to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:59 | 14.07.2016

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Πίσω από την υπόθεση SIEMENS κρύβεται ένα σύστημα που προσπαθεί να την κουκουλώσει

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στην εκπομπή «Ραδιοεφημερίδα» και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα


 

Για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της SIEMENS: 

Πίσω από αυτή την υπόθεση πάντοτε κρύβεται ένα σύστημα που προσπαθεί να την κουκουλώσει. Έχει μεγάλη σημασία η υπόθεση να εκκαθαριστεί και δεν χωρεί καμία δικαιολογία πάνω σε κανένα διαδικαστικό ζήτημα. Πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός να ζητήσει την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να μην υπάρχει καμία παραγραφή και βεβαίως δεν θα υπάρξει καμία παραγραφή.

 

Χρειάζεται κάθε φορά να ανοίγεται μια διαπάλη οξύτατου χαρακτήρα, ώστε να σταματήσει το προηγούμενο σύστημα να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να βγει η αλήθεια στο φως. Δεν κάνω απλά μια υπόθεση αλλά θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να ακολουθηθούν οι διαδικασίες ώστε να μην υπάρξει καμία παραγραφή.

 

Έχουμε μιλήσει εδώ και πολύ καιρό, χρόνια τώρα, για αυτό που ονομάζεται ‘’τρίγωνο της διαπλοκής’’, δηλαδή πολιτικό σύστημα, μιντιοκρατία, υψηλά οικονομικά συμφέροντα. Υπήρχε ένα τέτοιο σύστημα, δεν λέω ότι οι πάντες είναι διαπλεκόμενοι, όμως υπάρχει αυτό το σύστημα,  το οποίο παρήγε και αναπαρήγε τον εαυτό του μέσω  των εκλογικών νόμων και άλλων διαδικασιών. Αυτό το σύστημα το οποίο κρατούσε την Ελλάδα πίσω, ως μια χώρα εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.

 

Βρισκόμαστε σε έντονη αντιπαλότητα με αυτό, είμαστε όχι απλά σε διαφορετικές όχθες αλλά σε διαφορετικές θάλασσες. Εκεί είναι που κρίνεται η ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα θα μπορέσει να φύγει και από την επιτροπεία. Εκεί κρίνεται η ταχύτητα με την οποία η χώρα μας θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ως μια ευρωπαϊκή χώρα. Εκεί κρίνεται η ταχύτητα με την οποία θα μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης.

 

 

Απαντώντας σε ερώτημα για το κατά πόσο υπάρχει εμπλοκή της Δικαιοσύνης:

Αναμφίβολα αυτό το σύστημα των τέτοιων συμφερόντων δεν θα άφηνε απ’ έξω το θεσμό της Δικαιοσύνης. Είμαι σίγουρος για αυτό. Δεν είναι θέμα αποδείξεων ή μη, αλλά είναι λογική εξέλιξη και αυτό φαίνεται και καθαρά στην υπόθεση της SIEMENS και σε άλλες προηγούμενες. Έχουμε τις καθυστερήσεις, οι οποίες οδηγούν σε άλλες αποκλείσεις με βάση και το υπάρχον σύστημα απονομής Δικαίου, το οποίο πάσχει και πάσχουμε σαν χώρα στον τρόπο που συγκροτούνται ακόμα και δια νόμων οι διαδικασίες λειτουργίας του Δημοσίου αλλά και της Δικαιοσύνης και των άλλων θεσμών. Δηλαδή, πράγματα που πρέπει να γίνουν, με μια ορισμένη ταχύτητα, για να είναι και αποτελεσματικά και - όσον αφορά την οικονομία - και ανταγωνιστικά, δια νόμων καθυστερούν και έτσι υπάρχει η δυνατότητα να προηγούνται και να κερδίζουν πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

 

Εφόσον η συγκεκριμένη διαδικασία που διακόπηκε, έχει να κάνει με τη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών και εφόσον η μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών εγκαίρως δόθηκε στην εισαγγελία, υπάρχει θέμα.

 

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί δύο πράγματα στον πολίτη, το ένα είναι η απογοήτευση και το άλλο αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι αποτελεσματική η μάχη με τη διαφθορά. Περνάει η λογική, ότι αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ, σε ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, θέλουν μια χώρα που να λειτουργεί, θέλουν ένα πολιτικό σύστημα το οποίο να είναι δημοκρατικό και συγχρόνως διαφανές. Αυτά είναι σοβαρότατα ζήτημα που συγχρόνως έχουν και οικονομική λειτουργία.

 

Για τον εκλογικό νόμο:

Το πρώτο και το σοβαρό είναι να περπατήσει αυτός ο νόμος, να ψηφιστεί από την Βουλή και να είναι απλή αναλογική, δηλαδή να αποκτά ισοδυναμία η ψήφος. Η ισοδυναμία της ψήφου και ο τρόπος συγκρότησης της κυβέρνησης, παρόλο ότι είναι παράλληλα ζητήματα δεν είναι το ίδιο, γιατί η συγκρότηση της κυβέρνησης έχει να κάνει με την αποτύπωση της εκλογικής, της πολιτικής διάθεσης του λαού αλλά και με την ωριμότητα του πολιτικού συστήματος να συνεννοείται, να συνθέτει και να προχωράει. Πιστεύω ότι μεταξύ των κομμάτων θα πρυτανεύσει η λογική αλλά κι αν δεν πρυτανεύσει, ο καθένας θα το χρεωθεί. Το σημαντικό όμως είναι ότι η απλή αναλογική θα μπει στην πολιτική και στην κοινωνική μας ζωή.

 

Για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις:

Χθες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του νομοσχεδίου, δηλαδή ολοκληρώθηκε η ψήφιση του από τις επιτροπές της Βουλής και το επόμενο διάστημα θα έρθει στην ολομέλεια. Εκεί υπάρχει και αυτό που λέγεται συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, βεβαίως δεν είναι το ίδιο πράγμα με τον συνδικαλισμό στην κοινωνική ζωή, είναι όμως ένα πολύ μεγάλο βήμα που τακτοποιεί τα δικαιώματα και τακτοποιεί μια χαώδη κατάσταση που υπάρχει. Να σας πω μόνο αυτό, πώς εξηγείται ότι αυτοί που αντιτάσσονται στον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάλεσαν  και άκουσαν τις απόψεις από 17 ενώσεις εν ενεργεία στρατιωτικών στην συζήτηση στη Βουλή. Δηλαδή, υπάρχει αυτό το ζήτημα και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και να αντιμετωπίζουμε πλέον τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων ως κανονικούς ανθρώπους, που ζουν σε μια κανονική κοινωνία που έχουν δικαιώματα και βεβαίως υφίστανται έτσι κι αλλιώς την ιεραρχία για τις υπηρεσιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)