to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 22.01.2014

Οικονομία

«Debt story»: Αυξήθηκε στο 171,8% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας

Παρέμεινε το υψηλότερο στην Ε.Ε. σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Eurostat


Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν αυξημένο κατά 341 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2013, σε σχέση με το τέλος του δεύτερου τριμήνου και διαμορφώθηκε στα 317,31 δισ. ευρώ,  σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος αυξήθηκε στο 171,8% από 168,8% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου (σ.σ.: η αύξηση αυτή αντανακλά ουσιαστικά τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ στο ίδιο διάστημα).

Στην Ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο σε απόλυτο μέγεθος, για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2007. Συγκεκριμένα, το χρέος της Ευρωζώνης ανήλθε στα 8,8 τρισ. ευρώ από 8,9 τρισ. ευρώ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Το χρέος της Ευρωζώνης μειώθηκε και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 92,7% από 93,4%.

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2012, το χρέος της Ελλάδας παρουσιάζει αύξηση 17,2 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη και 19,9 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2012 κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το χρέος της Ελλάδας αποτελείται από δάνεια (128,3% του ΑΕΠ), χρεόγραφα πλην μετοχών (42,9% του ΑΕΠ) και νομίσματα και καταθέσεις (0,6% του ΑΕΠ).

Το χρέος της Ευρωζώνης αποτελείται κατά 79,3% από χρεόγραφα πλην μετοχών, κατά 17,9% από δάνεια και κατά 2,7% από νομίσματα και καταθέσεις. Το διακυβερνητικό χρέος που προέκυψε από τα δάνεια που δόθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ανήλθε στο 2,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2013.

Γ. Σταθάκης: "Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, μόνο με ελάφρυνση θα απεμπλακεί η οικονομία από την παγίδα" 

Μη βιώσιμο χαρακτήρισε για το δημόσιο χρέος ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής και υπεύθυνος τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Κόκκινο τονίζοντας πως το ελληνικό χρέος έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δις για τα επόμενα 30 χρόνια. Προσθέτει πως "αυτή η κατάσταση καθιστά το χρέος μη βιώσιμο γιατί απο τώρα μέχρι το 2020 αυτά το 9 δισ. πρέπει να προκύπτουν απο το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και απο ιδιωτικοποιήσεις κάτι που είναι αδύνατο για την Ελλάδα και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά. Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν". Προτείνει πως "μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα καταφέρει να απεμπλακεί η οικονομία απο τη σημερινή παγίδα χρέους". 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)