to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

21:16 | 02.12.2021

Πολιτική

«Δεν πάει άλλο με δαύτους»: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη (βίντεο)

«Η κοινωνία βράζει. Και δεν είναι οι πλατείες και οι δρόμοι προστατευμένα στούντιο. Γι' αυτό δεν βγήκε ο κ. Μητσοτάκης στους δρόμους της πόλης κατά την επίσκεψή του. Εκεί είναι η αληθινή δημοσκόπηση όχι οι στημένες που πολλές φορές παρουσιάζουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοζάνη και τόνισε αυτή η κυβέρνηση σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.


Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην ομιλία του τόσο στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης της περιοχής που έχει επιφέρει πολλά προβλήματα. 

«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή πανδημία. Αυτή του κορονοϊού από τη μία και από την άλλη της ακρίβειας και της όξυνσης των ανισοτήτων. Και στις μέρες που ζούμε και οι δύο κρίσεις κορυφώνονται», τόνισε ο ο Αλ. Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην πολιτική συγκέντρωση στο Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης, και πρόσθεσε: «Ζούμε για άλλη μια φορά σκηνές τραγωδίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ζούμε όμως, και σε μια πρωτοφανή συνθήκη, όπου τα περισσότερα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν το σύνδρομο της 3ης εβδομάδας. Την 3η βδομάδα του μήνα τελειώνουν τα λεφτά, ενώ ο μήνας και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Και για αυτή τη διπλή δοκιμασία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκλειστική και βαρύτατη ευθύνη»

Παρακολουθήστε την ομιλία του Αλ. Τσίπρα:

Ειδικότερα για το θέμα της πανδημίας, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: "Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κορονοϊός, αλλά η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια τους τελευταίους μήνες σε θανάτους. Και σε όλη την Ευρώπη έχουμε ενεργειακή κρίση, αλλά η μικρή Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Και μόνο η Ελλάδα διατηρεί το μισθό σε χαμηλότερα επίπεδα το 2021, από ό,τι μια δεκαετία πριν".

«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει επιβάρυνση των νοσοκομείων, αλλά μόνο στη χώρα μας και ενδεχομένως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, βιώνουμε τριτοκοσμικές σκηνές στα νοσοκομεία. Μόνο στη χώρα μας έχουμε 150 πρόχειρα διασωληνομένους ασθενείς έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Πουθενά αλλού», είπε εισαγωγικά .

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και στις δύο κρίσεις, λέγοντας: "Ολα αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα, δεν είναι η κακή μας μοίρα ή το κακό μας ριζικό. Ούτε αποτελούν μια παροδική συγκυρία αναπότρεπτη. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα, είτε επιλογών, είτε λαθών, είτε παραλείψεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Θέλω, λοιπόν, σήμερα από εδώ, από την Κοζάνη, να στείλω ένα μήνυμα απλό, κατανοητό και αποφασιστικό: Δεν πάει άλλο με αυτούς που μας κυβερνούν. Δεν πάει άλλο με την ιδιοτέλεια, τον κυνισμό, και την ανικανότητα μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού, που αρνούνται, όχι μόνο να συζητήσουν, να αποδεχθούν την πραγματικότητα, αλλά και να την κοιτάξουν κατάματα.

Και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ακόμα και αυτοί που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019, έχουν αρχίσει να γυρίζουν τη πλάτη στον κ. Μητσοτάκη».

«Ο Μητσοτάκης ήρθε στην Κοζάνη σαν τον κλέφτη, με προστασία των ΜΑΤ»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην πόλη, που σημαδεύτηκε από την επίθεση των ΜΑΤ σε διαδηλωτές:

«Όλο και περισσότεροι πολίτες λένε όχι πια, δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο στην προπαγάνδα, στην αδιαφάνεια, στον κυνισμό, που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση. Για αυτό και ο κος Μητσοτάκης μία εβδομάδα πριν ήρθε στην πόλη σας αλλά πέρασε σα το κλέφτη. Δε περπάτησε στο δρόμο, δε συνάντησε απλούς πολίτες παρά μόνο έφερε τα ΜΑΤ να επιτεθούν στους διαδηλωτές της ΔΕΗ.

