to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 29.10.2018

Κοινωνία

Δαπάνες ΝΕΡΙΤ και ΕΡΤ: Τι λένε τα στοιχεία

Η ΕΡΤ με δικό της δίκτυο μετάδοσης και με εξοικονόμηση κόστους


Ρεπορτάζ:  - ΑΥΓΗ

Καταγγελίες περί κακοδιοίκησης, σκανδάλων και σπατάλης του δημοσίου χρήματος εκτόξευσαν την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α.Μ. Ασημακοπούλου, Μ. Βορίδης κ.ά. στη διάρκεια συζήτησης επερώτησης για τη λειτουργία της ΕΡΤ, στην οποία απάντησαν ο Νίκος Παππάς και ο Λευτέρης Κρέτσος.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αμετανόητοι υπερασπιστές του "μαύρου", όχι μόνο επιχείρησαν να εξωραΐσουν το "λουκέτο" στην ΕΡΤ το 2013, εμφανίζοντάς το ως αναγκαίο («Ό,τι δεν λύνεται κόβεται», είπε η κ. Ασημακοπούλου), αλλά υπερθεμάτισαν για τη ΝΕΡΙΤ, τη λειτουργία της οποίας προέβαλαν ως πρότυπο. Όσο για τη σημερινή ΕΡΤ... διαπίστωσαν ότι «σπαράσσεται από καταγγελίες κακοδιοίκησης και σκανδάλων», ενώ επικαλέστηκαν και tweet δημοσιογράφου «να επιληφθεί εισαγγελέας για τις δαπάνες εκτός ΕΡΤ που επιβαρύνουν άσκοπα και να ελεγχθεί το δημόσιο χρήμα».

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Τα οικονομικά της ΕΡΤ είναι μαζεμένα, όπως επιβάλλουν οι καιροί, το κόστος των παραγωγών μειωμένο, το κόστος μετάδοσης μειώνεται όσο η ΕΡΤ εξοπλίζεται με δικούς της πομπούς και αναπτύσσει το δίκτυό της εκτός Digea. Σε σύγκριση με τη δήθεν «μικρή και νοικοκυρεμένη» -και στην πραγματικότητα απλώς κουτσουρεμένη και γενναιόδωρη- ΝΕΡΙΤ, η ΕΡΤ σήμερα πετυχαίνει οικονομίες και επικερδείς επενδύσεις.

Μειωμένο κόστος εξωτερικών παραγωγών Το κόστος των εξωτερικών παραγωγών σήμερα είναι μειωμένο σε σύγκριση με αυτό της «νοικοκυρεμένης» ΝΕΡΙΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια, επί ΝΕΡΙΤ το κόστος παραγωγής ανά επεισόδιο άγγιζε τα 9.146 ευρώ, έναντι 7.822 επί ΕΡΤ σήμερα. Εάν μάλιστα η διάρκεια του επεισοδίου είναι σχεδόν διπλάσια σήμερα, τότε το κόστος είναι μειωμένο κατά 42% (βλ. Πίνακα Ι). Οι μεικτές παραγωγές σήμερα κοστίζουν 2.110 ευρώ το επεισόδιο, όταν στην εποχή των "παχέων αγελάδων» μόνο η αμοιβή του παρουσιαστή έφτανε τα 3.000 ευρώ το επεισόδιο (12.000 μηνιαίως) για τις εβδομαδιαίες και τα 1.200 το επεισόδιο (30.000 μηνιαίως) για τις καθημερινές εκπομπές.

Ψηφιακοί πομποί στη μισή τιμή Μετά από τέσσερις ματαιώσεις για ποικίλους λόγους, καρποφόρησε πρόσφατα ο διαγωνισμός που κηρύχθηκε στα τέλη του 2017. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΡΤ θα αναπτύξει το δικό της δίκτυο πομπών σε όλη τη χώρα και θα αποχωρήσει από την υπηρεσία της Digea γλιτώνοντας περισσότερο από 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όσο δηλαδή και το ύψος της επένδυσης αγοράς των πομπών (βλ. πίνακα ΙΙ). Η σύμβαση προβλέπει την αγορά 154 πομπών (το 1/2 απ' ό,τι στον σχεδιασμό της ΝΕΡΙΤ), μάλιστα με τελικό κόστος μόλις 1,4 εκατ. ευρώ (το 1/4 από τον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ). Η τιμή αγοράς μειώθηκε, καθώς με τη μείωση της επένδυσης η ΕΡΤ έλαβε προσφορές από περισσότερες εταιρείες, οι οποίες «χτύπησαν» το έργο και μείωσαν τις τιμές τους, καθώς λειτούργησε ο ανταγωνισμός. Η Νέα Δημοκρατία θα όφειλε, εκτός από το να επικαλείται τους όρους της ελεύθερης αγοράς, να τους λαμβάνει υπόψη κιόλας, ειδικά προς όφελος του Δημοσίου και εν προκειμένω για την αξιοποίηση του τέλους 1,5 ευρώ τον μήνα υπέρ ΕΡΤ, για το οποίο δείχνει να κόπτεται ιδιαίτερα.

Δίκτυο από την ΕΡΤ - αποχώρηση από την Digea Υπολογίζεται ότι στις αρχές του 2019 η ΕΡΤ θα έχει αναπτύξει το δικό της πανελλαδικό δίκτυο μετάδοσης, με τους νέους 154 πομπούς, συν ακόμη 69 που ήδη λειτουργούν. Αυτό σημαίνει ότι εξοικονομεί 1,666 εκατ. ευρώ τον χρόνο «ενοίκιο» στην Digea (βλ. Πίνακα ΙΙΙ), ποσό το οποίο μπορεί να επενδύσει σε πρόγραμμα ή ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Η ΕΡΤ παρέλαβε από τη ΝΕΡΙΤ το 2015 ανάγκες για μετάδοση του σήματός της ύψους 1,9 εκατ. ευρώ. (Από τον Ιούλιο του 2014 σταδιακά άνοιγαν οι ψηφιακοί πομποί ανά περιοχές και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2015). Οι ίδιες ανάγκες παρέμειναν το 2016, όμως το 2017 οι ανάγκες μειώθηκαν, συνεπώς και το «ενοίκιο» στην Digea, καθώς στήθηκαν από την ΕΡΤ 28 ψηφιακοί πομποί καλύπτοντας ολόκληρη την Πελοπόννησο. Τους πρώτους μήνες του 2019 η ΕΡΤ θα έχει το δικό της ψηφιακό δίκτυο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)