to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 18.01.2023

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ρεαλιστικές και αυταπόδεικτες

«Ο στόχος μας είναι να είμαστε πρώτη δύναμη όποτε γίνουν οι εκλογές, ώστε από την πρώτη Κυριακή, μαζί με άλλα προοδευτικά-δημοκρατικά να διαμορφώσουμε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα αντικατοπτρίζει και μια λαϊκή- κοινωνική πλειοψηφία που έχει ανάγκη ο τόπος»


Σμεία από τη υνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στα  «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM »:

«…Αν κάπου εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας, δεν είναι τόσο στην κριτική των πεπραγμένων της κυβέρνησης, όσο στην συγκεκριμενοποίηση των προτάσεών μας πάνω στα προβλήματα της κοινωνίας.

Και οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι μια προοδευτική–δημοκρατική κυβέρνηση συνεργασίας, θα αυξήσει το εισόδημα των πολιτών ( ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων) και θα συγχρόνως θα μειώσει το κόστος διαβίωσης, χωρίς αυτές οι πρωτοβουλίες να δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα.

Τις περισσότερες φορές οι θέσεις μας είναι αυταπόδεικτες.

Υπάρχουν για παράδειγμα, συγκεκριμένες αιτίες για τις ελλείψεις φαρμάκων, όπως η αδυναμία του υπουργείου Υγείας να κάνει σωστές προβλέψεις εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, λοιμώξεων κλπ.  Παρόλα αυτά, δεν έχει φτάσει το σύνολο των θέσεών μας  για την υγεία σε όλη την κοινωνία. Και φυσικά , αυτό είναι υπόθεση και καθήκον  του συνόλου  των μελών του κόμματος και όχι του εκάστοτε εκπροσώπου  του κόμματος. Ευκαιρίας δοθείσης θέλω να δηλώσω ότι η επιλογή της σ. Τσαπανίδου στη θέση αυτή, είναι μια καλή επιλογή, γιατί είναι ένα οικείο πρόσωπο στους τηλεθεατές και γιατί μιλά μια πιο ΄΄απλή΄΄και λαϊκή γλώσσα σε σχέση με  πολλούς από εμάς.

Ο στόχος μας λοιπόν είναι να είμαστε πρώτη δύναμη όποτε γίνουν οι εκλογές , ώστε από την πρώτη Κυριακή, μαζί με άλλα προοδευτικά-δημοκρατικά να διαμορφώσουμε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία , η οποία θα αντικατοπτρίζει  και μια λαϊκή- κοινωνική πλειοψηφία που έχει ανάγκη ο τόπος.

Βλέποντας με προσοχή τα ποσοστά των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον 35% και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα που θα μπουν στη Βουλή τουλάχιστον 15% αθροιστικά και φυσικά, να συμφωνήσουν σε ένα άμεσο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αν τις πρώτες 100 μέρες, δεν έχουμε καταργήσει όλους τους νόμους Χατζηδάκη και δεν τους έχουμε αντικαταστήσει με νέους( όχι επαναφέροντας απλά τους προηγούμενους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μνημονιακοί..),  δεν θα έχουμε κάνει τίποτα.

Σχετικά με την ανανέωση της θητείας του κου Φλώρου σαν ΑΓΕΕΘΑ, το πρόβλημα δεν είναι ο κος Φλώρος ως πρόσωπο. Το πρόβλημα αφορά την παρακολούθηση του κου Φλώρου. Θα ήταν πολύ εύκολο να βγει ο κος Μητσοτάκης και να το διαψεύσει, αντί πάντα για όλα να φταίει ο κος Δημητριάδης και ο κος Κοντολέων και ο ίδιος να μη γνωρίζει τίποτα. Θα έπρεπε ο κος Φλώρος, με τον πιο επίσημο τρόπο ( ακόμα και δικαστικό) να είχε ζητήσει απάντηση στο αν παρακολουθείτο ή όχι και αν ναι , για ποιο λόγο. Δεν θεωρώ ότι αυτό έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε ότι ο κος Φλώρος απειλεί την εθνική ασφάλεια. Αντίθετα τον θεωρώ ένα πολύ καλό αξιωματικό , με τον οποίο έχω συνεργαστεί χρόνια. Εκτός όμως από το στρατιωτικό κομμάτι που αφορά την εμπιστοσύνη, υπάρχει και το κοινωνικοπολιτικό…»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΜΑΤΩΝ:

«…Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να βοηθήσει ώστε να επιβληθεί η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές και στην πολιτική ζωή της χώρας  φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων. Η θέση τους είναι στη φυλακή και όχι στη Βουλή. Εμείς καταθέτουμε δική μας πρόταση, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα την ακριβή θέση της ΝΔ και γιατί δεν θέλουμε αυτή η πρόταση να περιλαμβάνει μια ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα στις διατάξεις της, που αντί να βοηθήσει να παραμείνουν αυτές οι δυνάμεις στο περιθώριο, μπορεί να τους θέσει στο προσκήνιο. Ήδη έχουμε κάνει αρκετή διαφήμιση στον Κασιδιάρη και στο πολιτικό του μόρφωμα αυτό το διάστημα.

Συγχρόνως η νομοθετική πρωτοβουλία που θα έρθει, θα πρέπει να είναι σαφώς προσανατολισμένη και να μη μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί σε άλλα κόμματα. Με βάση αυτό, είναι εύλογη η αντίδραση του ΚΚΕ, με την έννοια ότι δεν μπορεί να ελέγχεται ένα κόμμα το οποίο έχει δώσει τόσα πολλά για την ελευθερία και τη δημοκρατία στον τόπο. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άλλων μεμονωμένων προσωπικοτήτων.

Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε αυτή η διάταξη, να περάσει με 300 ψήφους υπέρ. Δεν πρέπει να χαλάσουμε τη δημοκρατία για χάρη οποιουδήποτε Κασιδιάρη».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ:

«Το σποτ που κυκλοφόρησε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, με μια ΄΄χαλαρή΄΄διάθεση περιγράφει καταστάσεις και γεγονότα στα οποία έχει επέμβει η αστυνομία ( η κανονική και όχι η πανεπιστημιακή) στους χώρους των πανεπιστημίων και μάλιστα έχει ΄΄μοιράσει΄΄και πολύ ξύλο. Με αυτή την έννοια, το σποτ με βρίσκει σύμφωνο και δεν πρέπει να καθόμαστε να  ΄΄ψειρίζουμε΄΄ τη μαϊμού κάθε φορά που βγαίνει ένα διαφημιστικό σποτ 40 δευτερολέπτων.

Μήπως θα πρέπει εγώ να θυμηθώ τα σποτ της ΝΔ που αφαιρούσαν την Ελληνική σημαία από τα σήματα της ΕΕ για να δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε την έξοδο από αυτήν;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)