to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 22.07.2019

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Πάρτε πίσω τις αντιμεταναστευτικές αποφάσεις

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εισβολείς και εγκάλεσε την κυβέρνηση για άγνοια του αντικειμένου και για σπασμωδικές κινήσεις, ενώ σημείωσε ότι αυτό το ζήτημα «δεν αντιμετωπίζεται με ευχές»


Ο βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, στην ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τόνισε ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εισβολείς και εγκάλεσε την κυβέρνηση για άγνοια του αντικειμένου και για σπασμωδικές κινήσεις, ενώ σημείωσε ότι αυτό το ζήτημα «δεν αντιμετωπίζεται με ευχές».

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει υποδομές και προγράμματα με χρηματοδοτικές ροές και κάλεσε την κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει. Είσης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τη συνεργασία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας καθώς και την πολυεπίπεδη, όπως είπε, συνεννόηση με την Τουρκία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των ροών κατά 96%.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα πρόσληψης χειριστών ασύλου και να μην καταργήσει τις επιτροπές προσφυγών γιατί όλες οι υποθέσεις θα οδηγηθούν στα διοικητικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολύ μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Βίτσας κάλεσε την κυβέρνηση να αναιρέσει τόσο την υπαγωγή των υπηρεσιών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και την εγκύκλιο ακύρωσης της απόδοσης ΑΜΚΑ.

Αναλυτικά η ομιλία του Δ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δημήτρη Βίτσα, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης:   

Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Ακούω συνέχεια για μεταναστευτικό και ο προηγούμενος Υπουργός είπε κάτι, αλλά στην ουσία και για την ουσία δεν ακούω τίποτα. Ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός εχθές δήλωσε την παρουσία του με μία απρέπεια προς το Προεδρείο, αλλά όσον αφορά το θέμα, όσα δήλωσε δεν ήταν καν έκθεση ιδεών. Πιο σαφής ήταν ο Υπουργός του, ο οποίος τουλάχιστον ζήτησε χρόνο και υποσχέθηκε δουλειά. Αυτά στην ουσία είπε. Όμως οι πρακτικές στο διατρέξαν διάστημα των λίγων ημερών δείχνουν φοβική αντίληψη πως το μεταναστευτικό είναι ζήτημα ασφάλειας και υποκρυπτόμενη αντίληψη πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι κάτι σαν εισβολείς. Δεν είναι. Άγνοια για το αντικείμενο. Θεραπεύεται, αν προσπαθείς να μάθεις και να ρωτάς. Δεν θεραπεύεται αν έχεις την αλαζονεία της παντογνωσίας.
Ασχολούμαι με το μεταναστευτικό-προσφυγικό είτε σαν Αναπληρωτής Υπουργός  Εθνικής Άμυνας είτε σαν Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πλέον των τεσσάρων χρόνων και σας διαβεβαιώ πως ακόμα μαθαίνω.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες, υιοθετώ πλήρως το εκκλησιαστικό «επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία». Όμως, το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα δεν το διαχειρίζεσαι με ευχές, είναι μία πραγματικότητα. Δεν είναι είτε πρόκληση είτε πρόβλημα. Είναι κάτι το οποίο απασχολεί την ελληνική κοινωνία, αλλά και την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Εμείς δημιουργήσαμε εκ του μηδενός ένα σύστημα υποδοχής, ταυτοποίησης, εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, φιλοξενίας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης. Δημιουργήσαμε και αρχίσαμε να υλοποιούμε την εθνική στρατηγική ένταξης. Παραδώσαμε στην επόμενη Κυβέρνηση έναν ανοιχτό δρόμο μέχρι το τέλος του 2019 με χρηματοδοτικά εργαλεία και χρηματορροές. Έχουμε ήδη κερδίσει 400 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα για το 2020 και την υπόσχεση για επιπλέον 60 εκατομμύρια.
Και σας παρακαλώ ή σας προτρέπω να μην ξανακούσω τα περί διαχείρισης των οικονομικών. Λέτε και ξαναλέτε τα περί διαφάνειας, έχουμε πει «ανοιχτά όλα τα βιβλία», δεν έχει βρεθεί ή δεν έχετε φέρει ούτε ένα στοιχείο, άρα είναι πολύ υποκριτική και, εν ολίγοις, συκοφαντική η τοποθέτησή σας.
Το σύστημα που δημιουργήσαμε έχει δυσκολίες, έχει ατέλειες, έχει κόπωση, αλλά αξιοποιήστε το. Έχετε και χρόνο και κατανόηση. Κανείς δεν θα σας κάνει κριτική για τις ροές. Δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα, ιδιαίτερα τώρα που η θάλασσα καλμάρει και τα νερά του Έβρου πέφτουν. Όμως να επιμείνετε στην τριγωνική συνεννόηση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και Ελλάδας. Τη στήσαμε με κόπο και αποδίδει. Αξιοποιήστε την πολυεπίπεδη συνεννόηση με την Τουρκία. Αρχίστε να σκέφτεστε -και μαζί και εμείς με εσάς- αλλαγές στην κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Ό,τι κι αν λέγεται, ακόμα και από συντρόφους μου, αυτή η δήλωση οδήγησε στη μείωση των ροών κατά 96% από το 2015 έως το 2018. Μην βάζετε, όμως, όλα τα λεφτά σας στις επιστροφές. Η Τουρκία δίνει πλήρεις εγγυήσεις μόνο για τους Σύριους, αλλά οι Σύριοι πια δεν έρχονται.
Και στο όνομα του πλοιάρχου του Λιμενικού αείμνηστου Κυριάκου Παπαδόπουλου, στο όνομα του ΕΠΟΠ λοχία του Στρατού Ξηράς που έπεσε στη θάλασσα για να σώσει την ανάπηρη γυναίκα και μετά ξαναέπεσε στη θάλασσα για να βγάλει το καροτσάκι της, σας εξορκίζω μην σκεφτείτε καν push back στη θάλασσα, οδηγούν μόνο σε πνιγμούς. Δεν το θέλουμε, δεν το θέλετε, δεν θα βρείτε άντρες και γυναίκες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού ή της Αστυνομίας να το κάνουν.
Αξιοποιήστε το πρόγραμμά μας για προσλήψεις συμβασιούχων χειριστών ασύλου στα νησιά. Μειώσαμε τον χρόνο κατά 50%, κάντε το ακόμα ταχύτερο, μαζί σας. Μη σκεφτείτε, όμως, να καταργήσετε τις Επιτροπές Προσφυγών, γιατί όλες οι υποθέσεις θα οδηγηθούν στα διοικητικά δικαστήρια και από λίγους μήνες η τελεσίδικη απόφαση θα πάρει χρόνια.
Δημιουργήσαμε δώδεκα Επιτροπές, το 2018, 2019 τις κάναμε είκοσι και ο σχεδιασμός για το 2020 είναι τριάντα.
Αντιπαρατεθείτε στον νέο δήμαρχο στο Βαθύ Σάμου και στον Πρόεδρο των Μυτιληνιών.
