to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:29 | 18.10.2017

Πολιτική

«Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο, εμπιστευτείτε την», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από το Ινστιτούτο Brookings (βίντεο)

Η Ελλάδα επιστρεφει στο προσκήνιο, εισέρχεται σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσω της όσα την έφεραν σε κρίση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, κλείνοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ


Το μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση διαψεύδοντας τους οπαδούς της λιτότητας εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Ινστιτούτο Brookings.

Οι βασικοί λόγοι γι αυτό, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές,  είναι α) η λαϊκή συναίνεση - στο σημείο αυτό ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη στάση ευθύνης της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες οι οποίοι έδωσαν νέα εντολή διακυβέρνησης με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις -, β) η ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, δεδομένου ότι η παρούσα κυβέρνηση συμφώνησε σε 20 δισ. ευρώ λιγότερα μέτρα για την τριετία 2015 - 2018 συγκριτικά με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και γ) η κοινωνική πολιτική και η έμφαση στις κοινωνικές ανάγκες ώστε να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης, ούτως ειπείν ο σαφής προσανατολισμός ενίσχυσης της Υγείας, της Παιδείας καθώς και η στήριξη των αδύναμων (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω όσα υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας).

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει»

H Ελλάδα το 2013 περνούσε μια από τις πιο δυσκολες περιόδους, μια μεγάλη ύφεση που κράτησε 7 χρόνια και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκιώντας την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings. Σήμερα είμαι πολύ περήφανος που μπορώ να πω οτι η Ελλάδα έχει επιστρέψει", υπογράμμισε.

Το μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί στην στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει καθώς περνάμε σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα, όχι μόνο στη διπλωματία ή την οικονομία  σημείωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας Ινστιτούτο Brookings, προσθέτοντας ότι είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων.

Είναι ξεκάθαρο πως η είσοδος σε αυτή τη νέα εποχή δεν θα ήταν δυνατή αν η Ελλάδα είχε συνεχίσει το μονοπάτι που είχε πάρει 4,5 χρόνια πριν, όταν είχα επισκεφτεί ξανά το Ινστιτούτο Brookings, τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να αφήσουμε πίσω το  μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση»

Και γι' αυτό, σχολίασε ο πρωθυπουργός, είναι μια καλή στιγμή να αναλογιστούμε επί των περασμένων ετών της κρίσης, αλλά και για τα βήματα που κάναμε για την ξεπεράσουμε. "Πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα θεμελιακά ερωτήματα: Γιατί η ελλάδα καθυστέρησε τόσο, γιατί έπρεπε να μείνει σε πρόγραμμα τόσα χρόνια; Γιατί τα προηγούμενα δύο προγράμματος απέτυχαν; Ποιοι είναι οι λόγοι που η ελληνική οικονομία τώρα επιστρέφει;"

Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν, τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. Η επίσκεψη μου στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα σε ένα κρίσιμο μομέντουμ, το οποίο είναι και το σωστό μομέντουμ για να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε.

"Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να πατάξει τη διαφθορά, και να δημιουργήσει τη νέα εποχή για τους Έλληνες πολίτες", πρόσθεσε.

Αντιευρωπαϊκές, οι δυνάμεις της ακροδεξιάς

Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις είναι οι ακραίες δεξιές δυνάμεις, όχι αυτές που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και τις παρούσες πολιτικές. Τώρα αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Πιστεύω στις θεμελιακές αξίες της Ευρώπης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών δικαιωμάτων, είπε και τόνισε την πεποίθησή του πως οι επιλογές που έκανε ήταν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

«Σας θέλουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο», το μήνυμα προς την Τουρκία

Ερωτηθείς σχετικά με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία πολλές φορές είναι απρόβλεπτη, φαίνεται επιθετική, έχουν εσωτερικά προβλήματα, αλλά έχουν ένα σεβαστό ρόλο στην περιοχή.

Η στρατηγική μας είναι να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τη διαδικασία πρόσβασης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε και τόνισε ότι πολλές φορές όμως πρέπει να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και πως αυτό έκανε και χτες με τον Πρόεδρο Τραμπ. Αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβάσεις και προκλήσεις, για να σημειώσει ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι στους γείτονες μας: σας θέλουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, και ως συνεργάτες στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και αυτό είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμα που και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να τους μεταφέρει, πρόσθεσε.

