to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

DCR018: Ο Ντίνος Νικολαΐδης παρουσίασε στο Μιλάνο μια υψηλής τεχνολογίας μοτοσικλέτα ελληνικής κατασκευής

«Το θέμα είναι να μην τα βάζουμε κάτω, να προχωράμε. Υπάρχουν μυαλά, υπάρχουν χέρια, υπάρχει η διάθεση από πάρα πολλούς νέους επιστήμονες στην Ελλάδα και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά»: ο Ντίνος Νικολαΐδης, ο κατασκευαστής που βρίσκεται πίσω από το υψηλής τεχνολογίας δίτροχο με την ονομασία «DRC018», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το κίνητρο για τη δημιουργία μιας σχεδιασμένης και κατασκευασμένης στην Ελλάδα μοτοσικλέτας.


«Το θέμα είναι να μην τα βάζουμε κάτω, να προχωράμε. Υπάρχουν μυαλά, υπάρχουν χέρια, υπάρχει η διάθεση από πάρα πολλούς νέους επιστήμονες στην Ελλάδα και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά». Μ' αυτά τα λόγια ο Ντίνος Νικολαΐδης, ο κατασκευαστής που βρίσκεται πίσω από το υψηλής τεχνολογίας δίτροχο με την ονομασία «DRC018», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον ραδιοφωνικό του σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», το κίνητρο για τη δημιουργία μιας σχεδιασμένης και κατασκευασμένης στην Ελλάδα μοτοσικλέτας.

Ο Ντίνος Νικολαΐδης, μαζί με τον γιο του Μάριο, σχεδίασαν και κατασκεύασαν τη νέα τους μοτοσικλέτα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Μιλάνο, στην ειδική έκθεση EICMA 2018, «εκ του μηδενός», με το νέο μοντέλο της ...«Made in Hellas» μηχανής «...να ξεκινά από μια τελεία σε ένα λευκό χαρτί».

Πρόκειται για ένα μοντέλο στην κατηγορία «Boxer Racer», που υπάρχει σε όλο τον κόσμο για λάτρεις των boxer κινητήρων, «μια κατηγορία ειδική», όπως σημείωσε ο κατασκευαστής, επισημαίνοντας πως όσοι θα έχουν «την τύχη αλλά και την υπομονή να την αποκτήσουν θα μπορούν να αγωνίζονται στις πίστες, σε ειδικές track days αλλά και να κυκλοφορούν φυσικά στο δρόμο».

   Ο στόχος άλλωστε είναι αυτές οι μοτοσικλέτες που θα παραχθούν να έχουν κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας.

   Η «DCR 018» είναι μια μοτοσικλέτα, η οποία εντάσσεται σε μια κατηγορία «...του επιπέδου των supercars και των hypercars» και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, εντυπωσιάζει τους παρατηρητές καθώς είναι κατασκευασμένη εξ' ολοκλήρου από «...διάφορα κράματα αλουμινίου, 'σκαλισμένη' στην κυριολεξία από μεγάλο μπλοκ αλουμινίου· ουσιαστικά είναι ένα τμήμα αλουμινίου το οποίο κατεργαστήκαμε και τη δημιουργήσαμε».

   Χάρη σε δε αυτή την τεχνολογική της ιδιαιτερότητα έχει ήδη αποκτήσει και ένα παρατσούκλι, το «the billet sting», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει το αλουμινένιο κεντρί.

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Σωτήρη Κυριακίδη:

   Ερ. Πώς προέκυψε αυτή η «Made in Hellas» μηχανή;

   Απ.: Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η κατασκευή της μοτοσικλέτας μας το 2017, η οποία είναι ένα δημιούργημα δικό μου και του του γιου μου Μάριου Νικολαΐδη, με την επιστροφή μας στην Ελλάδα καθίσαμε κάτω και αναρωτηθήκαμε για την επόμενη ημέρα. Η επόμενη ημέρα λοιπόν για εμάς ήταν να συνεχίσουμε να «κυνηγάμε» το όνειρο. Αυτή ήταν να κατασκευάσουμε μια μοτοσικλέτα εκ του μηδενός, που να ξεκινά από μια τελεία σε ένα λευκό χαρτί. Και αυτό κάναμε. Αυτό είναι που κάναμε φέτος καθώς είναι μια μοτοσικλέτα με τον κωδικό «DCR 018», μια μοτοσικλέτα που σχεδιάστηκε εκ του μηδενός. Χρησιμοποιούμε βέβαια κινητήρα από κάποιον κατασκευαστή, το αποτέλεσμα όμως είναι πέρα από κάθε φαντασία.

   Φυσικά υπάρχει και ομάδα, είναι πολύ μεγάλο το εγχείρημα για το ολοκληρώσουμε μόνοι μας, οι βασικοί όμως δημιουργοί είμαστε εμείς οι δύο, ο Μάριος και ο Ντίνος.

