.

 

«Ή πηγαίνουμε σε δεύτερο Μνημόνιο όπως περιγράφεται και στο mail του κ. Χαρδούβελη προς τους δανειστές, ή πάμε σε μια καινούργια διαδικασία» δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας επικεντρώνοντας την πολιτική αντιπαράθεση στο ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών που όπως όλα δείχνουν είναι πολύ κοντά καθώς δεν αναμένεται να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Δημ. Βίτσας στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα Mega υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για τα μέτρα που πρέπει να πάρει μια νέα κυβέρνηση, ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, ενώ στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει αποσαφηνίσει που θα βρεθούν οι αντίστοιχοι πόροι.  Τα χρήματα αυτά θα προέρθουν από την ανασύνταξη του προϋπολογισμού, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το ΕΣΠΑ και την επιπλέον σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με το ΤΧΣ. Στάθηκε επίσης στο ρόλο που μπορεί να παίξει μια αναπτυξιακή τράπεζα ως βασικό εργαλείο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αναπτυξιακών σχεδίων της κοινωνικής οικονομίας και του δημόσιου τομέα. Πρόσθεσε επίσης ότι το κράτος οφείλει να ελέγχει την τράπεζα της Ελλάδος, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τρεις φορές την ημέρα παρακολουθεί την ρευστότητα των τραπεζών. Αντέτεινε στον εκπρόσωπο της Ν.Δ. στο πάνελ τον υπ. Υγείας Μ. Βορίδη ότι αντίθετα η κυβέρνηση παίρνει «τα λεφτά των αποθεματικών του δημοσίου στις τράπεζες και τα στέλνει στο εξωτερικό, για τις πληρωμές του ΔΝΤ και των ομολόγων εκ των προτέρων».

«Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει να καταργήσουμε τις συντάξεις; Δέχεται να διπλασιαστεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία; Να διαλυθεί το ΕΚΑΣ;» Αυτά περιμένω είπε ο Δημ. Βίτσας από τον κ. Βορίδη να πει, «το δικό τους πρόγραμμα, αλλά δεν το λένε.» «Έτσι θα πάτε στις εκλογές, χωρίς πρόγραμμα»; επέμεινε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την παρουσία της κυβέρνησης ήταν ο μεν υπ. Υγείας κ. Βορίδης επιχειρηματολόγησε υπέρ της κινδυνολογίας ως επίσημη γραμμή της κυβέρνησης θέτοντας το πολιτικό ερώτημα ή Μνημόνιο, ή έξοδος από το ευρώ. Ο Δημ. Βίτσας απάντησε ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο κινδυνολογεί, αλλά κάνει κάτι πολύ χειρότερο, υποδεικνύει στους δανειστές και την τρόικα τι να πράξουν σε μια νέα κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο κ. Πρωτόπαππας από το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε το mail Χαρδούβελη, κάτι που ο κ. Βορίδης ανοιχτά απέφυγε να πράξει. Ενώ αναφορικά με το νέο κόμμα που θα δημιουργήσει ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι «το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει από διάσπαση από προσωπικούς λόγους και όχι από πολιτικούς».

Να υπενθυμίσουμε ότι το mail Χαρδούβελη περιλαμβάνει: αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία στο 6,5%, τροποποιήσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, κατασχέσεις στους οφειλέτες του δημοσίου, αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, ρεύμα κ.α., κατάργηση ΕΚΑΣ, κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης κ.α.