Δήλωσε ότι προσωπικά είναι υποστηρικτής του να έρθει η Τουρκια στην Ευρώπη και είναι μεγάλο λάθος να σταματήσουμε την ενταξιακή της πορεία.

Για την αναβάθμιση των F-16

Θα ήθελα να μην ξοδέψω ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζα αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των στρατιωτικών δαπανών και την αναβάθμιση των F-16.

Σύμφωνα με την απευθείας ελληνική μετάφραση, ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε ότι ακόμα υπάρχουν ανοικτές συζητήσεις και πως θέλουμε να πείσουμε την αμερικανική κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να κρατήσει τις ισορροπίες στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως ό,τι συζητήθηκε είναι η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τα F16 με ένα ποσό που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου 'Αμυνας αξιολογούν ότι είναι κάτι που θα έχει μεγάλο όφελος για την ελληνικη πλευρά. Είπε ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά γεωστρατηγικό και ότι προσπάθησε να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα όπως έχει. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι να κρατήσουμε την ισορροπία και να δουλέψουμε για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επενδύσεις με σεβασμό στη νομοθεσία και το Σύνταγμα

Ερωτηθείς για το ζήτημα των επενδύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση και τις οποίες ανέπτυξε σε όλες τις επαφές που είχε. Δήλωσε πολύ αισιόδοξος τώρα για το σκέλος των επενδύσεων.

Δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, αναφέροντας ότι εκτιμά πως το πρόγραμμα στο Ελληνικό θα αρχίσει πολύ σύντομα. Πιθανώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ερωτηθείς με αφορμή την περίπτωση της Eldorado, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και ότι όποιοι έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύουν, πρέπει να σέβονται τους νόμους, τη νομοθεσία και το Σύνταγμα.

Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη β' αξιολόγηση λόγων των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των θεσμών, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στο Ινστιτούτο Brookings.

Σημαντική η συμφωνία για το χρέος

Τόνισε ότι η συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα για το χρέος -την οποία και ανέπτυξε εν συντομία- ήταν πολύ σημαντική. Ανέφερε ότι πριν τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ φοβόταν αν πάλι θα άρχιζαν ξανά ατέλειωτες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα χάνοντας χρόνο. "Γιατί ο χρόνος είναι προτεραιότητα στη στρατηγική μας", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το θέμα του κ. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη, ότι μερικές φορές διαφωνούμε με τις αποφάσεις του δικαστικού σώματος, όμως τις σεβόμαστε. "Για εμάς δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό", είπε.

Για το ΔΝΤ

Στο ερώτημα "καλύτερα μέσα ή έξω το ΔΝΤ; ", ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Τόνισε ότι έχουμε ολοκληρώσει το 80% των μεταρρυθμίσεων, πως ό,τι ήταν δύσκολο για εμάς έγινε, και ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα επ' αυτού. Συνολικά, υπογράμμισε ότι, "δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις ούτε για συζητήσεις" και πως όλοι πρέπει να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος στο παρελθόν.(πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Κυρίες και κύριοι,

θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα Brookings για τη σημερινή αυτή πρόσκληση.

Πολλές αλλαγές συνέβησαν, από την τελευταία φορά που βρέθηκα εδώ ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης πριν από τεσσερισήμισι χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2013, η Ελλάδα περνούσε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορία της. Μια βαθιά ύφεση που διήρκεσε περισσότερο από 7 χρόνια, είχε ως κόστος το 25% του ΑΕΠ μας, οδήγησε σε 27% ανεργία και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια, προκαλώντας παράλληλα ένα τεράστιο brain drain των πιο ειδικευμένων νέων επαγγελματιών μας.

Μια κρίση που επέφερε σοβαρές συνέπειες όσον αφορά τη διπλωματική και γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στην περιοχή μας.

