στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)