to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:27 | 04.07.2014

Πολιτική

ΔΕΗ: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο ξεπουλήματος - Συγκέντρωση στην Ευελπίδων ενάντια στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων

Σε θρυαλλίδα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", καθώς το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού διευρύνεται καθημερινά - Στις 13:00 εκδικάζεται η αγωγή της ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ, η οποία θα κρίνει αν είναι παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση, από τις 12 η συγκέντρωση των εργαζομένων στα δικαστήρια


Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει προκηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από χθες τα ξημερώματα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που συζητείται από την Τετάρτη στη Βουλή. Στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επενδύει η κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει το σχέδιο του κοινωνικού αυτοματισμού και να επιστρατεύσει τους απεργούς. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου και θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η προσφυγή της ΔΕΗ και θα κριθεί αν είναι «παράνομη και καταχρηστική», η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης.

Την ίδια ώρα, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το νομοσχέδιο ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισε όλη η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές). Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων. Η συντριπτική πλειονότητα των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων αξίωσε την απόσυρση του νομοσχεδίου, αναλύοντας τις πολλαπλές κοινωνικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη εκποίηση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του Διαχειριστή του Δικτύου, δεν προγραμματίζονται περικοπές στην ηλεκτροδότηση για το μεσημέρι της Παρασκευής, αν η κατάσταση στο δίκτυο παραμείνει ως έχει μέχρι στιγμής. 

Δική του πρόταση θα καταθέσει το ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαντώντας στην πρόταση δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τονίζει πως:

«Είναι διατεθειμένη να καταθέσει πρόταση στη Βουλή, ώστε να διεξαχθεί η συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στην απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Θεωρεί ότι κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη δική του σχετική πρόταση, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις».

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε πως το 2008 σε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά τη ψήφιση της Λισαβόνας, υπήρχαν 4 διαφορετικές προτάσεις: 101 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ + 22 βουλευτών του ΚΚΕ +14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ +10 βουλευτών του ΛΑΟΣ. Τα κόμματα κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά οι υπογραφές των βουλευτών τους αθροίστηκαν και βρέθηκαν να είναι πάνω από το όριο των 120, ώστε να γίνει η ειδική ημερήσια διάταξη. 

Κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο κατά του ξεπουλήματος - Ρεύμα υπέρ του δημοψηφίσματος

Σε θρυαλλίδα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ", καθώς το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού διευρύνεται καθημερινά, με συνέπεια τα μεν σχέδια γενικής εκποίησης να απειλούνται με ακύρωση, η δε κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να μένει χωρίς ζωτικό χώρο. Σε επικοινωνία που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τους Π. Καμμένο, Φ. Κουβέλη και Δ. Κουτσούμπα, ΑΝ.ΕΛΛ. ΔΗΜ.ΑΡ. και ΚΚΕ επανέλαβαν τη ριζική αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και κατ' αρχήν συμφώνησαν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα, με τον Δ. Κουτσούμπα να εκφράζει επιφυλάξεις για το περιεχόμενο. Ο αναγκαίος αριθμός των 120 βουλευτών για την υποβολή του αιτήματος στην Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να υπερκαλυφθεί, καθώς θετικό κλίμα διαμορφώνεται και στην πολυπληθή (20) ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, ασχέτως της πολιτικής προέλευσης του καθενός.

Σχετικές εξελίξεις:

 
 
 

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)