to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 02.11.2018

Οικονομία

ΔΑΣ: «Να μην κάνουμε τους Κινέζους»

Τι αναφέρει η συνδικαλιστική παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή την «κομπίνα με τα POS»


Η ανακοίνωση της Γραμματείας της ΔΑΣ προς τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας:

«Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την αρχή της εβδομάδας σε σχέση με την «κομπίνα με τα POS», τους κινέζους «επενδυτές» και την εταιρεία ακινήτων DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ. Αποκαλύψεις που ήδη έχουν κινητοποιήσει τον εποπτικό μηχανισμό των Τραπεζών αλλά και τη δικαιοσύνη, με την εισαγγελική παραγγελία του Άρειου Πάγου προς την Οικονομική Εισαγγελία για διενέργεια έρευνας σε όλα τα επίπεδα. Αποκαλύψεις που δυστυχώς βάζουν στο κάδρο ως αρνητικό πρωταγωνιστή και εκθέτουν πρωτοφανώς την Εθνική Τράπεζα, καταδεικνύοντας στρεβλότητες και «χαλαρά αντανακλαστικά» σε μια σειρά λειτουργιών της παραγωγικής αλυσίδας, από την Λιανική Τραπεζική και τη Διεύθυνση Καρτών ως την Κανονιστική Συμμόρφωση  και τη ροή του εσωτερικού ελέγχου. 

Όλα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στον εγχώριο και διεθνή Τύπο, αφήνοντας «οσμή σκανδάλου», εγείρουν 2 βασικά ερωτήματα:

Ø  Τα χρυσοπληρωμένα golden boys & girls, που έχουν με ευθύνη της Διοίκησης καταλάβει θέσεις στα ανώτερα επίπεδα της διοικητικής πυραμίδας της Τράπεζας και που ως ΔΑΣ έχουμε αμέτρητες φορές στηλιτεύσει και καταδείξει την ανεπάρκειά τους, λειτουργούν ανεξέλεγκτα;

Ø  Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τον διεθνή διασυρμό, την τρωθείσα φήμη και κύρος του ιστορικότερου χρηματοπιστωτικού ομίλου της χώρας;

Τη στιγμή που «λεφτά δεν υπάρχουν» από τη Διοίκηση για τους εργαζόμενους (καμία αποκατάσταση των μειώσεων στους μισθούς, απλήρωτες υπερωρίες, εθελούσιες για μείωση τους λειτουργικού κόστους) και τους συνταξιούχους («ξαφνικός θάνατος» ΛΕΠΕΤΕ), την ίδια  στιγμή «λεφτά υπάρχουν» για προσλήψεις χρυσοπληρωμένων ειδικών συνεργατών, outsourcing και projects αμφίβολης επιχειρηματικής σκοπιμότητας και οικονομικής ωφέλειας. Σε όλα αυτά κανείς δεν δικαιούται να κάνει τον …Κινέζο και να παραμένει σιωπηλός και άπραγος.

Αφορά την Εθνική Τράπεζα και την πλούσια ιστορία της, το κύρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, την εθνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή. Αφορά εμάς τους ίδιους ως εργαζόμενους και καθημερινά μοχθούντες για τη δουλειά μας, για το ψωμί μας, τη στιγμή που κάποιες και κάποιοι αντιλαμβάνονται την Εθνική Τράπεζα ως την εύκολή λύση για να εξασφαλίζουν το παντεσπάνι τους!

Ως ΔΑΣ στο ΣΥΕΤΕ, (θεωρούμε ότι το σύνολο του συνδικαλιστικού δυναμικού στην Εθνική Τράπεζα οφείλει να συνταχθεί με αυτό) απαιτούμε:

1)     Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες ενέργειες από την πλευρά του βασικού μετόχου (ΤΧΣ) , των εποπτικών αρχών (ΤτΕ) και της Διοίκησης για την αποκατάσταση της τρωθείσας φήμης της Εθνικής Τράπεζας. Λογοδοσία από όλους και για όλα! Τη στιγμή που οι συνάδελφοί μας γεμίζουν τις λίστες των Πειθαρχικών Συμβουλίων απλώς και μόνο επειδή μπήκαν στα στοιχεία πελάτη για άντληση πληροφοριών ή για εξυπηρέτησή του, είναι σκανδαλώδες να «καταπίνουμε την κάμηλο» σε μια υπόθεση με διεθνείς διαστάσεις και με υπόνοιες ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι διαρροές για «συναινετικά διαζύγια», «αποχαιρετιστήρια … πάρτυ μετά αποζημιώσεων» και άλλα παρεμφερή όχι μόνο υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, αλλά μεγεθύνουν και τη ζημιά στο κύρος της Εθνικής Τράπεζας.

2)     Να αλλάξει εκ βάθρων η ρότα του management, η Εθνική Τράπεζα να εμπιστευτεί με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας τα στελέχη από τον κορμό της, που μοχθούν και πονούν την Τράπεζα και την ιστορία της και να τερματιστεί όλο αυτό το γαϊτανάκι με τους ειδικούς συνεργάτες και τις «εκλεκτικές συγγένειες». Και δεν είναι τυχαίο ότι οι στρεβλώσεις ξεκίνησαν από τότε που πληροφορική και εσωτερικός έλεγχος, παραδόθηκαν σε golden boys & girls εκτός ΕΤΕ.

3)     Να προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση με νομοθετική πρωτοβουλία σε αλλαγή του ιδρυτικού νόμου του ΤΧΣ (Ν. 3864/2010), ώστε να λάβει τέλος όλο αυτό το ιδιότυπο καθεστώς το ΤΧΣ να έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τη στελέχωση των Διοικήσεων αλλά όχι για τα πεπραγμένα τους. Οι Τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, οφείλουν να ελέγχονται επομένως για τη λειτουργία τους ως προς την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και τη συμβολή τους στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και εξόδου από το υφεσιακό σπιράλ. Δεν είναι «κληρονομικώ δικαίω» μαγαζί κανενός!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη ως συνδικαλιστικό κίνημα να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για μια Εθνική Τράπεζα που θα είναι ο θετικός κι όχι ο αρνητικός πρωταγωνιστής στην προσπάθεια μιας ολόκληρης κοινωνίας να ξανασταθεί στα πόδια της, σε στέρεες βάσεις, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του παραγωγικού μοντέλου που μας έβαλε στα μνημόνια της λιτότητας και του κοινωνικού κανιβαλισμού. Ως ΔΑΣ αυτό αντιλαμβανόμαστε ως ύψιστο καθήκον μας.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)