Και σήμερα, μπορώ να πω με υπερηφάνεια πως η Ελλάδα επέστρεψε και εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

  • Ως μια συνεχώς αυξανόμενη οικονομία και ελπιδοφόρα επενδυτική περιοχή

  • Ως περιφερειακός κόμβος αναφορικά με την ενέργεια, τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες, ενισχυμένος κόμβος από τον σημαντικό ρόλο του τουρισμού και των μεταφορών, και

  • ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μία από τις σημαντικότερες αλλά συνάμα ασταθείς περιοχές του κόσμου.

Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι η δυναμική που δημιουργήθηκε στη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, έχει μείζονα ρόλο κατά την είσοδό μας στη νέα αυτή εποχή. Όχι μόνο στη διπλωματία ή στην οικονομία. Είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας δεδομένης της θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αμερικανική υποστήριξη τόσο για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας όσο και για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή, η οποία έχει προωθήσει μια ολοκληρωμένη, θετική διπλωματική ατζέντα για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι μακροχρόνιο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ένα από τα λίγα μέλη που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, όχι μόνο στις διεθνείς επιχειρήσεις αλλά και στις στρατιωτικές δαπάνες.

Η Ελλάδα προωθεί μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης βάσης του κόλπου της Σούδας, μέσα από πολύτιμες και αξιόπιστες εναέριες και ναυτικές εγκαταστάσεις.

Και έχει ενισχύσει σημαντικά τη διμερή συνεργασία στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και της υπηρεσίας πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της μετανάστευσης, όπου έχουμε έναν κρίσιμο ρόλο.

Είναι μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες, όπως αποδείξαμε σε όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

Και επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι σήμερα η Υπηρεσία Ασύλου, η οποία ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια, διαχειρίζεται το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη, σε σχέση με τον πληθυσμό μας.

Και η Ελλάδα είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος που διαθέτει τους διπλωματικούς πόρους για την ενίσχυση του διαλόγου με τρίτες χώρες σε στιγμές κρίσης.

Στην Ανατολική Μεσόγειο:

  • Η Ελλάδα - όπως αποδείχθηκε και πρόσφατα στην Ελβετία - έχει μια ενεργό πολιτική επίλυσης του Κυπριακού, με βάση μια δίκαιη και βιώσιμη λύση όπως καταγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

  • Μια λύση χωρίς εγγυήσεις ή ξένα στρατεύματα, που θα ενισχύει την ασφάλεια όλων των Κυπρίων.

  • Η Ελλάδα στηρίζει την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και ακολουθεί μια ενεργό πολιτική δέσμευσης με την Τουρκία προκειμένου να παραμένει στο δρόμο της δημοκρατίας και του διαλόγου.

  • Προασπίζει με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο μετά την αύξηση των παράνομων τουρκικών αξιώσεων και προκλήσεων, διατηρώντας παράλληλα αυτοσυγκράτηση και ενθαρρύνοντας το διάλογο.

  • Προωθεί ισχυρή διμερή και τριμερή συνεργασία (με την Κύπρο) με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία.

  • Καθιερώνει περιφερειακές πρωτοβουλίες όπως τη Διάσκεψη της Ρόδου για την προώθηση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή ή τη Διάσκεψη για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.

  • Και επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι η Ελλάδα ενισχύει βαθμιαία το ρόλο της ως ενεργού οικονομικού παράγοντα στην περιοχή.

  • Η πρόσφατη κοινή επιχείρηση μεταξύ της General Electric και μιας ελληνικής εταιρείας για την κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Λιβύη, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη:

  • Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός υποστηρικτής της αναβίωσης της διαδικασίας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη.

  • Μαζί με την Προεδρεία της Βουλγαρίας στην ΕΕ στοχεύουμε στη διοργάνωση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

  • Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ακολουθεί μια ενεργό πολιτική επίλυσης του ζητήματος του ονόματος με την ΠΓΔΜ βάσει μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.

  • Πραγματοποιεί ισχυρές πολυμερείς πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων με τη Σερβία και τη Βουλγαρία ή μόνο με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία, που ενισχύουν την περιφερειακή οικονομική συνεργασία και το διάλογο.

