to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 22.07.2021

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Θα έπρεπε να υπάρξουν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία

«Ας μην κατανοήσει όμως κάποιος ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί ακολουθώντας ένα κυνήγι εξοπλισμών», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Δ. Βίτσας σε συνέντευξή του.


​Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δυτικού Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό  «ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4»:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ:

«Υπάρχει μια βασική διαφωνία με την κυβέρνηση της ΝΔ, που αφορά το μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας.

Είναι φανερό ότι έχει αποτύχει πλήρως.

Δωδεκάμιση χιλιάδες νεκροί από τον Νοε 2020 μέχρι σήμερα, στασιμότητα του προγράμματος των εμβολιασμών, τοίχος ανοσίας που ακόμα  δεν έχει χτιστεί και κανένα μεγάλο ζήτημα όπως λχ στο πεδίο της οικονομίας να έχει υλοποιηθεί.

Είναι ξεκάθαρο ότι το σύνθημα που θα πρέπει να κυριαρχεί από όλους, είναι να προχωρήσει μαζικά ο εμβολιασμός.

Χωρίς φόβο αλλά με πάθος για τη ζωή.

Αν χρειαστεί, να μπεί στα υγειονομικά πρωτόκολλα ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων  και ο εμβολιασμός για τον covid-19, όπως ισχύει η υποχρεωτικότητα για κάποιες άλλες λοιμώξεις.

Όμως είμαι ενάντια στο να χάσει κάποιος τη δουλειά του επειδή δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής  η πειθώ της κυβέρνησης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με σύγκρουση δικαιωμάτων και θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με το πρόβλημα πολύ προσεκτικά.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν επίσημες φωνές πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης  που προτρέπουν σε απολύσεις των αρνητών του εμβολιασμού.

Κάτι τέτοιο μας βρίσκει πλήρως αντίθετους.»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ:

«..Από μόνα τους τα Rafale και οποιοδήποτε οπλικό σύστημα δεν είναι σε θέση να αποτρέψει κανένα εθνικό κίνδυνο.

Αυτό που έχει αξία είναι η ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική της χώρας μας και η πολιτική των συμμαχιών που κάνουμε.

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι θα πρέπει να έχουμε  αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις.

Ας μην κατανοήσει όμως κάποιος ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί ακολουθώντας ένα κυνήγι εξοπλισμών.

Αντίθετα, ακολουθώντας ένα τέτοιο δρόμο, μπορεί να οδηγηθούμε σε αυτό που αποκαλούμε “ατυχές συμβάν”.

Το κλειδί αυτή τη στιγμή στην Ανατ. Μεσόγειο είναι η Κύπρος .

Οι δηλώσεις Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι απαράδεκτες και μη αποδεκτές.

Να δούμε τις ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων ( ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ) που επί 47 χρόνια μένουν ανεφάρμοστα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που μιλούν για ενιαίο κράτος , με σύστημα ασφάλειας και προνόμια τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους.

Θα έπρεπε να υπάρξουν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, όπως θα έπρεπε να έχει συγκληθεί και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, κάτι για το οποίο εγκαλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Μπορεί να θέλει να δείξει ο κος Μητσοτάκης ότι διαχειρίζεται μόνος και με επάρκεια αυτό το ζήτημα, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Θα έπρεπε να υπάρχει ενιαία τακτική στον τρόπο που προχωρά η συμμαχία μας με την Κύπρο, με την ΕΕ , στον τρόπο πίεσης των μεγάλων δυνάμεων για τις επιβαλλόμενες κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία , στον τρόπο αντιμετώπισης της εργαλιοποίησης  του μεταναστευτικού-προσφυγικού κλπ.

Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μπορούσαμε αυτή την ενιαία αντίληψη να την προωθήσουμε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στα Σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ κλπ.

Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει η κα Γεννηματά στην σοσιαλιστική ομάδα της ΕΕ, όπως και ο κος Κουτσούμπας στα Κομμουνιστικά κόμματα κλπ

Το κλειδί της επίλυσης μιας σειράς πραγμάτων είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Αν ακολουθήσουμε την πολιτική του κου Σαμαρά, το πιο πιθανό είναι να οδηγηθούμε σε μια σύγκρουση με την Τουρκία, όπου ακόμα και αν νικήσουμε δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτα.

Το πάγωμα των σχέσεων των δύο χωρών, διευκολύνει τα σχέδια Ερντογάν.

Αυτό που φαίνεται ότι θα κάνει στο εξής , θα είναι να παγώνει τα πάντα ακόμα και σε ένα επίπεδο ρητορικής σύγκρουσης και από την άλλη θα εναλλάσσει αυτή τη σύγκρουση με ανοίγματα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ίδιος ο κος Ερντογάν προεξόφλησε με τον Μητσοτάκη “ένα ήσυχο καλοκαίρι”

Το μόνο σχέδιο λοιπόν που υλοποιείται κόβοντας και παγώνοντας τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, είναι το σχέδιο του Ερντογάν.

Εμείς χρειαζόμαστε μια δυναμική πολιτική που να ορίζει την αποχώρηση των Τούρκων από τα κατεχόμενα και να μην υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις.

Να πιέσουμε τις μεγάλες δυνάμεις να οδηγήσουν την Τουρκία σε ένα τραπέζι συνομιλιών και να επιβληθούν κυρώσεις ( τελωνειακή ένωση-εμπορικό εμπάρκο-εμπάρκο όπλων –αποχώρηση της Τουρκίας από τη Λιβύη και τη Συρία κλπ) στο βαθμό που αυτό δεν θα έχει αποτελέσματα.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια και αυτό να γίνει σεβαστό, τόσο δια του διαλόγου όσο και δια της ισχύος.

