to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 15.03.2022

Πολιτική

Δεν δίνουν παράταση για τους ανασφάλιστους που σταμάτησαν να λαμβάνουν το αναπηρικό επίδομα απροειδοποίητα

«Θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης τους μήνες που απαιτούνται μέχρι να εγκριθούν οι αιτήσεις τους εκ νέου απ τα ΚΕΠΑ», τόνισε στη Βουλή η Θ. Φωτίου


Κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου προς την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα ΜΙχαηλίδου με θέμα το απροειδοποίητο κόψιμο του επιδόματος αναπηρίας από 7.760 ανάπηρους εν μέσω πανδημίας, έγινε σαφές ότι δε θα δοθεί περαιτέρω εξάμηνη παράταση από 1/2/2022 έως και 31/7/2022, όπως επανειλημμένως ζήτησε η βουλευτής, για όσους από αυτούς δεν πρόλαβαν να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ για να πάρουν ανανέωση της έγκρισης τους ή δεν κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ολοκληρωθούν οι φάκελοι τους.

Η άρνηση αυτή σημαίνει ότι οι ανασφάλιστοι ανάπηροι Θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης τους μήνες που απαιτούνται μέχρι να εγκριθούν οι αιτήσεις του εκ νέου απ τα ΚΕΠΑ. Η κ. Μιχαηλίδου ισχυρίστηκε ότι οι ανάπηροι ανασφάλιστοι γνώριζαν ότι έληγε η παράταση στις 31 Ιανουαρίου. Όμως, επειδή τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο υπήρξε και έξαρση της πανδημίας και κορύφωση της τεράστιας ακρίβειας, κανείς δεν περίμενε ότι δε θα δοθεί νέα παράταση σε τέτοιες συνθήκες.

Επιπλέον καμία απάντηση δε δόθηκε στο πολύ σημαντικό ζήτημα που έθεσε η κ. Φωτίου της πρόθεσης του κ. Πλεύρη από 1η Απριλίου να βάλει σε εφαρμογή το νόμο 4865/21 που απαιτεί οι ανασφάλιστοι ανάπηροι να λαμβάνουν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες αποκλειστικά από δημόσιες δομές υγείας. Αυτό θα είναι ακόμη ένα πλήγμα στην αναπηρία και διάκριση κατά των ανασφάλιστων αναπήρων, που αποτελούν την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα συμπολιτών μας.

Τέλος, η αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη ζήτησε για τη στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας η κυβέρνηση να προχωρήσει στον διπλασιασμό των αναπηρικών επιδομάτων, τουλάχιστον για όσο κρατάει η κρίση ακρίβειας, και την παροχή των 300 kWh ρεύματος δωρεάν το μήνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)