  • Παραμένει ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στην περιοχή με καθοριστικό ρόλο στις τραπεζικές αγορές, αγορές υποδομών και καταναλωτών

  • Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ενισχύει ταχύτατα τον ρόλο της ως κόμβου ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών στην περιοχή:

  • Μέσω της μεταφοράς φυσικού αερίου της Κασπίας με χρήση του αγωγού Transadriatic, του IGB και του Κάθετου Διαδρόμου.

  • Με την επέκταση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, την ίδρυση μιας πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και την εξασφάλιση πρόσθετων εισαγωγών αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Και θέλω να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

  • Με την ανάπτυξη του αγωγού EastMed για την εισαγωγή του Ισραηλινού και του Κυπριακού φυσικού αερίου και του έργου διασύνδεσης της Ευρασίας που συνδέει την Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ σε ένα ηλεκτρονικό δίκτυο.

  • Παράλληλα, πραγματοποιεί νέους διαγωνισμούς για υπεράκτιους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και στο Ιόνιο όπου δραστηριοποιούνται αμερικανικές εταιρείες.

  • Και βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τουρκία και την Ιταλία για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου.

  • Η Ελλάδα πραγματοποίησε επίσης τις επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ανάπτυξη τους σε περιφερειακούς κόμβους μεταφορών και εφοδιασμού, τα οποία συνδέονται με οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.

  • Και τώρα εκσυγχρονίζουμε τα περιφερειακά μας αεροδρόμια και διευρύνουμε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας σε όλη τη Βαλκανική, καθώς και στις περιοχές του Δούναβη και του Εύξεινου Πόντου.

Πράγματι, κυρίες και κύριοι, είναι σαφές ότι η είσοδος στη νέα αυτή εποχή δεν θα ήταν εφικτή εάν η Ελλάδα συνέχιζε στο μονοπάτι που βρισκόταν πριν από 4,5 χρόνια, δηλαδή από την τελευταία φορά που βρέθηκα εδώ.

Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι κατάλληλη η στιγμή να προβληματιστούμε αναφορικά με το πρόσφατο παρελθόν της κρίσης, καθώς και για τα βήματα που κάναμε, για να την ξεπεράσουμε.

Πρέπει να απαντήσουμε σε θεμελιώδεις ερωτήσεις: Γιατί τα δύο προηγούμενα προγράμματα έχουν καταρρεύσει; Ποια είναι τα στοιχεία του προγράμματος που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία του; Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική οικονομία έχει αυξηθεί κατά 2% και η απασχόληση έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ξεπερασθεί το 2015 και το 2016 και παρόμοια και το 2017;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι δημιουργήσαμε μια πολιτική συναίνεσης. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προσφύγαμε σε δημοψήφισμα για να ρωτήσουμε τους πολίτες εάν υποστηρίζουν τις προτάσεις που μας επέβαλαν οι πιστωτές. Και επιλέξαμε να διεξαγάγουμε εκλογές μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους μας. Όλα όσα πετύχαμε και ό,τι δεν πετύχαμε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών μας, τέθηκαν μπροστά στον λαό. Σε περιόδους κρίσης επιλέξαμε να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε τη δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την υπευθυνότητα της πολιτικής ηγεσίας. Κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι πολιτικά βιώσιμο αν υλοποιηθεί χωρίς λαϊκή εντολή.

Και επιτρέψτε μου να τονίσω ότι πάντα θα προστατεύσουμε εν πάση περιπτώσει τη δημοκρατία. Δεν θα επιτρέψουμε στον εξτρεμισμό να ενταχθεί στην κυρίαρχη πολιτική ατζέντα. Δεν θα επιτρέψουμε στο μίσος, το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό να κυριαρχήσουν στην ελληνική πολιτική, όπως συμβαίνει δυστυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δεύτερος λόγος που επιτύχαμε, έχει να κάνει με το μέγεθος της δημοσιονομικής εξυγίανσης που ενσωμάτωσε το πρόγραμμα. Επιτρέψτε μου να πω ότι πιστεύουμε ότι ορθώς επιμείναμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην ανάγκη να περιορίσουμε τη λιτότητα και να αφήσουμε χώρο για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το 2013 υποστήριξα ενώπιον σας ότι η στρατηγική μας δεν ήταν να ωθηθεί η χώρα εκτός Ευρώπης, αλλά να σταματήσει η λιτότητα στην Ευρώπη. Σήμερα αισθανόμαστε δικαίωση.