   Ερ.: Για τι είδους μοτοσικλέτα μιλάμε; Είναι ένα μοντέλο που ακολουθεί τη διεθνή τάση για hi-end ειδικές κατασκευές από μικρές εταιρίες;

   Απ.: Η 018 είναι μια μοτοσικλέτα, η οποία εντάσσεται στην κατηγορία του επιπέδου των supercars και των hypercars, αν συγκρίναμε με τους τέσσερις τροχούς, τα οποία είναι μοναδικά μηχανήματα, κοσμήματα, συλλεκτικά, αυτό είναι το κοινό της και εκεί στοχεύει. Είναι ουσιαστικά η πραγματοποίηση ενός ονείρου και η επίδειξη ότι εμείς έχουμε την τεχνολογία για να κατασκευάσουμε τέτοια πράγματα. Η «DRC018» ενσωματώνει έναν κινητήρα της BMW 1200, είναι το τελευταίο ελαιόψυκτο δικύλινδρο boxer που έχει παράξει η εταιρία με ακτινικές κεφαλές και προδιαγραφές 2018 Euro 4. Αυτό λοιπόν είναι ο κινητήρας και εμείς τον πήραμε και σε ό,τι αφορά τη μηχανή και το πλαίσιο η ιδέα ήταν να ακολουθήσουμε μια κατασκευή, που είχα κάνει ο ίδιος προσωπικά το 1987.

   Η βάση για τη μοτοσικλέτα ήταν ένα αλουμινένιο πλαίσιο μονοκόκ (σ.σ aluminum alloy monocoque chassis, ήτοι μια κατασκευή από ένα κομμάτι του υλικού), ένα πλαίσιο μονοκόμματο από μπροστά μέχρι πίσω, χωρίς σωλήνες. Φυσικά, από το 1987 μέχρι σήμερα, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Ο Μάριος πρόσθεσε πολλά φρέσκα στοιχεία και κατασκευαστικές τεχνικές αλλά και στις μελέτες που έγιναν και έτσι το αποτέλεσμα είναι απλά εκπληκτικό.

   Ερ.: Σε ποιους απευθύνεται και ποια είναι η κατηγορία στην οποία θα κατέτασσε κανείς τη μηχανή αυτή;

   Απ.: Το μοντέλο αυτό είναι ένα Boxer Racer. Υπάρχει σε όλο τον κόσμο λάτρεις αυτού του κινητήρα, του boxer κινητήρα και είναι παρόμοιο μεν με το περυσινό μοντέλο, το 017 που ήταν Cafe Racer, αλλά ανήκει σε μια κατηγορία ειδική. Μια κατηγορία, στην οποία αγωνίζονται μηχανές boxer της εταιρίας BMW και αυτοί οι οποίοι θα έχουν την τύχη αλλά και την ...υπομονή και θα αποκτήσουν αυτή τη μοτοσικλέτα, θα μπορούν να αγωνίζονται στις πίστες, σε ειδικές track days αλλά και να κυκλοφορούν φυσικά στο δρόμο γιατί οι μοτοσικλέτες, που θα παραχθούν θα έχουν πινακίδες.

   Ερ. Τεχνολογικά τι κάνει το μοντέλο αυτό να ξεχωρίζει από τον διεθνή ανταγωνισμό;

   Απ.: Η μοτοσικλέτα είναι κατασκευασμένη ολόκληρη από κράμα αλουμινίου, από διάφορα κράματα αλουμινίου, «σκαλισμένη» στην κυριολεξία από μεγάλο μπλοκ αλουμινίου, δεν είναι φτιαγμένη από μικρά, μικρά τμήματα ή σωλήνες, όλα κολλημένα μεταξύ τους. Έχει βέβαια κάποιες κολλήσεις πάνω αλλά ουσιαστικά είναι ένα τμήμα αλουμινίου το οποίο κατεργαστήκαμε και τη δημιουργήσαμε. Από εκεί άλλωστε πήρε και το παρατσούκλι της, το «the billet sting», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει το αλουμινένιο κεντρί.

   Ερ. Υπάρχει συνεπώς και κάποιος αριθμός των τεμαχίων που θα παραχθούν;

   Απ.: Η μηχανή μόλις παρουσιάστηκε στην έκθεση EICMA 2018 στο Μιλάνο της Ιταλίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την παραγωγή και θα φανεί η όλη πορεία πως θα εξελιχθεί σε αυτό. Το θέμα είναι να μην τα βάζουμε κάτω, να προχωράμε. Υπάρχουν μυαλά, υπάρχουν χέρια, υπάρχει η διάθεση από πάρα πολλούς νέους επιστήμονες στην Ελλάδα και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Το πιο σημαντικό πάντως στοιχείο αυτής της μοτοσικλέτας, της DCR018 «the billet sting», είναι ότι γράφει πάνω της, σε εμφανές σημείο, «Proudly designed and manufactured in Hellas»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)