to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δασικοί χάρτες: Ας κρατήσει η λογική και ας δοθεί παράταση για να σωθούν οι περιουσίες των πολιτών

Τέλος Μαΐου στο αλαλούμ των Δασικών χαρτών και της υποβολής αντιρρήσεων. Ένα θέμα που έχουμε γράψει και σχολιάσει άπειρες φορές με επισημάνσεις και παραδείγματα όπως τα ζούμε.


Και ναι το αίτημα μας πάγιο για παράταση αλλά και δικαιολογημένο αλλά αντ αυτού βλέπουμε μία έκδοση εγκυκλίου, με την οποία «θα καθορίζεται ότι η υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες θα γίνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 μόνο με την ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα, χωρίς να απαιτείται να υποβληθούν δικαιολογητικά και υλικό υποστήριξης, τα οποία θα μπορούν να υποβληθούν σε μεταγενέστερο χρόνο» .

Παρά τις επισημάνσεις των σχετικών επισημάνσεων από πολλούς βουλευτές.

Διαβάζω ότι σύμφωνα με πηγές του ecopress παράγοντες αναφέρουν ότι αυτό το περιθώριο εξαντλήθηκε, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο, όσο και στις συνεννοήσεις με τους θεσμούς, με την προηγούμενη τρίτη κατά σειρά παράταση, που δόθηκε για τους δασικούς χάρτες. Προσθέτει μάλιστα η αρμόδια πηγή του ΥΠΕΝ, ότι ενόψει της καταληκτικής προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2022, το υπουργείο λαμβάνει άμεσα μέτρα, και ετοιμάζεται σχετική εγκύκλιος, ώστε να απλοποιηθεί περισσότερο η διαδικασία υποβολής των ενστάσεων,  χωρίς όλα τα προβλεπόμενα  δικαιολογητικά, τοπογραφικό συντεταγμένων, χάρτες φωτοερμηνείας κλπ, αλλά με απλή αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά: «σε λίγα λεπτά της ώρας, ακόμη και από μη ειδικό».

Σημειώνεται ότι η χώρα μας,  με βάση την πιο πρόσφατη,  14η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών δεν έχει ακόμη εκπληρώσει στο σύνολό τους τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε από τον Ιούνιο του 2018 και αφορούν, μεταξύ άλλων, την κύρωση των δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έως το φθινόπωρο, ώστε εφόσον το Eurogroup του Ιουνίου ανάψει το «πράσινο φως», να πετύχει η Ελλάδα το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022. Αυτό αν γίνει σημαίνει ότι η Ελλάδα θα περάσει στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όπου εντάχθηκαν όλες οι χώρες οι οποίες μπήκαν σε πρόγραμμα (Κύπρος,  Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία), έως ότου εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έλαβε, περίπου το 2059. Αντί για έλεγχο ανά τρίμηνο, η μεταπρογραμματική παρακολούθηση προβλέπει έλεγχο ανά εξάμηνο και γενικότερα είναι πιο χαλαρή. Γι΄ αυτό θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο 2022  όλες οι δεσμεύσεις, μεταξύ αυτών η πρόοδος του κτηματολογίου και η κύρωση των δασικών χαρτών στο 90% της επικράτειας,  που έχει αναλάβει η Ελλάδα, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019.

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, αφού ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση, υπογράμμισε ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχουν ήδη γίνει για την εξαιρεση εκτάσεων με ασπάλαθους από τη δασική νομοθεσία, την υποχώρηση του δημοσίου από εκτάσεις για τις οποίες δεν έχει αποδεδειγμένα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τη ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς και τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις εκχερσωμένες εκτάσεις καλύπτεται η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτησιών, και απομένει ποσοστό περίπου 20%  των ιδιοκτησιών, που αφορούν σε ειδικές περιπτώσεις, για τις οποίες πρέπει να υποβληθούν ενστάσεις.

Ο κ Αμυράς ανακοίνωσε επίσης στη Βουλή ότι από τις παλαιές 174.000 εκκρεμείς από το 2017 ενστάσεις στους δασικούς χάρτες έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα περί τις 50.000 ενστάσεις, έχουν συγκροτηθεί 120 με 130 επιτροπές από νομικό, μηχανικό και δασολόγο για εξέταση των ενστάσεων και ανά περιοχές τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών, που αποφαίνονται για δασικά και ιδιοκτησιακά θέματα, σημειώνοντας ότι το υπουργείο εξετάζει τη σύσταση περισσότερων επιτροπών και συμβουλίων για την αντιμετώπιση των θεμάτων.

-«Δυστυχώς η Ελλάδα έφτασε να είναι η τελευταία Χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν διαθέτει δασικούς χάρτες και δασολόγιο αυτό στο παρελθόν. Τώρα πια είμαστε πάρα πολύ κοντά να αποκτήσει επιτέλους η χώρα δασικούς χάρτες κυρωμένους, έγκυρους, σωστούς ολοκληρωμένους, έτσι ώστε να ξέρουμε και πού βρίσκεται το δάσος για να το προστατέψουμε και που δεν υπάρχει δάσος για να αναπτύξουν οι πολίτες την οικονομική τους δραστηριότητα και όποια άλλη σύμφωνα με το νόμο επιθυμούν» είπε ο υφυπουργός.

Παραταση στην κρήτη

Την ίδια στιγμή ενώ όλοι οι φορείς επιμέν=ουν στην Ελλάδα για παράταση είδαμε δέσμευση ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα – έως τα τέλη Ιουνίου – για την υποβολή των αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος.

Φυσικά και είναι δικαιο αλλά είναι και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν γίνει αιτληματα.

Επιμένουμε γιατί κρίνεται αναγκαία η παράταση:

Χιλιάδες ιδιοκτήτες, μηχανικοί και δασολόγοι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση καθώς δεν προλαβαίνουν στα λίγα εικοσιτετράωρα, που απομένουν μέχρι το τέλος Μαΐου 2022, να υποβάλλουν ενστάσεις στους δασικούς χάρτες, ώστε  να «ξεπρασινίσουν» εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικών περιουσίων, τα οποία  στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, που έγιναν στη διάρκεια του 2021 καταγράφηκαν ως δασικά, κυρίως από λάθη της διοίκησης.

Ας κρατήσει η λογική και ας θυμηθούμε: οτι Δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών και οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, υπάρχει πλήθος λαθών και σφαλμάτων που εντοπίζονται σε πάρα πολλές περιοχές, κ.α.

* Ο Ν. Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)