Διότι, πέρα από κάθε προσδοκία, καταφέραμε να επιτύχουμε μις συμφωνία με 20 δισ. ευρώ λιγότερη λιτότητα κατά την περίοδο του προγράμματος, σε σύγκριση με τη συμφωνία που είχαμε κληρονομήσει.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι εφαρμόζονται πολιτικές για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων ατόμων.

  • Περισσότεροι από 500.000 Έλληνες πολίτες επωφελούνται από την εφαρμογή του συστήματος κοινωνικών εισοδημάτων αλληλεγγύης. Ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

  • Δυόμισι εκατομμύρια πολίτες επωφελούνται από την εφαρμογή της νομοθεσίας που επιτρέπει την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε πολίτες χωρίς ασφάλιση.

  • Το πλεόνασμα του πλεονάσματος θα διανεμηθεί σε όσους έχουν ανάγκη. Και πάλι, όπως και το 2016. Και μιλάμε για ένα ποσό που προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Αυτά τα στοιχεία δεν υπήρχαν στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα.

Η δημοσιονομική εξυγίανση βασίστηκε σε εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν εντελώς λανθασμένες και σε πολλαπλασιαστές που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ειδικά οι προβλέψεις και οι παραδοχές του ΔΝΤ αποδείχθηκαν λανθασμένες και ως εκ τούτου υπονομεύθηκε η αξιοπιστία του ταμείου.

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι χαίρομαι που ακούω το Ταμείο να δηλώνει ότι είναι πρόθυμο να αλλάξει την πορεία δράσης του και ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, τονίζοντας την αναδιάρθρωση του χρέους. Φυσικά, ο ελληνικός λαός και όλοι όσοι βρίσκονται γύρω από το αυτό το τραπέζι πρέπει να δουν αυτή τη νέα θέση να υλοποιείται. Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω διαφωνιών μεταξύ των θεσμών αυτή τη φορά. Ιδιαίτερα αυτές που καταλήγουν με εμάς να λαμβάνουμε το χειρότερο και από τους δύο κόσμους. Αν αυτό αποφευχθεί, το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία

Κυρίες και κύριοι,

είναι σαφές ότι έχουμε πολύ μεγάλη δουλειά μπροστά μας, αλλά και ότι καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα. Αφήνοντας πίσω μας τόσο την κρίση όσο και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτήν. Ενισχύοντας τα σύνορά διατηρώντας παράλληλα τις αξίες μας. Προωθώντας μια πολυδιάστατη ή πολύδιανυσματική, όπως κάποιοι προτιμούν να την αποκαλούν, διπλωματική ατζέντα, η οποία αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνεται πιο αποτελεσματική μέρα με τη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζω και πάλι ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ.

Σε σχέση λοιπόν με τα παραπάνω, θέλω να υπογραμμίσω ότι η επίσκεψη μου στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετική συγκυρία. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει και παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Μια χώρα που δεν είναι ελκυστική μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τους επενδυτές.

Αφήνουμε πίσω μας την κρίση, και τώρα είναι η στιγμή να ενισχύσουμε και να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας και να αφήσουμε πίσω μας, όχι μόνο το πρόγραμμα και την κρίση αλλά και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν.

Είμαστε μία κυβέρνηση που υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη διαφθορά. Το μήνυμα τώρα είναι: «Εμπιστευθείτε την Ελλάδα». Και αυτό είναι το μήνυμα που και ο Πρόεδρος Τραμπ μετέδωσε κατά τις δηλώσεις του, εχθές.

Σας ευχαριστώ πολύ, και ανυπομονώ για τις ερωτήσεις σας.
 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eντατικοποίηση του διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις αποφάσισαν Αλ. Τσίπρας και Μ. Πενς

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες, το οποίο παρέθεσε το Business Council for International Understanding.

Συνοψίζοντας νωρίτερα τα συμπεράσματα της συνάντησης με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε με ανάρτηση του στο Twitter, ότι αποφάσισαν με τον κ. Πενς την «εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις περιφερειακές εξελίξεις» και υπογράμμισε ότι "οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά".

