to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 25.09.2017

Διεθνή

Δαμασκός και Πεκίνο τάσσσονται υπέρ της ενότητας του Ιράκ

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διοργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, ενώ το κινεζικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου υποστηρίζει την ενότητα του Ιράκ.


"Εμείς στη Συρία αναγνωρίζουμε μόνο ένα ενωμένο Ιράκ και απορρίπτουμε την όποια διαδικασία οδηγεί στη διχοτόμηση του Ιράκ. Το βήμα αυτό απορρίπτεται και δεν το αναγνωρίζουμε και χθες ενημέρωσα τον ιρακινό υπουργό Εξωτερικών για την θέση μας αυτή", δήλωσε ο υπουργός Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Συρίας SANA.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία ανακτά εδάφη υποστηριζόμενη στρατιωτικά από το Ιράν και τη Ρωσία, είναι αντίθετη και στις τάσεις αυτονομίας των Κούρδων της βόρειας Συρίας από την έναρξη του εμφυλίου στη χώρα το 2011.

"Η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει την εθνική κυριαρχία του Ιράκ, την ενότητα και την εδαφική του ακεραιότητα", δήλωσε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ ερωτηθείς για το δημοψήφισμα.

"Ελπίζουμε οι εμπλεκόμενες πλευρές να μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους με τον διάλογο και να βρουν μια λύση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την ιστορία και την πραγματικότητα για την προστασία του Ιράκ και την σταθερότητα στην περιοχή", πρόσθεσε ο Λου.

Η Κίνα, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν εμπλέκεται ενεργά στη Μέση Ανατολή παρότι εξαρτάται από την περιοχή για το πετρέλαιό της. Ωστόσο, επιχειρεί να αποκτήσει μεγαλύτερη ανάμειξη, όπως για παράδειγμα με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για την συριακή κρίση.

 

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψηφίζουν από το πρωί για την ανεξαρτησία τους, παρά τις ζωηρές αντιρρήσεις στη Βαγδάτη και το εξωτερικό, σ' ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα που πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση του κράτους για το οποίο αγωνίζονται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται σίγουρο -- καθώς η πλειοψηφία των Κούρδων υποστηρίζει το «ναι»--, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας Μασούντ Μπαρζανί έχει προειδοποιήσει πως η ψηφοφορία δεν θα επιφέρει αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει μάλλον το έναυσμα για «σοβαρές συζητήσεις με τη Βαγδάτη».

Το δημοψήφισμα αυτό, που προκηρύχθηκε από τον Μπαρζανί, διεξάγεται όχι μόνο στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ), που περιλαμβάνει τις επαρχίες Αρμπίλ, Σουλεϊμανίγια και Ντόχουκ, αλλά επίσης σε ζώνες που διεκδικεί και η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)