to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:54 | 23.11.2018

Πολιτική

Οργισμένη απάντηση Βίτσα στην ξενοφοβική αντίδραση του δημάρχου Μεσολογγίου

Επιστολή προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Νίκο Καραπάνο, απέστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου που αντιτίθεται στη διαμονή προσφύγων στην πόλη.


Ο κ. Βίτσας καλεί τον δήμαρχο «να μην συμπαρατάσσεται με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος» αλλά «να μπει μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης κι ανθρώπινων αξιών».

Επιπλέον, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητά από τον κ. Καραπάνο «να συνεργαστεί και να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, μιας και ούτως ή άλλως δεν είναι στην αρμοδιότητά του να την εμποδίσει». Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, 6.000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαχείριση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τα νησιά στην ενδοχώρα. Περίπου 150 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην Ελλάδα». Ο υπουργός ζητά από τον δήμαρχο Μεσολογγίου να ρωτήσει τους ομολόγους τους σε 40 πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου διαμένουν και φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας, όχι λίγες δεκάδες, αλλά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι».

Ο κ. Βίτσας δηλώνει «έκπληκτος κι οργισμένος» στο άκουσμα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Μεσολογγίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του «όταν ενημερώθηκα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου θα συνεδριάσει με θέμα 'σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων', θεώρησα στην αρχή ότι μάλλον πρόκειται περί ψευδούς είδησης (fake news)». Σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει: «Ξεκάθαρα πια: ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την ελευθερία και τις πανανθρώπινες αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι' αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Και εσείς αρνείστε να φιλοξενηθούν στον χώρο, που δεν είναι δικός σας, δεν είναι ιδιοκτησία σας, 150 κατατρεγμένοι άνθρωποι για λίγους μήνες;

Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε», τονίζει καταλήγοντας ο κ. Βίτσας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)