to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δασικοί χάρτες: Και τα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν...

Και φυσικά το Υπουργείο και γενικά αυτή η Κυβέρνηση όπως άλλωστε κανει πάντα μετά τον καταιγισμό των αντιδράσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των αδικιών από την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών


…και τα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν. Ο λόγος για την ανάρτηση των δασικών χαρτών… και αυτό γιατί οι πολίτες διαπίστωσαν μέσα σε λίγα λεπτά ότι η περιουσία τους έχει μετατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη σε δάσος.
Παράλληλα, βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ακόμα δεν έχει διορθωθεί, μεγάλος αριθμός αγροτών χάνει το δικαίωμα αντίρρησης στους δασικούς χάρτες, με συνέπεια να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα δήμευσης της περιουσίας τους, και όλα αυτά εν μεσω πανδημίας με την οικονομία να κρέμεται σε μια κλωστή.

Να τα πάρω από την αρχή έτσι όπως τα είδα ως μηχανικός που έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν με το θέμα.

Στους νέους χάρτες έχουν αποτυπωθεί οι εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό χαρακτήρα τους πριν από το 1975, με νόμιμες πράξεις της διοίκησης ,και διατηρούν σήμερα τη χρήση που τους αποδόθηκε. Πρόκειται για διανομές, αναδασμούς, απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση και άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου. Οι εκτάσεις αυτές εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών και οι ιδιοκτήτες τους, κυρίως αγρότες, θα μπορούν να συνεχίσουν να τις αξιοποιούν. Μένει να δούμε ποιες και πόσο μεγάλες είναι οι περιοχές που τελικά θα αποχαρακτηριστούν χάρη στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έφερε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το καλοκαίρι.

Οι αντιδράσεις.

Ως παράδειγμα φέρνω την Κέρκυρα όπου όταν είδαμε τις πρώτες αναρτήσεις, διαπιστώσαμε ότι στους αναμορφωμένους δασικούς χάρτες οι εκτάσεις τους απεικονίζονται ως δασικές(!). Και μάλιστα επειδή αυτό αποτυπώθηκε σε όλα τα Ιόνια νησιά αντιλαμβανόμαστε ότι για ακόμα μια φορά δεν έχει ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιονίων Νήσων, που διαφέρει από αυτό της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς στα Ιόνια Νησιά δεν υφίσταται ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων, οι οποίες ανήκαν σε ιδιώτες.

Και άντε ας πούμε ότι έχουμε το δικαίωμα των αντιρρήσεων  μόνο ηλεκτρονικά και εντός της προβλεπόμενης αποκλειστικής προθεσμίας 105 ημερών. Σύμφωνα, όμως, με την επίμαχη εγκύκλιο, που απέστειλε το ΥΠΕΝ στις Διευθύνσεις Δασών όλης της χώρας, θα γίνονται δεκτές αντιρρήσεις μόνο για το αναμορφωμένο τμήμα του αναρτώμενου δασικού χάρτη και μόνο ως προς τα τμήματα για τα οποία δεν έχουν ήδη υποβληθεί αντιρρήσεις ή αιτήματα πρόδηλων σφαλμάτων. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν το δικαίωμα αντίρρησης χιλιάδες πολίτες σε περιοχές με κυρωμένο δασικό χάρτη και κινδυνεύουν να δουν την περιουσία τους να απαξιώνεται ή να περνά στο Δημόσιο. Αντίθετα, ισχύει για όλους όσοι έχουν υποβάλει ήδη αντίρρηση και δεν έχει εξεταστεί ή έχει απορριφθεί η δυνατότητα προσκόμισης νέων δικαιολογητικών.

Μιλώντας με συναδέλφους μηχανικούς από την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, ανέφεραν ότι έχει  χαρακτηριστεί ως δάσος σχεδόν απ’ άκρη σ’ άκρη, καθώς φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ήδη υπάρχουσες τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, οι παραχωρήσεις, οι αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούνται και οι δικαστικές αποφάσεις.

Σε μία συγκυρία όπου κυριαρχεί η  ανασφάλεια στους πολίτες για την επιβίωση τους οι δασικοί χάρτες ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Και σίγουρα οι 105 ημέρες των αντιρρήσεων δεν φτάνουν καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, στην Κέρκυρα τουλάχιστον, υπάρχει έλλειψη τίτλου του ιδιοκτήτη (μικρός κλήρος και πολλές χρησικτησίες), ενώ απαιτείται ενίοτε τοπογράφηση των ακινήτων, ραντεβού και συμβουλές με μηχανικό ή τοπογράφο, χρήση δασολόγου και συχνά σύνταξη έκθεσης φωτοερμηνείας από αεροφωτογραφίες παλαιοτέρων και νεότερων ετών, συμβουλές ή ορισμός δικηγόρου κ.ο.κ. Ολα τα παραπάνω χρειάζονται πολύ χρόνο και μεγάλη δαπάνη. Και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο σε μία εποχή σαν αυτήν που διανύουμε σήμερα, με μία κοινωνία σε lockdown και με μία οικονομία σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας.

Πάντως με ικανοποίηση είδα την άμεση κινητοποίηση των φορέων στην Κέρκυρα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Δικηγορικός σύλλογος κα) όπου με ερωτήσεις στην Βουλή και αναφορές ζητούν άμεση αποκατάσταση του ζητήματος.

Αλλαγές σχεδιάζει εκ των υστέρων το Υπουργείο

Και φυσικά το Υπουργείο και γενικά αυτή η Κυβέρνηση όπως άλλωστε κανει πάντα μετά τον καταιγισμό των αντιδράσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των αδικιών από την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών. Το ΥΠΕΝ διαμηνύει πως γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα που προκύπτουν για όσους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας δεν προχώρησαν, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες, σε υποβολή αντίρρησης κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και θα διασφαλίσει με κάθε νόμιμο τρόπο ότι δεν θα αδικηθεί ούτε ένας, προστατεύοντας τις περιουσίες των πολιτών.

Και εγώ αναρωτιέμαι αφού γνωρίζει τα ζητήματα τότε γιατί έτρεξε» να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες; Για να φέρει και άλλη ανασφάλεια στους πολίτες;

Αναπάντητα ερωτήματα για εμάς που για ακόμα μια φορά θα καλεστούμε να βρούμε την λύση για τους πολίτες που αγωνιούν…

Ν. Κορακιανίτης: Πολιτικός μηχανικός - Laisergo

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)