to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 02.11.2017

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Το υπουργείο έχει στείλει στον εισαγγελέα 17 υποθέσεις συμβάσεων για τα εξοπλιστικά

Η Δικαιοσύνη θα δει ποιες έχουν ποινικό χαρακτήρα και ποια πρόσωπα αφορούν, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνική Άμυνας


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει στείλει στον εισαγγελέα 17 υποθέσεις συμβάσεων που αφορούν διάφορες περιόδους και όχι μόνο την περίοδο της υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, βουλευτής Β' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για τις «χρυσές μίζες»: 1 εκατομμύριο αποζημίωση στο Δημόσιο καλείται να καταβάλει ο Τσοχατζόπουλος - Δεσμεύεται η περιουσία του

«Σαν υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε στείλει στον εισαγγελέα 17 περιπτώσεις συμβάσεων, διαφόρων περιόδων, όχι μόνο όταν ήταν υπουργός Άμυνας ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Η Δικαιοσύνη έχει την ευθύνη να δει ποιες από αυτές τις υποθέσεις έχουν και ποινικό χαρακτήρα. Εμείς δεν στέλνουμε φακέλους για πρώην υπουργούς, στέλνουμε υποθέσεις, cases, τις οποίες από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη οφείλει να ελέγξει καταρχήν αν υπάρχει ζήτημα και δεύτερον το επίπεδο εμπλοκής και ποιων προσώπων και σε πoιο επίπεδο ιεραρχίας» επισήμανε ο κ. Βίτσας.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 o αν. υπουργός διευκρίνισε: «Επειδή τα αντισταθμιστικά έχουν συνδεθεί με τη λογική ότι υπάρχουν μίζες που δίνονταν όλα αυτά τα χρόνια, εμείς δε θα αναζητήσαμε αντισταθμιστικά ούτε θα απαιτήσουμε, πέραν εκείνων που θα διευκολύνουν την εκτέλεση του ίδιου του προγράμματος».

«Η αναβάθμιση των F16 -ένα μεγάλο μέρος της- θα γίνει εδώ στην Ελλάδα, δηλαδή η συναρμολόγηση, κάποιες καλωδιώσεις και μια σειρά άλλα πράγματα θα γίνουν εδώ στην Ελλάδα και για να γίνουν εδώ χρειάζονται κάποιες γραμμές παραγωγής και μία μεταφορά τεχνογνωσίας. Σε αυτό το επίπεδο θα βοηθήσει και η εταιρεία, που θα αναλάβει την αναβάθμιση, και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα είναι υπεύθυνη. Αυτή τη στιγμή δε γίνεται συζήτηση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις επί αντισταθμιστικών», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αρκεί να λέμε στο υπουργείο ότι όλα γίνονται με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και προσοχή κ.λπ. αλλά συγχρόνως αυτό πρέπει να είναι αντιληπτό και από όλο τον περιβάλλοντα χώρο και την κοινωνία».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens με αφορμή όσα ανέφερε στην κατάθεσή της η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου, στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου, ο κ. Βίτσας επισήμανε πως «υπάρχει πολιτικό και ηθικό θέμα, με την έννοια ότι είναι ξεκάθαρο και από τις αποφάσεις των γερμανικών και άλλων δικαστηρίων ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε δουλειές στην Ελλάδα, με κεντρικό στοιχείο τη δωροδοκία». «Αυτό είχε οδηγήσει κατά την περίοδο που ήταν άλλοι υπουργοί Οικονομικών σε έναν συμβιβασμό, που εμείς θεωρούσαμε ότι ήταν συμβιβασμός απαράδεκτος, άρα πολιτικά και ηθικά θα παραμένει ένα εκκρεμές ζήτημα, της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από άποψη δικαστική η ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη [...] Η Δικαιοσύνη αξιολογεί την κατάθεση της κ. Τσακάλου, αλλά η πολιτική οφείλει να δει πώς θα θωρακίσει και την κοινωνία και την πολιτική διαδικασία στη χώρα, παίρνοντας υπόψη όλα τα συμβαίνοντα [...] Οφείλεται η δικαστική συνδρομή ώστε και ο κ. Χριστοφοράκης ως κεντρικό στοιχείο και πρόσωπο αυτής της υπόθεσης να έλθει στην Ελλάδα και να απολογηθεί για όλα τα οποία γνωρίζει» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Αυγενάκη ο κ. Βίτσας παρατήρησε πως περνούν οι μέρες και «δεν υπάρχει μια επίσημη τοποθέτηση, μάλιστα λέγονται και πράγματα, που αυτοί που ξέρουν χαμογελάνε, όπως το εξώδικο, που δεν είναι καν δικαστική διαδικασία». «Όλοι, ιδιαίτερα τα πρόσωπα που έχουν έναν δημόσιο λόγο, σε αυτό το επίπεδο οφείλουν και να μιλήσουν και να εξηγήσουν και αυτό πρέπει να κάνει και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος την ίδια στιγμή αρχίζει και μιλάει για ανομία και την ίδια στιγμή συγχαίρει και την αστυνομία για τις επιτυχίες της» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την προσκόλληση πολεμικού πλοίου σε αβαθή ύδατα, στη νησίδα Αταλάντη του Σαρωνικού Κόλπου ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Η ενημέρωση που έχουμε από το πρωί είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι το ιδιαιτέρως σοβαρό, ενώ τα στοιχεία του πώς έγινε είναι προς διερεύνηση. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, έχει προετοιμαστεί ο χώρος του ναυστάθμου για να υποδεχθεί το πλοίο, οι μηχανές λειτουργούν κανονικά, υπάρχουν πλοία του πολεμικού ναυτικού τα οποία είναι δίπλα στο πλοίο και σε λίγη ώρα θα μεταφερθεί εκεί».

Σχετικά με τη διαδικασία μετεξέλιξης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη σε Μητροπολιτικό Πάρκο ο αν. Υπουργός είπε πως «την περασμένη εβδομάδα μπήκε μία τελεία στην πρώτη φάση, δηλαδή παραχωρήθηκε οριστικά το πρώην στρατόπεδο στον Δήμο Παύλου Μελά». «Ευελπιστώ ότι πολύ γρήγορα ένα κομμάτι αυτού του χώρου θα έχει διαμορφωθεί και θα είναι και για τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλονίκης συνολικά ένας πνεύμονας πρασίνου, ψυχαγωγίας, πολιτισμού στην πόλη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την αξιοποίηση και άλλων χώρων που ανήκουν στο ΥΠΕΘΑ διευκρίνισε: «Όλη η περιουσία που υπάρχει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αυτή τη στιγμή, υπάρχει πρόγραμμα μέσω του οποίου αξιοποιείται, είτε από άλλους θεσμούς της ίδιας της κοινωνίας, του ίδιου του κράτους, είτε σε συμφωνία με ιδιωτικούς φορείς, ανάλογα με την περίπτωση. Ο κεντρικός στόχος είναι αυτοί οι χώροι να γίνουν ζωντανά κύτταρα της συνολικής κοινωνικής ζωής των πόλεων». Γνωστοποίησε δε ότι σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται συζητήσεις για παραχωρήσεις χώρων στην Κοζάνη, τη Λάρισα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΕ _ ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)