Ο Ελληνικός λαός με τη μεγαλοσύνη του, με πάρα πολλούς τρόπους, έχει αποδείξει ότι έχει δημοκρατικές ευαισθησίες, δεν διακατέχεται από ρατσιστικά αισθήματα και έχει αυξημένο το στοιχείο της φιλοξενίας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ορισμένων μεμονωμένων ξενοφοβικών ομάδων.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ( ΕΝΑΕ):

«Είναι πολύ μικρό το ποσό των 25 εκ ευρώ, το οποίο δόθηκε για την αγορά των  Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ( ΕΝΑΕ).

Αυτό δεν αφορά τον κο Προκοπίου αλλά αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι , ενώ το βιομηχανικό κομμάτι πουλήθηκε για 25 εκ ευρώ, το κομμάτι που ανήκει στην ΕΤΑΔ  και που είναι απλά ένα οικόπεδο, πουλήθηκε για 35 εκ.

Αυτό έγινε γιατί στην περίπτωση της ΕΤΑΔ υπήρξε εκτιμητική εταιρεία , ενώ δεν υπήρξε κάτι αντίστοιχο  στην περίπτωση του Ναυπηγείου.

Η κριτική μας στην κυβέρνηση, εκτός των άλλων, έχει να κάνει, τόσο με το μέλλον των 800 περίπου εργαζομένων, όσο και με το παρελθόν τους, μια που υπάρχει αναγνωρισμένη οφειλή προς αυτούς, ύψους περίπου 200 εκ ευρώ από αμοιβές, αποζημιώσεις συνταξιοδότησης , ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

Με τα 25 εκ, είναι αμφίβολο αν θα μείνει έστω και κάτι ελάχιστο για τους εργαζόμενους.

Η νέα ιδιοκτησία, βάση των όρων του διαγωνισμού, δεν έχει καμιά δέσμευση απέναντι στους 800 εργαζόμενους.

Τι θα απογίνουν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι;

Εμείς υποβάλλαμε τροπολογία, που δεν έκανε δεκτή η ΝΔ, τα 125 εκ που έχουν επιδικασθεί από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, να πάνε απευθείας στους εργαζόμενους.

Θα υπάρξει επιπλέον κάποιο πρόγραμμα συνταξιοδότησης και κάποιου είδους “κινητικότητας”;

Το μόνο που όλοι ξέρουμε σήμερα, του κου Προκοπίου συμπεριλαμβανομένου, είναι ότι τα ναυπηγεία συντηρούνται με το πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων και της συντήρησης γενικότερα του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπλέον τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μπαίνουν  και αυτά σε ένα ανάλογο κυκεώνα και  ότι παρόλους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι ούτε αυτά έχουν πωληθεί, ενώ ξαναμπαίνουμε σε μια σχετική συζήτηση επ΄αυτού.»

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ  ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ:

«..Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε ώστε να μην έρθει ξανά η δεξιά στη διακυβέρνηση της χώρας.

Κάποιοι μας κατηγορούν αδίκως, ότι στην ουσία ΄΄αφήσαμε ΄΄ την δεξιά να επανέλθει.

Έχουμε κάνει  αυτοκριτική και απολογισμό των 4,5 χρόνων της κυβέρνησής μας.

Σίγουρα αυτό  θα επαναληφθεί  και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση, βαδίζοντας προς το Συνέδριο του κόμματος.

Στα τέλη του 2014, ερχόμασταν ΄΄ορμητικά΄΄ και το Γενάρη 2015 κερδίσαμε τις εκλογές.

Αν και έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε, το σημαντικό είναι να μιλήσουμε στον κόσμο, συγκεκριμένα και επι των πραγματικών του προβλημάτων.

Τι θα γίνει με τους μισθούς;

Τι θα γίνει με το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό;

Τι θα γίνει με τις σχέσεις της χώρας μας με άλλα κράτη;

Πάνω σε αυτά λοιπόν θα πρέπει να επέλθει η σύγκρουση με τη Δεξιά.

Κάναμε την Πανελλαδική συνδιάσκεψη, θα κάνουμε και το Συνέδριο.

Σε αυτά θα πρέπει να επικεντρώσουμε, εντάσσοντας τις εμπειρίες από τη διακυβέρνησή μας, τα θετικά και τα αρνητικά,   χωρίς ΄΄άναρθρες΄΄ φωνές και χωρίς ΄΄πολιτικές΄΄μαγκιές οι οποίες είναι και οι μόνες που προβάλλονται από το  σύστημα.

Τα προβλήματα της κοινωνίας και οι λύσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει, είναι και ο παράγοντας που τελικά θα διαμορφώσει το εκλογικό ποσοστό.

Ας μη “ποδοσφαιροποιούμε” την πολιτική ζωή. Η πολιτική έχει να κάνει με τη διαχείριση της ζωής.

Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε τα αιτήματα της Ελληνικής κοινωνίας και γενικότερα του κόσμου της εργασίας.

Στην προσπάθεια να απαλλαγεί η χώρα μας από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη, θα πρέπει έστω και παράλληλα, να συμμαχήσουμε προγραμματικά  με το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ-25, το ΚΙΝΑΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα πρέπει από τώρα να πει, τι θα γίνει πολιτικά, να βγει πρώτο στις ερχόμενες εκλογές και να παίξει τον ηγετικό ρόλο που του αρμόζει.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα αναγκάσουν το κάθε κόμμα να πάρει θέση.

Το βασικό είναι να χτιστεί ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στις αντιλαϊκές  πολιτικές, που θα περιλαμβάνει και την εναλλακτική λύση.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)