to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 28.07.2015

πηγή: στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Το ζήτημα είναι τι σου επιβάλλει το καθήκον της στιγμής, όπως είπε ο Λένιν

Τον δρόμο της συμφωνίας που επιλέξαμε, τον επέβαλλε το καθήκον της στιγμής, σημείωσε μιλώντας στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τάχθηκε κατά νέας συμφωνίας-γέφυρας και νέων προαπαιτουμένων. Μετά τη συμφωνία-σημείωσε- είναι αναγκαία η προσφυγή στη λαϊκή βούληση, καθώς, όπως είπε, χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί το χρέος.


"Υπήρχαν 5 εναλλακτικές, αυτή που πρότεινε η ΝΔ, ο δεύτερος δρόμος αυτός που επιλέξαμε, ο δρόμος της εξόδου από την ευρωζώνη δηλαδή ο δρόμος Σόιμπλε, κι ένας τέταρτος δρόμος είναι η θεωρία που έλεγε να φύγουμε από την ΕΕ, που ήταν όμως άχωρη και άχρονη, δεν απαντούσε συγκεκριμένα. Το θέμα όμως είναι τι κάνεις στη συγκεκριμένη στιγμή ή όπως έλεγε ο Λένιν τι σου επιβάλλει το καθήκον της στιγμής. Άρα η θεωρία μπορεί να παραμένει και να συζητιέται, αλλά κι αυτή η συζήτηση είναι προϊόν της συμφωνίας που κάναμε, γιατί αν δεν την κάναμε, γι' άλλα πράγματα θα συζητούσαμε τώρα...", σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την εκτίμησή του για την στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο αρχικά να κλείσει η συμφωνία και να μη χαθεί χρόνος όπως τον Φλεβάρη, αλλά να δοθείβαρύτητα στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ιδιαίτερα των αδύναμων ομάδων και να περνούν τα αντίστοιχα νομοσχέδια. "Μια τέτοια διαχείριση, είπε, βοηθά και την διαπραγμάτευση". Αμέσως μετά, σημείωσε, κι αφούαπορρίψουμε νέα συμφωνία - γέφυρα, αλλά και νέα προαπαιτούμενα από τους δανειστές, θα πρέπει  "να καταφύγουμε στην ίδια τη λαϊκή βούληση, γιατί δεν μπορεί να είναι σίγουρη η κυβέρνηση πως διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή και χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί το χρέος".

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πέτυχε, με ασταθείς συμμαχίες σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σταθερές σε κοινωνικό επίπεδο, να ανοίξει την προοπτική για μια άλλη Ευρώπη που θα παίξει το ρόλο της σε επίπεδο δημοκρατίας, κι εναντίον της λιτότητας.

Αναφερόμενος στην συμφωνία, για την οποία δουλεύει η διαπραγματευτική ομάδα ώστε να κλείσει έως τις 18 Αυγούστου, ο Δ. Βίτσας τόνισε:
 

"Να κλείσει μια συμφωνία η οποία περιέχει επώδυνα μέτρα για την κοινωνία. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει από μόνο του. Εμείς πρέπει να σχεδιάσουμε αντίρροπα μέτρα, μέτρα ανακούφισης από το δημοσιονομικό βάρος και μέτρα προστασίας και αναδιανομής. Αλλά και ανασυγκρότησης της δημόσιας ζωής που αφορά την διαφθορά και την διαπλοκή, και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (με συγκεκριμένο σχέδιο για χρηματοπιστωτικό, αλλαγή σχέσης εισαγωγών - εξαγωγών, αύξηση εγχώριας παραγωγής, ανασυγκρότηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά να εντάξεις και τον κοινωνικό τομέα στην οικονομία).
Συγχρόνως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι ισχυρή για να διαχειρισθεί το χρέος, το οποίο δεν είναι βιώσιμο, πρέπει να επιτύχουμε ελάφρυνση και απομείωση του χρέους, ώστε να πάψει να είναι θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού αλλά και όλης της Ευρώπης."

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)