to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δανία: Από την Christiania στους αργυραμοιβούς

«Ήταν κάποτε μια Ευρώπη» που δεν την αποτελούσαν σαράφηδες και αργυραμοιβοί


Το 1970, μια ομάδα νεαρών Δανών προχωρούσαν στην κατάληψη έκτασης 34 στρεμμάτων στην καρδιά της Κοπεγχάγης, η οποία μέχρι τότε ανήκε στον στρατό και παρέμενε αχρησιμοποίητη με σκοπό να αποκτήσουν έναν χώρο στέγασης αλλά και για να διεκδικήσουν έναν πιο πράσινο παιδότοπο για τα παιδιά τους. Λίγες ημέρες αργότερα, η εναλλακτική εφημερίδα «Hovedbladet» πρότεινε να παραχωρηθεί αυτή η έκταση σε νέους άστεγους και άπορους της Δανίας για να δημιουργήσουν εκεί τις κατοικίες τους. Το άρθρο αυτό οδήγησε στη μαζική εισροή πολιτών, από κάθε κοινωνικό στρώμα, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα μιας καταπράσινης, ήσυχης πόλης και ενός εναλλακτικού τόπου ζωής. Μιας κοινότητας, δηλαδή, που θα οργανωνόταν σύμφωνα με την ελεύθερη και κοινή βούληση των μελών της. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της Christiania.

Η δανέζικη κυβέρνηση αρχικά αντέδρασε σε αυτήν την αυθόρμητη κίνηση των πολιτών, στέλνοντας κατά καιρούς αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τον κόσμο από την περιοχή. Σήμερα οι περίπου 1.000 κάτοικοι της Christiania, με επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας, συνεχίζουν να αποτελούν μια διαφορετική κοινωνία μέσα στην κοινωνία της Δανίας. Συνεχίζουν να καλλιεργούν τα βιολογικά τους λαχανικά, να χτίζουν μόνοι τα σπίτια τους, να υποδέχονται τους χιλιάδες επισκέπτες που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στα εδάφη της παραδίδοντας μαθήματα συμβίωσης και κοινοκτημοσύνης. Συνεχίζουν να μάχονται για την ελευθερία τους.

Αλήθεια, όμως, τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πείραμα της δανέζικης Christiania με τη σημερινή κυβέρνηση της Κοπεγχάγης που «επέλεξε να μπει στην πρώτη γραμμή μιας απάνθρωπης πολιτικής πάνω στη στιγμή που συμβαίνει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αντί να μπει μπροστά για να βρεθεί μια λύση με σεβασμό και ουσία, ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα;».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στη διεύθυνση του μουσείου Faurschou της Κοπεγχάγης, η οποία με δελτίο Τύπου χαιρέτισε την απόφαση του Κινέζου εικαστικού και ακτιβιστή Αϊ Γουέι Γουέι -ο οποίος ήταν και πριν από λίγο καιρό στην Ελλάδα και μίλησε για το προσφυγικό- να διακόψει την έκθεσή του «Rupture» στο μουσείο Faurschou. Η απόφαση πάρθηκε μετά την ψήφιση αυτού του αποκρουστικού νόμου που αναγκάζει τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Δανία να παραδίδουν τα κοσμήματα και τα χρήματά τους στο κράτος. Την ίδια στιγμή που εκατοντάδες ντροπιασμένοι Δανοί έντυσαν πρόσφυγα τη διάσημη γοργόνα της Κοπεγχάγης, ο Δανός συγγραφέας Christian Mørk έστειλε στο γραφείο της σκληροπυρηνικής υπουργού Μετανάστευσης Ινγκερ Στόιμπεργκ γράμμα που περιείχε μια βέρα και ένα σημείωμα: «Ο προ-προπάππος μου ήρθε στη Δανία από τη Ρωσία τη δεκαετία του 1860», έγραφε στην επιστολή του. «Και εξ όσων γνωρίζω κανείς δεν ζήτησε από την προ-προγιαγιά μου να παραδώσει τα τιμαλφή της όταν έφθασε στα σύνορα. Αλλά αναλογιζόμενος αυτούς που τώρα θα υποστούν αυτή την ταπείνωση, σας στέλνω την βέρα της» ήταν το μήνυμα του συγγραφέα προς μια κυβέρνηση που αποφάσισε να ταπεινώσει και να λερώσει με τον πιο άγριο τρόπο τη συνείδηση της χώρας που γέννησε και φιλοξενεί μέχρι σήμερα το εναλλακτικό πείραμα της Christiania.

Ένας ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος πάντως, ο Γενς Ρόχντε, παραιτήθηκε οργισμένος και κάποιοι άλλοι Δανοί ανακαλύπτουν σήμερα ένα άγνωστο έργο του εθνικού τους παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με τίτλο «Ήταν κάποτε μια Ευρώπη» που δεν την αποτελούσαν σαράφηδες και αργυραμοιβοί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)