Έως το αργότερο τον Σεπτέμβρη το νέο ΚΥΤ πρέπει να λειτουργήσει. Έχετε τον χώρο, έχετε τα σχέδια, έχετε τον εταίρο, έχετε τη χρηματοδότηση. Στην ηπειρωτική Ελλάδα έχετε το Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, είκοσι πέντε χιλιάδες διαμένουν σε σπίτια. Έχετε το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, όπου οχτώ χιλιάδες άνθρωποι μένουν μέχρι το τέλος του Νοέμβρη σε ξενοδοχεία. Έχετε το Πρόγραμμα Ένταξης ΗΛΙΟΣ που αφορά δέκα χιλιάδες ανθρώπους. Έχετε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης που αφορά δωδεκάμισι χιλιάδες παιδιά. Επιμείνετε να γίνει το Εστία τριάντα χιλιάδες. Δημιουργήστε δύο νέα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι και στο Κυψελοχώρι. Θα έχετε αντιδράσεις, το ξέρω. Κρατάνε πέντε μέρες. Μετά η ξενοφοβία υποχωρεί, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει τη δική του συμβολή στη νίκη επί της Χρυσής Αυγής.
Κύριε Πρωθυπουργέ, αναιρέστε ταχύτατα την απόφασή σας για την υπαγωγή των υπηρεσιών του ΥΜΕΠΟ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Συνεργάστηκα άριστα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Κύριε Χρυσοχοΐδη, έχετε στο Υπουργείο σας μερικές προσωπικότητες με κύρος στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Τουρκία, με πρώτη την Αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Μιλήστε μαζί της, είναι εξαιρετικός σύμβουλος. Το ίδιο και στο ΥΠΕΘΑ. Ποτέ δεν ρώτησα το πολιτικό υπόβαθρο των ανώτερων αξιωματικών και υπαξιωματικών, αλλά και οι ίδιοι ποτέ δεν αναρωτήθηκαν ανάμεσα στην ιδεολογία και την πολιτική τους τοποθέτηση από τη μια και το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα και τα ανθρώπινα δικαιώματα από την άλλη. Επέλεξαν το δεύτερο. Έχετε στην Κυβέρνησή σας, έχετε στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα τέτοιους ανθρώπους. Ρωτήστε τους και μιλήστε μαζί τους για να καταλάβετε.
Κύριε Βρούτση, πάρτε γρήγορα πίσω την εγκύκλιο ακύρωσης της απόδοσης ΑΜΚΑ. Δεν θα βρείτε γιατρούς και νοσηλευτές που θα πατήσουν τον Ιπποκράτειο Όρκο τους γιατί ο ασθενής δεν έχει ΑΜΚΑ και είναι διαφορετικού χρώματος ή φυλής. Όμως, χωρίς ΑΜΚΑ -και εκεί είναι το ζήτημά σας- το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το Πρόγραμμα του ΥΜΕΠΟ με το Υπουργείο Εργασίας, το Πρόγραμμα του ΥΜΕΠΟ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μένουν ξεκρέμαστα. Μην σας οδηγούν οι φοβίες σας ή το διοικητικό βάρος. Να σας οδηγεί η λογική.
Μίλησα για τα προγράμματα και θυμήθηκα και άλλη σπασμωδική κίνηση. Τι κάνετε; Καταργείτε τη θέση του Τομεακού Γραμματέα Μετανάστευσης. Είναι μια εκδικητική πράξη. Είναι ο μόνος Γραμματέας, ο οποίος έχει ολοκληρώσει τη νόμιμη διαδικασία και έχει επιλεχθεί από τον ΑΣΕΠ για να είναι τέτοιος Γραμματέας. Αντίθετα, δεν είναι αυτό προτεραιότητα σας.
Προτεραιότητα σας είναι η ανασυγκρότηση της ΥΠΥΤ -το νομοσχέδιο είναι στη Βουλή-, η διεκδίκηση του νέου Προγράμματος για τη μεταφορά είκοσι χιλιάδων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση ένα μεταβατικό πρόγραμμα, η ολοκλήρωση μετεγκατάστασης χιλίων ατόμων στην Πορτογαλία, η ολοκλήρωση της βοήθειας ύψους 20 εκατομμυρίων από τη Νορβηγία, η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ιρλανδία, στη Μεγάλη Βρετανία και αλλού. Προσέξτε, οι σπασμωδικές κινήσεις μπορεί να δημιουργήσουν σκηνίτες πρόσφυγες, στην Πλατεία Βικτωρίας, στη Δραγατσανίου, στην Ηγουμενίτσα, στην Πάτρα.
Κύριε Χρυσοχοΐδη, κακά τα ψέματα. Δεν με ενδιαφέρει αν προσβάλλεται ή δεν προσβάλλεται από τη χθεσινή σας αναφορά ο κ. Θεοδωρικάκος. Δεν είστε Υπουργός Εσωτερικών. Σε όλη την άλλη Ευρώπη, η Αστυνομία είναι κάτω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν είναι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πάνω από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, για να κλείσω, υπερασπιζόμαστε αξίες, πολιτικές,  αναπροσαρμοζόμενο πρόγραμμα, την κοινωνία και ανθρώπους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Κύριοι της Κυβέρνησης, να θυμάστε τα λόγια που αποδίδονται στον Αγάθωνα: «Κυβερνάτε με βάση τους νόμους, κυβερνάτε ανθρώπους και δεν θα κυβερνάτε για πάντα».
Ευχαριστώ πολύ.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)