Στη σημερινή συνάντηση, στον Λευκό Οίκο, όπου τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, ουσιαστικά οι συνομιλίες εισήλθαν σε μεγαλύτερο βάθος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και των περιφερειακών εξελίξεων. Φυσικά, συζητήθηκε και η οικονομία, αλλά με μια γεωπολιτική λογική και τονίστηκε, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ότι η σταθερότητα της Ελλάδας αλλά και το μέλλον των επενδύσεων έχει πολύ σημαντική γεωπολιτική διάσταση. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις σταθερές θέσεις της ελληνικής πλευράς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώθηκε από τις δύο πλευρές ότι η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και η εξωστρέφεια που έχει τη δυνατότητα να δείξει η οικονομία της, ειδικά σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, έχουν γεωστρατηγική και γεωπολιτική αξία τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για τις ΗΠΑ. Αυτή την αξία, σημειώνουν, αναγνωρίζει σταθερά και εμφατικά η πλευρά των ΗΠΑ, όπως επισημάνθηκε και χτες στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ αλλά και στη σημερινή με τον Αντιπρόεδρο Πενς.

Στην ατζέντα της συζήτησης μπήκε και το θέμα της Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πάγια θέση της ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή προοπτική της και πως βέβαια αυτό δεν συνάδει με μια πρακτική κατ΄εξακολούθησιν παραβιάσεων και παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός παρέδωσε στον Αντιπρόεδρο Πενς non paper που περιλαμβάνει όλα τα στατιστικά στοιχεία -ανά μήνα από το 2013 έως τώρα, τον Οκτώβριο-, παραβιάσεις, υπερπτήσεις, εμπλοκές, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Οι αμερικανικές αρχές ενημερώνονται σταθερά από την πρεσβεία για αυτά τα στοιχεία, ωστόσο ο Αντιπρόεδρος έδειξε να το εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή.

Σχετικά με την Τουρκία, από την πλευρά των ΗΠΑ σαφώς υπάρχει ανησυχία σε διάφορα επίπεδα, και για τις εσωτερικές εξελίξεις και για τις γενικότερες επιλογές της Τουρκίας σε γεωπολιτικό επίπεδο, και θεωρούν παράλληλα ολοένα και πιο σημαντική τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας δικής μας. Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε η σημασία που έχει το επικείμενο ταξίδι του Έλληνας ΥΠΕΞ στην Τουρκία.

Επιπλέον, από την ελληνική πλευρά υπογραμμίστηκε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα και το ζήτημα του Κυπριακού.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια. Επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό ο ρόλος της Ελλάδας και η στήριξη που παρέχει στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Συζητήθηκε και το θέμα της ΠΓΔΜ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά της Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε ότι πρέπει η γειτονική χώρα να κάνει βήματα συνεννόησης ώστε να προχωρήσει και να γίνει δεκτή η ένταξη της και στο ΝΑΤΟ και επισημάνθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνει η πλευρά της ΠΓΔΜ τα αναγκαία βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του ονοματολογικού. Επιβεβαιώθηκε δε η στήριξη των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό δρόμο της ΠΓΔΜ εφόσον το επιθυμεί και ο λαός της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ: θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει και αναγνωρίζουν απόλυτα τη σημασία της επίλυσης του ονοματολογικού. Στη συζήτηση για την ΠΓΔΜ δεν υπήρξαν εκπλήξεις, δεν ασκήθηκαν πιέσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τη Σούδα. Αναφέρουν ότι υπήρξε συζήτηση γενικότερα για την αμυντική συνεργασία αλλά χωρίς να υπάρξουν πολλές λεπτομέρειες. Επί του θέματος, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι από την πλευρά των ΗΠΑ αναγνωρίζεται ότι δεδομένης της σημασίας που έχει η θέση της Ελλάδας, η αμυντική διάσταση είναι μια σημαντική διάσταση.

Τέλος, συζητήθηκαν και ενεργειακά ζητήματα. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σημαντικό ζήτημα του κέντρου FSRU, επικεντρώνοντας στις μεγάλες προοπτικές που έχει, ενώ αναγνωρίστηκε και από τις ΗΠΑ η σημασία της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)