to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το deal της ντροπής

Ο έλεγχος της πληροφορίας είναι το μεγάλο όπλο του πρωθυπουργού. Σε αυτό επένδυσε , σε αυτό θα συνεχίσει να επενδύει.


«Δόκε μου να σου δόκω» που έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ο βασικός κανόνας της διαπλοκής μεταξύ κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρηματιών της ενημέρωσης.  Ένα κανόνα που ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια ο Μητσοτάκης στην σχέση του με τους βαρόνους της ενημέρωσης, τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.  Τα 20 δις που τους έδωσε με πρωτοφανή αδιαφάνεια είναι το τίμημα, το αντάλλαγμα   για να συνεχίσουν το λιβάνισμά του.  Όμως αυτό το  deal του Μητσοτάκη,  όσο και προκλητικό και αν είναι,  είναι απλά  η κορυφή του παγόβουνου.

Η σχέση του Κυριάκου  με τα «δικά του» μέσα ενημέρωσης κρατά εδώ και καιρό. Τον ενίσχυσαν να βγει πρόεδρος της ΝΔ. Προεκλογικά έδωσαν τα πάντα αναπαράγοντας καθημερινά τα ψέματα του και συκοφαντώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μετεκλογικά συνεχίζουν το ίδιο βιολί  κάνοντας  το μαύρο-άσπρο,  καταστρατηγούν κάθε έννοια δεοντολογίας και πλουραλισμού, αποκλείουν ουσιαστικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, ενώ στις αγωνίες εργαζομένων και επιχειρηματιών έχει πέσει ταφόπλακα . Κάνουν τα πάντα για την «αναβάθμισή» του σε νέο Μωυσή. Ο δεσμός αυτός είναι ισχυρός και φαίνεται να αντέχει στο χρόνο. Και να μην υπάρχει αμφιβολία ότι οι διάφοροι βαρόνοι θα απαιτήσουν και άλλα «δώρα» από την κυβέρνηση και τον κάθε Πέτσα.  Και ο Κυριάκος θα τα δώσει.  Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν πλησιάζουμε στις εκλογές.

Ο έλεγχος της πληροφορίας είναι το μεγάλο όπλο του πρωθυπουργού. Σε αυτό επένδυσε , σε αυτό θα συνεχίσει να επενδύει. Άλλωστε έχει τα νότα τα του καλυμμένα. Ο λόγος για το ΕΣΡ, το μόνο όργανο που θα μπορούσε να επιβάλει την εφαρμογή της νομιμότητας  στα μέσα ενημέρωσης, δηλαδή τον νόμο για «αναλογική ισότητα». Αλλά στο ΕΣΡ η πλειοψηφία των μελών του ακούγοντας τα επανειλημμένα αιτήματα του   ΣΥΡΙΖΑ για πλουραλισμό,   βγάζει … φλύκταινες.  Αυτή η πολιτική στάση της πλειοψηφίας είναι και η αιτία  του «μεγάλου ύπνου» που χαρακτηρίζει την  συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή. Όλα μέλι-γάλα δηλαδή.

Βεβαίως δεν παίζει μόνος του όπως νομίζει. Το πρόσφατο αίτημα  του Α. Τσίπρα για την κατάθεση εγγράφων σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης με δημόσια χρήμα, ταράζει τα νερά στην Πειραιώς. Δεν γνωρίζουμε αν απαντήσει ή όχι ο Μητσοτάκης. Όμως ο λαός έχει αρχίσει να ψυλλιάζεται.  Η χρηματοδότηση ανύπαρκτων ή αμφιλεγόμενων ιστοσελίδων, καθώς και άλλων μέσων χωρίς να λάβει υπόψη τον αριθμό των εργαζομένων, την επισκεψιμότητα ιστοσελίδων, ποσοστά τηλεθέασης και πωλήσεις εντύπων, αλλά και ο αποκλεισμός ενοχλητικών για τον Μωυσή, μέσων , καθιστούν τη συγκεκριμένη συναλλαγή ένα από τα μεγαλύτερα  deal  της μεταπολίτευσης  μεταξύ  κυβέρνησης-   βαρόνων  και υπάκουων  δημοσιογράφων.   Ίσως και το μεγαλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο αλισβερίσι δείχνει ότι με ταχύτατους ρυθμούς χάνουν την όποια  αξιοπιστία τους τα τηλεοπτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά λιβανιστήρια.  Είναι όμως και  ένα άλλο δείγμα ότι το πουλόβερ του Κυριάκου ήδη είναι ξηλωμένο.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)