to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:30 | 10.09.2021

πηγή: Αυγή

Οικονομία

ΔΕΔΔΗΕ: Ολοκλήρωσαν το «έγκλημα» - Πώληση σε τιμή μικρότερη των εσόδων 3 ετών

Η ΔΕΗ στο τέλος της ημέρας θα εισπράξει 1,3 δισ. (2,1 η προσφορά μείον 804 εκατ. χρέος) όταν τα έσοδα μόνο για το 2021 και το 2022 είναι σχεδόν 1,55 δισ. ευρώ


Την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με τη συνολική προσφορά της Macquarie να φτάνει τα 2.1 δισ. ευρώ αφαιρουμένου του υφιστάμενου χρέους 804 εκατ. ευρώ.

Στην πράξη δηλαδή η ΔΕΗ θα εισπράξει από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ περίπου 1,3 δισ., ποσό το οποίο μοιάζει πολύ μικρό εάν υπολογίσει κανείς ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα εισπράξει για το 2021 και το 2022 1,55 δισ.

Σημειώνεται δε ότι ο νέος ιδιοκτήτης, του Διαχειριστή, στην τετραετία μπορεί να έχει έσοδα πάνω από 3,1 δισ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας την επένδυση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ πρόσφατα δημοσιοποίησε την απόφασή της για το επιτρεπόμενο έσοδο (ποσά που εισπράττει) της περιόδου 2021 - 2024 που ενέκρινε. Το επιτρεπόμενο έσοδο στην τετραετία αναλύεται ως ακολούθως:

 
  • 775,984 εκατ. για το 2021.
  • 781,851 εκατ. για το 2022.
  • 780,897 εκατ. για το 2023.
  • 804,837 εκατ. για το 2024.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΔEΗ κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι στον διαγωνισμό κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από 4 επενδυτικούς κολοσσούς.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι «η οικονομική προσφορά [] συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης».

«Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς. Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία της ΔΕΗ έχουν χαρακτηρίσει καταστροφική για το Δημόσιο την απώλεια εθνικών υποδομών και εγγυημένων εσόδων από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

tags: ΔΕΔΔΗΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)