Η κοινωνία βράζει. Και δεν είναι οι πλατείες και οι δρόμοι προστατευμένα στούντιο. Για αυτό δεν βγήκε ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί είναι η αληθινή δημοσκόπηση όχι οι στημένες που πολλές φορές παρουσιάζουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρε ότι αυτή η κυβέρνηση σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

«Αυτός δεν είναι Μωυσής, ποντίφικας είναι»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση με την πανδημία έχει βρει ευκαιρία για διχασμό, για διαίρει και βασίλευε. «Χωρίζουν την Ελλάδα σε δήθεν υπεύθυνους και ανεύθυνους. Σε πεφωτισμένους και ψεκασμένους. Πρώτα ήταν οι νέοι απέναντι στους ηλικιωμένους. Μετά ήταν οι πιστοί στις εκκλησίες. Τώρα είναι οι ηλικιωμένοι μεταξύ τους και απέναντι στους νεότερους. Όλοι εναντίον όλων, φοβισμένοι εναντίον φοβισμένων, για να τη γλιτώνουν στο τέλος οι ανίκανοι που μας κυβερνούν».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που θρηνούμε πάνω από 18.000 νεκρούς, και χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης, χωρίς τον σεβασμό που απαιτεί το δράμα που ζει η χώρα. Χωρίς καμιά διάθεση να καταλάβει, να ακούσει, να συζητήσει. Μας είπε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και ότι εμείς πάλι φταίμε. Όσοι χάθηκαν, και χάνονται είναι είτε από δική τους ευθύνη, είτε από αντικειμενικές αιτίες. Και αν κάποια στιγμή μας είπε ότι ξεμπερδέψαμε είναι γιατί έκαναν λάθος οι λοιμωξιολόγοι, όχι ο ίδιος. Ο μοναδικός πρωθυπουργός με το αλάθητο στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Αυτός δεν είναι Μωυσής, ποντίφικας είναι».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «είχε το θράσος να μας ζητήσει στοιχεία για όσους πεθαίνουν καθημερινά εκτός ΜΕΘ. Όχι να ζητήσει συγγνώμη. Να ζητήσει στοιχεία. Γιατί δήθεν δεν έχει ο ίδιος στοιχεία. Δεν ξέρει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τι γίνεται στα νοσοκομεία της Ελλάδας. Δεν άκουσε και δεν έμαθε τι λένε γιατροί και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής. Δεν ξέρει ότι εκτός ΜΕΘ οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται δραματικά. Δεν ξέρει ότι οι ΜΕΘ του ποδαριού που έφτιαξαν δεν πληρούν τις προδιαγραφές, όπως καταγγέλλουν γιατροί και ειδικοί.

Δεν ξέρει… Αλλά να κόβει τις δαπάνες του ΕΣΥ για τη νέα χρονιά εν μέσω πανδημίας, ξέρει. Να συκοφαντεί γιατρούς, πολίτες, κόμματα, ξέρει. Να ζητάει το λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δική του αποτυχία, ξέρει».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για:

 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων
 • Άμεση διάθεση 200 επιπλέον κλινών ΜΕΘ
 • Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών
 • Διατήρηση στο ΕΣΥ των 1.500 εξειδικευμένων νοσηλευτών σε ειδικά τμήματα των οποίων λήγουν οι συμβάσεις.
 • Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών
 • Κλείσιμο των σχολικών τάξεων για τρεις μέρες στο πρώτο κρούσμα και στην τέταρτη μέρα οι μαθητές να προσέρχονται αφού κάνουν δωρεάν μοριακό τεστ

«Οι λύσεις είναι γνωστές αλλά έχουμε δυστυχώς ένα πρωθυπουργό τυφλό στην αλήθεια, κουφό στο δράμα, και βουβό σε κάθε ιδέα διαλόγου. Στερείται του πιο σημαντικού πλεονεκτήματος, της αξιοπιστίας. Δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι συνολικά στο κοινωνικό σύστημα. Ούτε απογραφή δεν μπορούν να κάνουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε για έναν πρωθυπουργό που είναι ο πρώτος που σπάει τα μέτρα που νομοθετεί και κάνει βόλτα στην Πάρνηθα, ενώ παίρνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους και τα δίνει στα κανάλια μέσω της λίστας Πέτσα.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δυτική Μακεδονία

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στη Δυτική Μακεδονία, μιλώντας για το τι πρέπει να γίνει για το μέλλον του τόπου, αναπτύσσοντας ένα σχέδιο 7 αξόνων:

 • Αποκατάσταση εδαφών των λιγνιτικών περιοχών βάσει των νέων χρήσεων γης  και βέβαια επαναπόδοση τους στις τοπικές κοινωνίες
 • Στήριξη των ανέργων και η καταπολέμηση της απειλής του κοινωνικού αποκλεισμού
 • Προσέλκυση νέων επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία
 • Ειδικό Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για τη Δυτική Μακεδονία
 • Καθολικό Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
 • Ενεργειακές Κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία
 • Περιβαλλοντικό Τιμολόγιο Ενέργειας

Η περιοδεία

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είχε νωρίτερα συνάντηση είχε με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων στην Πτολεμαΐδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη, όπου και άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη για τη διαχείριση της «διπλής πανδημίας, αυτή του κορωνοϊού και της ακρίβειας».

Το πρωί σήμερα, Πέμπτη, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, στην Πτολεμαΐδα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την αγωνία του για τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί σχετικά με την απολιγνιτοποίηση (αναλυτικά)

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)