to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:18 | 04.09.2017

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Το προϋπάρχον σύστημα «τα δίνει όλα» εναντίον κάθε μεγάλης πολιτικής αλλαγής (βίντεο)

«Όταν υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή το προϋπάρχον σύστημα τα δίνει όλα εναντίον αυτής της αλλαγής» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας κι υπενθυμίζοντας παραδείγματα μεγάλων πολιτικών αλλαγών στη χώρα.


Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά τη μεταχουντική αλλαγή που προσδιοριζόταν από την πλευρά των συντηρητικών δυνάμεων ως την είσοδο στην ΕΟΚ με τον Κ. Καραμανλή, καθώς και την αλλαγή που επεδίωκε ο Αν. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ και θεωρούσε ότι θα έπρεπε να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αυτό έγινε το ‘81 πρόσθεσε εξηγώντας ότι  η γέννηση ενός κόμματος είναι μια καλή ευκαιρία να το πεις, γιατί δεν υπάρχει ιδιοκτησιακή διαδικασία.

«Σήμερα είναι είναι 4 Σεπτεμβρίου και σαν σήμερα πήρε την κυβέρνηση στη Χιλή ο Αλιέντε. Με διαφορετική λογική και σε διαφορετικές εξελίξεις συνέβησαν στη Χιλή τα ίδια πράγματα. Σήμερα  εκτιμάμε ότι έγινε μια καινούργια αλλαγή που είχε σχέση με τα μνημόνια αλλά την είχε ανάγκη και το μεταπολιτευτικό σύστημα. Δηλαδή η κοινωνία ήθελε να υπερβεί το τρίγωνο της διαπλοκής», είπε.

Μιλώντας για το σήμερα ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «γίνεται μια νέα προσπάθεια αλλαγών η οποία έχει και οικονομικά δεδομένα». «Κανένας δεν μπορεί να ξεχνάει ότι δόθηκε μια μάχη, η οποία έφτασε σε ένα τέλος τον Ιούλιο του 2015 και πήγε σε εκλογές», σημείωσε.

«Η πολιτική δεν είναι ίδια» επισήμανε ο κ. Βίτσας τονίζοντας ότι «διαφοροποιητικό στοιχείο ήταν ότι όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ο ευρωπαϊκός συσχετισμός ήταν λίγο - πολύ υπέρ, σε αντίθεση με το σήμερα».

«Η σημερινή μάχη είναι να βγούμε από τη διαδικασία των μνημονίων», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία η κυβέρνηση να το πετύχει αυτό στα μέσα του 2018. «Συγχρόνως να θέσουμε τις βάσεις για την Ελλάδα του 2021 ξεκινώντας από το 2017», υπογράμμισε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι είναι άλλο η βαριά επιτροπία και άλλο να είσαι μέλος μιας συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ότι «όταν είσαι σε μια συμμαχία πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες, να είσαι εντάξει με τους κανόνες, αλλά και να παρεμβαίνεις και να τους αλλάζεις».

«Η ενότητα της Αριστεράς και η σύμπλευση με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία είναι αυτή που θα δυναμώσει το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη και θα δομήσει μια νέα οικονομία. Το κοινωνικό κράτος δεν είναι κοινωνική φιλανθρωπία», είπε καταλήγοντας.

Κατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)