to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 14.11.2014

Διεθνή

Δείγμα ισραηλινής οπισθοχώρησης; Ελεύθερη η πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ

Ελεύθερη πρόσβαση στην Πλατεία των Τεμενών και χωρίς κανέναν περιορισμό ηλικίας θα έχουν σήμερα μετά από καιρό οι μουσουλμάνοι για τη μεγάλη εβδομαδιαία προσευχή, καθώς το Ισραήλ απέσυρε τα αυστηρά μέτρα που είχε επιβάλλει, προκαλώντας την οργή των παλαιστινίων στην κατεχόμενη από το 1967 Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Το ιερό τέμενος του Αλ Άκσα

Η άρση κάθε περιορισμού αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση στην Ιορδανία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την οποία ανελήφθησαν «σταθερές δεσμεύσεις» προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η παλαιστινιακή πλευρά της πόλης που καταλήφθηκε από το Ισραήλ, πλήττεται από συγκρούσεις. Το καθεστώς που διέπει την Πλατεία των Τεμενών είναι καταλυτικό για την οργή των Παλαιστινίων. 

Η πλατεία και το τέμενος Αλ Άκσα που βρίσκονται εκεί αποτελούν τον τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Είναι επίσης ο ιερότερος τόπος του Ιουδαϊσμού.

Οι Παλαιστίνιοι και οι μουσουλμάνοι ανησυχούν για τις όλο και πιο πιεστικές αξιώσεις εξτρεμιστικής εβραϊκής μειονότητας, η οποία διεκδικεί το δικαίωμα της προσευχής στην πλατεία. Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται μήπως ο κ. Νετανιάχου ενδώσει στις πιέσεις, αν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει επαναλάβει ότι ουδεμία πρόθεση έχει να αλλάξει το καθεστώς που διέπει την πλατεία αυτή.

Ο χώρος αποτελεί σημείο συχνών συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αστυνομικούς. 

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η κατ΄επανάληψη εισχώρηση της αστυνομίας, η είσοδος αστυνομικών στο ιερό τέμενος Αλ Άκσα, οι τακτικοί περιορισμοί στην ηλικία των προσκυνητών, βάσει των οποίων αποκλείονται οι πιο νέοι, ακόμη και το πλήρες κλείσιμο της Πλατείας στις 30 Οκτωβρίου (για πρώτη φορά εδώ και χρόνια) συνιστούν επανειλημμένες βεβηλώσεις από την ισραηλινή αστυνομία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο via Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)