to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:47 | 11.01.2016

Διεθνή

Δανία: Την κυβέρνηση απειλεί να ρίξει το κόμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

Το μικρό κεντροδεξιό κόμμα Φιλελεύθερη Συμμαχία απείλησε σήμερα να ανατρέψει την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, εάν αναβληθούν οι μειώσεις φόρων που είχαν εξαγγελθεί, εξαιτίας της ανάγκης να καλυφθούν οι δαπάνες για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στη Δανία, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται.


Το φιλελεύθερο κόμμα Venstre του Ράσμουσεν, το οποίο καταλαμβάνει μόλις τις 34 από τις 179 έδρες της Βουλής της Δανίας, έχει ανάγκη την υποστήριξη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και του λαϊκιστικού Κόμματος του Λαού της Δανίας (DF), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο, αλλά και του Συντηρητικού Κόμματος, για να παραμείνει στην εξουσία.

Η απειλή δείχνει την επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση που σχηματίστηκε πριν από επτά μήνες, αν και μέχρι τώρα οι περισσότεροι θεωρούσαν μεγαλύτερη απειλή όχι το παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας αλλά το ευρωσκεπτικιστικό DF.

Αν και οι Φιλελεύθεροι του Ράσμουσεν και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν ανήκουν γενικά στο δεξιό κομμάτι του πολιτικού φάσματος, το DF έχει σημαντικές διαφορές μαζί τους σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική και ζητεί αύξηση των δαπανών και ακύρωση των περικοπών των φόρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Κλάους Χιορτ Φρέντρικσεν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο πριν αρχίσει να συζητά μειώσεις των φόρων.

Όμως ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Άντερς Σάμουελσεν διεμήνυσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αρχίσει να συζητάει μειώσεις φόρων την άνοιξη, όπως είχε συμφωνηθεί στο πρόγραμμά της, προσωπικά δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η κυβέρνηση θα βγάλει το καλοκαίρι.

Το DF, το μεγαλύτερο από τα τρία κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνηση, έχει ανακοινώσει ότι δεν βλέπει από πού θα μπορούσαν να προκύψουν τα έσοδα ώστε να προχωρήσουν οι μειώσεις των φόρων.

Η απειλή της Φιλελεύθερης Συμμαχίας καταγράφεται την ώρα που η υποστήριξη προς το κόμμα του Ράσμουσεν βρίσκεται σε χαμηλό 25ετίας, ενόψει μιας σειράς κρίσιμων διαπραγματεύσεων για ακανθώδη θέματα όπως το ασφαλιστικό, ο φόρος στην περιουσία, τα επιδόματα για τη στέγαση κ.ά.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Ράσμουσεν είναι μόλις το τρίτο ισχυρότερο στο κοινοβούλιο, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες - που κέρδισαν τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά χωρίς να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών και να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση - και το DF, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση αλλά την υποστηρίζει.

Αναλυτές αμφισβητούν το κατά πόσον η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα κάνει πράξη την απειλή της να ρίξει την κυβέρνηση, καθώς αυτό θα σήμαινε την προκήρυξη νέων εκλογών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, που βρίσκονταν στην εξουσία ως το καλοκαίρι.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους Σοσιαλδημοκράτες στην πρώτη θέση, με σχεδόν 25% των προθέσεων ψήφου, το DF περί το 20% και τους Φιλελεύθερους στο 18%. Όμως υπάρχει το ενδεχόμενο τα στρατόπεδα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς να ισοψηφήσουν και να ενσκήψει νέο πολιτικό αδιέξοδο.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Δανία αυξήθηκε σε περίπου 21.000 πέρυσι από 14.185 το 2014 και αναμένεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να φθάσει τους 25.000 φέτος. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σημαντικά, αλλά πολύ χαμηλότερος από εκείνον που καταγράφηκε στη γειτονική Σουηδία πέρυσι (163.000).

tags: Δανία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)