to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 06.03.2019

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Στο σχολείο δεν πηγαίνουν ξένοι ή Έλληνες, αλλά πηγαίνουν παιδιά

τόνισε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας στον ρ/σ Alpha 9.89.


Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης:

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, ο ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσας σημείωσε:

Γίνεται διαρκής προσπάθεια για την αποφόρτιση του νησιού. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 4.000 άνθρωποι στο νησί. Το πρόβλημα είναι ότι δεν προχωρά γρήγορα η διαδικασία εξέτασης της ευαλωτότητας. Μετά τη συνάντηση που είχαμε με το Υπουργείο Υγείας και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πρόσληψη γιατρών, θα προχωρήσει ταχύτερα αυτό το πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά, έχουν προχωρήσει τα πράγματα πολύ, ώστε να κλείσει αυτό το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και να ανοίξει ένα άλλο με πολύ καλύτερες συνθήκες. Η μείωση του υπερπληθυσμού είναι το πιο σημαντικό για εμάς. Να πω ότι αντιμετωπίζουμε και κάποιες ξενοφοβικές αντιλήψεις, όπως είναι η γνωστή υπόθεση με τα παιδάκια που πρέπει να πάνε στο σχολείο. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι κάτι που διάβασα: στο σχολείο δεν πηγαίνουν ξένοι ή έλληνες, αλλά πηγαίνουν παιδιά. Αυτό πρέπει να το σεβαστούμε όλοι.

Σχετικά με την μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την όλη στάση της Ε.Ε., ο Υπουργός ανέφερε:

Αύριο γίνεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των Υπουργών, αναχωρώ από σήμερα. Εμείς αυτό που βάζουμε ως προτεραιότητα και νομίζω κερδίζουμε κάποιους πόντους είναι να υπάρξει ένας μεταβατικός μηχανισμός που μέσα του να έχει την μετεγκατάσταση είτε από τα ελληνικά νησιά, είτε από την ηπειρωτική χώρα προς άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και η δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού επιστροφών, ώστε να παίρνουμε όλοι συνευθύνη και να δείχνουμε διπλή αλληλεγγύη. Και προς τους αιτούντες διεθνή προστασία, αλλά και μεταξύ των κρατών – μελών. Δεν είναι καλά τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο οι χώρες του Βίσεγκραντ, που το κάνουν έτσι κι αλλιώς, μπλοκάρουν τη διαδικασία. Χρειάζεται να δίνουμε συνεχώς αγώνα για να εντοπίζουμε και να εστιάζουμε στους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς που έρχονται από την Ασία, ενώ το βλέμμα μιας σειράς χωρών είναι στραμμένο μόνο στην Αφρική. Στα νησιά μας κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2019 σημειώθηκε μια αύξηση εισερχομένων της τάξης του 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Την ίδια στιγμή, στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, υπάρχει μια μείωση πάνω από 50%. Όμως, το μεγάλο ζήτημα είναι ότι όποιος αυτή τη στιγμή έρχεται, προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες. Ας μην ξεχνάμε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει να κάνει μόνο με τους 73.000 που έχουν έρθει μετά το 2015, αλλά και με τους 550.000 που βρίσκονται στη χώρα από προηγούμενες δεκαετίες. Το σύστημα που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης. Μάλιστα, υπάρχει μια απόκρυψη στοιχείων από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα δίνει όλα τα στοιχεία. Θα ήταν καλό να έχουμε ένα κοινό μέτωπο οι πέντε χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα. Θα πω κάτι που είπα και στον Ούγγρο Υπουργό: δεν είναι δυνατόν η Ουγγαρία να αρνείται να φιλοξενήσει έστω και 20 παιδιά.

Σχετικά με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό και την πιθανότητα οι πρόσφυγες να συμβάλουν θετικά, ο Δ. Βίτσας σημείωσε:

Αυτό που θα βοηθήσει τη λύση του δημογραφικού προβλήματος είναι μια πολιτική προστασίας του παιδιού και της οικογένειας. Αυτό είναι το βασικό. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει αυτή την προσπάθεια και την αναπτύσσει συνέχεια. Βεβαίως, αυτοί που θα μείνουν στη χώρα και θα ενσωματωθούν στην οικονομία θα είναι ένα συν στην δημογραφική μας πολιτική, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι δηλαδή ένα κομμάτι της λύσης, αλλά δεν είναι η λύση. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)