to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 02.11.2018

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Θα τους πρότεινα θάρρος, όχι θράσος τώρα που έρχεται το πόρισμα και αρχίζει η συνολική έρευνα στην Υγεία

Η διακοπή της διαφθοράς στον δημόσιο βίο έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά, σήμερα θα πρότεινα θάρρος και όχι θράσος σε όσους μιλούν για «βιομηχανία διώξεων» και «εσκεμμένη στοχοποίηση προσώπων», ας δουν ότι εμείς τώρα που σηκώνουν το θέμα των κονδυλίων για το μεταναστευτικό απαντάμε «καλοδεχούμενος και επιβεβλημένος ο έλεγχος», είπε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας


Η διακοπή της διαφθοράς στον δημόσιο βίο έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά, σήμερα θα πρότεινα θάρρος και όχι θράσος σε όσους μιλούν για «βιομηχανία διώξεων» και «εσκεμμένη στοχοποίηση προσώπων», ας δουν ότι εμείς τώρα που σηκώνουν το θέμα των κονδυλίων για το μεταναστευτικό απαντάμε «καλοδεχούμενος και επιβεβλημένος ο έλεγχος», είπε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη. Η κατάσταση στα νησιά έχει βελτιωθεί, αλλά αυτή την περίοδο οι συμμορίες διακινητών προσφύγων έχουν στοχοποιήσει την Σάμο, εκτίμησε ο ίδιος.

«Θα τους πρότεινα θάρρος και όχι θράσος», είπε για τους υπουργούς Υγείας των προηγούμενων κυβερνήσεων που εμπλέκονται στις υποθέσεις που περιλαμβάνει το πόρισμα της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, αλλά και συνολικά για τις αιτιάσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βίτσας, θυμίζοντας ότι «είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος πράξεων και παραλήψεων που έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον», ειδικά επειδή, όπως προσέθεσε σε άλλο σημείο, «είναι κοινή πεποίθηση ότι πριν το 2015 η μεγάλη και μικρή διαφθορά στο δημόσιο βίο ήταν εξόχως εκτεταμένη».

Όταν ξεκίνησε η συζήτηση στην Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία, θύμισε, «από την πρώτη στιγμή η απάντηση της αντιπολίτευσης ήταν ότι πρόκειται περί σκευωρίας. Τώρα έρχεται το πόρισμα και αρχίζει η συνολική έρευνα», προκαλώντας αυτές τις αντιδράσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι «αυτά που λένε συνάδουν με την αντιμετώπιση της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση, τον τρόμο μην τυχόν και αλλάξει το άρθρο περί ευθύνης υπουργών και ο αντίστοιχος νόμος ... Εγώ θα πω ότι όποιος θα έχει καθαρή την συνείδησή του, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, ούτε από την Βουλή ούτε από την δικαστική εξουσία ... αν φωνάζουν τόσο πολύ για "σκευωρία" και ο λαός βγάζει ένα συμπέρασμα και εγώ βγάζω, ότι πιθανόν υπάρχει κάτι που κρύβεται, κάτι για το οποίο φοβούνται».

«Κοιτάξτε τη διαφορά» στα οικονομικά και τη στάση των υπουργών

Υπογράμμισε μάλιστα ότι ήταν η διακοπή «αυτής της ιστορίας διαφθοράς στον δημόσιο βίο, που επέτρεψε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μπόρεσε και εξισορρόπησε τα δημόσια οικονομικά με μεγαλύτερη ευκολία από ότι οι προηγούμενοι. Βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα της ανάπτυξης, του συμμαζέματος κτλ., αλλά το γεγονός ότι διακόπηκε η κυβερνητική διαφθορά στο 100% έδωσε την δυνατότητα να υπάρχουν περισσότερα χρήματα».

«Η αντιπολίτευση "σηκώνει" πάρα πολύ το γεγονός ότι γίνεται επιπλέον έλεγχος στα ποσά για το μεταναστευτικό. Η απάντηση κυβέρνησης και υπουργείου είναι "καλοδεχούμενος και επιβεβλημένος" ο έλεγχος. Όταν πάμε να κάνουμε έλεγχο σε ό,τι έγινε την προηγούμενη περίοδο, στην Υγεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ, την Novartis, το Ερρίκος Ντυνάν, σε μία σειρά άλλα, η απάντηση της αντιπολίτευσης είναι "σκευωρία". Κοιτάξτε την διαφορά...», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας εξάλλου την πιθανότητα η προσπάθεια αυτή να εμποδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο ενόψει και των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια, ακόμα περισσότερη δημοκρατία, να θωρακίσει σε δημοκρατικό επίπεδο το πολίτευμα. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις, να καλοπιάσουμε κανέναν ώστε να συνδράμει. Ή θα συνδράμει στην βάση των αξιών ή δεν θέλουμε να συνδράμει στην βάση των συμψηφισμών».

Οι συμμορίες των διακινητών προσφύγων έχουν πλέον στοχοποιήσει την Σάμο

Για την κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Βίτσας είπε ότι μετά την δημοσιότητα που έλαβε η «οριακή και πολύ δύσκολη» κατάσταση στην Μόρια, η κατάσταση «καλυτερεύει μέρα με τη μέρα».

«Ολοκληρώσαμε το πρώτο κομμάτι, της "αποσυμπίεσης" ... να πάρουμε από τα νησιά αυτούς που έχουν το δικαίωμα να φύγουν, που είτε γιατί έχουν πάρει άσυλο είτε για "ευαλωτότητα" έχουν άρση του γεωγραφικού περιορισμού. Σε δύο μήνες μόνο από την Μόρια πήραμε πάνω από 3.000 ανθρώπους. Δεν μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε ασφαλώς πόσες θα είναι οι αντίστοιχες εισροές».

Παρέθεσε και σχετικά μεγέθη. «Τον Οκτώβριο, 4.000 άνθρωποι ήρθαν στα νησιά, ενώ έφυγαν 3.500. Η μεγαλύτερη πίεση αυτή την στιγμή είναι στη Σάμο, γιατί οι συμμορίες των διακινητών την έχουν "στοχοποιήσει". Την Τρίτη και την Τετάρτη είχαμε 300 αφίξεις, δεν είναι συνηθισμένο ... αν και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε στην κατάσταση του 2015, όταν μιλάγαμε για χιλιάδες, όχι δεκάδες ή εκατοντάδες«.

Όπως είπε, ευελπιστεί ότι ως το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί «και το δεύτερο κομμάτι του προγράμματος, να έχει μεταφερθεί στην ενδοχώρα το σύνολο αυτών που ως τότε θα έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να έχουμε θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα, που έχουμε προϋπολογίσει και ξεκινήσει την διαδικασία. Αυτή την στιγμή το πρόγραμμά μας δημιουργεί άλλες 7.000 θέσεις μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ».

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)