to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το «δάσος» της διαπλοκής δεν είναι είκοσι δημοσιογράφοι

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του κ. Ρουμελιώτη στη Βουλή περί «εκπαίδευσης» Ελλήνων δημοσιογράφων από το ΔΝΤ και τους λοιπούς θεσμούς αποτελεί την επικοινωνιακή κορυφή ενός παγόβουνου που πολύ πιθανώς να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης σε ονόματα δημοσιογράφων και να αφήσει στο απυρόβλητο τους πραγματικούς εν Ελλάδι συνεργάτες των δανειστών.


«Ο μέσος Έλληνας δημοσιογράφος βουτήχτηκε σε αυτή την ιστορία χωρίς να έχει την απαραίτητη τεχνική να τη χειριστεί σωστά» είχε επισημάνει πριν από μερικά χρόνια μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες τηλεοπτικές φιγούρες του τόπου και γνωστός υπέρμαχος της συνταγής σωτηρίας που επέβαλαν στην ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση στην κοινωνία μας οι δανειστές και οι εταίροι. Η αλήθεια είναι πως μια στρατιά δημοσιογράφων, προετοιμασμένων και απροετοίμαστων, καταρτισμένων και ακατάρτιστων, χρεώθηκαν το βάρος της επικοινωνιακής στήριξης των εφαρμοζόμενων πολιτικών και της «εκπαίδευσης» της κοινής γνώμης σε όρους όπως χρεοκοπία, μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Δημοσιογράφοι ήταν αυτοί που κλήθηκαν να φωνάξουν και να ξαναφωνάξουν «λύκος» στο τηλεοπτικό και αναγνωστικό τους κοινό, όπως είχε παραδεχτεί σε παλαιότερη συνέντευξή του ένας εξ αυτών, αποδίδοντας την προσωπική αλλά και ορισμένων συναδέλφων του επιλογή στο αίσθημα «αυτοσυγκράτησης» που οδήγησε ορισμένους να λένε πως «το χρέος είναι βιώσιμο» και άλλους να «κρύβουν ειδήσεις κάτω από το μαξιλάρι» τους προς υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του κ. Ρουμελιώτη στη Βουλή περί «εκπαίδευσης» Ελλήνων δημοσιογράφων από το ΔΝΤ και τους λοιπούς θεσμούς αποτελεί την επικοινωνιακή κορυφή ενός παγόβουνου που πολύ πιθανώς να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης σε ονόματα δημοσιογράφων και να αφήσει στο απυρόβλητο τους πραγματικούς εν Ελλάδι συνεργάτες των δανειστών. Το πρώτο κιόλας Μνημόνιο προέβλεπε την εκστρατεία στρατηγικής επικοινωνίας του ΔΝΤ στη χώρα μας, κάτι που ανέλαβε να φέρει εις πέρας γνωστή εταιρεία διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, με μεγάλη πείρα στο να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά σε δύσκολες περιόδους. Οι δημοσιογράφοι που πήραν μέρος στα «επιμορφωτικά σεμινάρια» που οργανώθηκαν τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας ήταν απλά τα εργαλεία ενός γενικότερου σχεδιασμού που ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι εργοδότες τους και όχι οι ίδιοι. Η συμμετοχή δημοσιογράφων στα προγράμματα τεχνικής κατάρτισης όσον αφορά λεπτά οικονομικά θέματα, όπως αυτά του χρέους, έγινε κατ' εντολή των ιδιοκτητών των ΜΜΕ στα οποία εργάζονταν και σίγουρα δεν ήταν δική τους πρωτοβουλία, ούτε λειτούργησαν με γνώμονα κάποιο οικονομικό όφελος.

Πολύ φοβάμαι πως σύντομα θα γίνουμε μάρτυρες ενός επιφανειακού κυνηγιού μαγισσών, με ονόματα και υπόνοιες χρηματισμού, που θα αφήνει ουσιαστικά εκτός κάδρου αυτούς που έβαλαν τις υπογραφές τους στα συμβόλαια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και έδωσαν τα χέρια με τους δανειστές και την τρόικα έναντι άγνωστων ανταλλαγμάτων. Ευθύνη της πολιτείας δεν είναι να κρεμάσει στα μανταλάκια τα ονόματα είκοσι δημοσιογράφων που απόλαυσαν ένα δείπνο στο εστιατόριο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, αλλά να διερευνήσει και να αποκαλύψει τα οικονομικά ανταλλάγματα με τα οποία ωφελήθηκαν οι εργοδότες τους από την τρόικα. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι το ηθικά μεμπτό για κάποιους δημοσιογράφους, αλλά το πάρτι της διαπλοκής που στήθηκε εις βάρος μιας χώρας και ενός λαού με τη συμμετοχή όχι μόνο εκπροσώπων του Τύπου αλλά και της πολιτικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)