to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 02.11.2018

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Οι συνθήκες στη Μόρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά και αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο

«Οι συνθήκες στη Μόρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά και αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Είναι όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες εμβολιασμένοι, τους προσφέρεται εκπαίδευση ενώ λειτουργεί και εκμάθηση μουσικών οργάνων». Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Παπαθεοδώρου


«Οι συνθήκες στη Μόρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά και αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Είναι όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες εμβολιασμένοι, τους προσφέρεται εκπαίδευση ενώ λειτουργεί και εκμάθηση μουσικών οργάνων». Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Παπαθεοδώρου, που έκανε λόγο για κολαστήριο που επικρατεί στη Μόρια, και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προχωρά σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων, είτε για την εγκατάσταση είτε για τη σίτιση των μεταναστών και των προσφύγων με διαδικασίες που προκαλούν πολλά ερωτηματικά. 

Ο κ. Βίτσας αναγνώρισε ότι «η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη και έχει να κάνει με τις αυξημένες ροές», σημείωσε ότι «από τις αρχές του χρόνου έφυγαν 12.000 και έχουν πάει στην Ηπειρωτική Ελλάδα» ενώ εκτίμησε ότι «μέχρι τέλη Δεκεμβρίου η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη». Από την πλευρά του ο κ. Παπαθεοδώρου επέκρινε τη κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, με απευθείας αναθέσεις έχει δεσμεύσει για το 2018 ένα ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ για να μένουν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και σε υψόμετρο 1500 μέτρων στα Γρεβενά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. 

«Πώς με απευθείας αναθέσεις και χωρίς κανένα σχεδιασμό το υπουργείο δίνει 252.000 ευρώ για να στεγάσει 127 ανθρώπους σε χιονοδρομικό κέντρο;» σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«'Αλλο διαπραγμάτευση μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος και άλλο απευθείας ανάθεση. Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση κάνεις ανάθεση όχι διαγωνισμό. Εδώ δεν έχουμε να αγοράσουμε πορτοκάλια ή αυτοκίνητα αλλά έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που πρέπει να τους βάλουμε σε σπίτια», αντέτεινε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Λόγω αυξημένων ροών οι θέσεις φιλοξενίας είχαν εξαντληθεί. Σε όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν 9 ξενοδοχεία στη περιοχή Γρεβενών. Η υπηρεσία πρώτης υποδοχής έκανε διαπραγμάτευση και με τους 9 ξενοδόχους. Η τιμή είναι 10 ευρώ ανά κλίνη. Το ποσό αυτό δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταβλήθηκαν τα χρήματα ενώ συγχρόνως κάναμε αίτημα στην ΕΕ για να μας επιστραφούν». 

«Τι είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, real estate: Αυτή είναι η δουλειά του; έχετε ένα κουμπαρά και ενοικιάζεται ένα χιονοδρομικό κέντρο για χειμερινό τουρισμό; Με 10 ευρώ το άτομο και με 2.100 το μήνα είναι διαπραγμάτευση;» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου. «Από τη μια λέτε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ κακές οι συνθήκες στη Μόρια και από την άλλη μας κατηγορείτε γιατί τους πάμε σε πολύ καλύτερες; Πήραμε 800 μετανάστες από τη Μόρια και τους πήγαμε στα Γρεβενά. Ένα δωμάτιο για ένα μήνα κοστίζει 3.000 ευρώ. Βρήκαμε λύση με τους τοπικούς επιχειρηματίες και στο επόμενο διάστημα θα έχουμε και σε άλλες περιοχές και έτσι θα αποφορτιστούν τα νησιά και θα έχουμε χρόνο για να βρούμε μονιμότερη κατοικία», του απάντησε ο κ. Βίτσας. 

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι με την τακτική που ακολουθεί, δημιουργεί εμπόδια σε σχέση με την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τους όρους φιλοξενίας και να διαμορφώνουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες. Η καταλληλότητα αυτών των δομών στα Γρεβενά είναι δεδομένη. Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση σύμπνοιας μεταξύ μεταναστών και κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, 80.000 ευρώ από τα προγράμματα σίτισης που χρηματοδοτεί η ΕΕ, πάνε στην τοπική αγορά καθώς ψωνίζουν και μαγειρεύουν οι πρόσφυγες», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)