to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:32 | 22.10.2018

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ανεβάσουν τον τόνο για το προσφυγικό

Τον στόχο της κυβέρνησης τα νησιά να φιλοξενούν έως τα μέσα Νοεμβρίου «περίπου τον προβλεπόμενο από τη δυναμικότητά τους αριθμό ανθρώπων», τονίζει στη Realnews ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας


Η εφημερίδα «Real News» δημοσίευσε (21.10.2018) συνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό:

Τον στόχο της κυβέρνησης τα νησιά να φιλοξενούν έως τα μέσα Νοεμβρίου «περίπου τον προβλεπόμενο από τη δυναμικότητά τους αριθμό ανθρώπων», τονίζει στη Realnews ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, εξαγγέλλοντας, ακόμη, ένα νέο κυλιόμενο πρόγραμμα 5.000 θέσεων σε διαμερίσματα για 6 μήνες, σε συνδυασμό με προγράμματα εκμάθησης ελληνικών και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων, ειδικά για πρόσφυγες που έχουν ήδη πάρει άσυλο. Επίσης, κάνει λόγο για «μεγάλες ανακρίβειες» και «απίθανες υπερβολές» στις μαρτυρίες που περιέχονται σε ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ και εκτιμά ότι η ισχυρή άνοδος των Πράσινων δείχνει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ανεβάσουν τον τόνο για το προσφυγικό. Τέλος, δηλώνει ότι «η παραίτηση Κοτζιά έγινε με δική του πρωτοβουλία», αλλά και ότι αφήνει πικρία στα μέλη της κυβέρνησης, ενώ στην ερώτηση αν το Plan b θα είναι η τελευταία παραφωνία Καμμένου στο Μακεδονικό, απαντά: «Αυτό δεν μπορώ να το πω».

Τα προσφυγόπουλα, τελικά, έγιναν παντού αποδεκτά στα σχολεία και η ελληνική κοινωνία έδειξε για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη της. Το κράτος, από την πλευρά του, είναι έτοιμο για τον χειμώνα;

Το πρόγραμμα για το ξεχειμώνιασμα είναι σε πλήρη εξέλιξη και νομίζω ότι αν υπάρχει μια «κανονικότητα» στις ροές, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Βέβαια, απαραίτητο στοιχείο είναι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των ευάλωτων και αυτών που παίρνουν άσυλο στην ενδοχώρα.

Η ροή στην Έβρο, όμως, δεν είναι «κανονική»;

Έως τώρα έχει απορροφηθεί. Βεβαίως, βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με την Τουρκία ώστε αυτές οι ροές να μειωθούν.

Οι μεταφορές στην ενδοχώρα σε τι φάση βρίσκονται;

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου έχουν γίνει, μιλώντας μόνο για τη Λέσβο, πάνω από 3.000. Το σχέδιό μας προβλέπει να προχωρήσει ένας μεγάλος αριθμός μεταφορών από Λέσβο, Σάμο και Χίο μέχρι μέσα Νοεμβρίου. Στόχος μας είναι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά να φιλοξενούν περίπου τον προβλεπόμενο από τη δυναμικότητά τους αριθμό ανθρώπων.

Έχουμε τα πολύ δυσφημιστικά για τη χώρα μας ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης. Υπάρχουν και αναλήθειες σε αυτά, όπως ισχυρίζεται ο διοικητής της Μόριας;

Ως διοικητής της Μόριας, ξέρει καλύτερα απ’ όλους. Υπάρχουν σαφώς μεγάλες ανακρίβειες όχι τόσο στα ρεπορτάζ, αλλά στις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις που περιλαμβάνουν. Κανένας δεν αρνείται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και μερικές φορές οριακή, αλλά υπάρχουν απίθανες υπερβολές, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τι γίνεται με όσους παίρνουν άσυλο;

Ξεκινάμε ένα νέο πρόγραμμα με επιπλέον 5.000 θέσεις σε διαμερίσματα για εκείνους που έχουν ήδη πάρει άσυλο. Η πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους στέγαση για 6 μήνες, σε συνδυασμό με προγράμματα εκμάθησης ελληνικών και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων, για να μπορέσουν στη συνέχεια να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Στη συνέχεια, οι πρώτοι 5.000 θα φεύγουν και θα έρχονται οι επόμενοι, ένα σύστημα κυλιόμενο.

Τι μπορεί να γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένων και των αποτελεσμάτων στη Βαυαρία;

Στη Βαυαρία καταγράφηκαν δύο τάσεις: η ισχυρή άνοδος των Πράσινων και η είσοδος στη Βουλή του ξενοφοβικού AfD. Αυτό σημαίνει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις, ή σωστότερα οι δυνάμεις που δεν είναι ξενοφοβικές, πρέπει να ανεβάσουν τον τόνο, στη βάση των ευρωπαϊκών και πανανθρώπινων αξιών και πολιτικών. Κεντρικό σημείο αυτή την περίοδο είναι τι μέτρα παίρνεις ώστε να βελτιώνεται η ζωή και να σταματούν οι πόλεμοι στις περιοχές από όπου ξεκινούν οι μετανάστες, πώς διαχειρίζεσαι τα σύνορα με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης και πως ανακατανέμεις το βάρος σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Στην τελευταία σύνοδο των υπουργών πρότεινα τη διαμόρφωση ενός ενδιάμεσου μηχανισμού από τις χώρες οι οποίες θα ήθελαν εθελοντικά να βοηθήσουν στην ανακατανομή και κυρώσεις ενάντια στις χώρες οι οποίες αρνούνται την ανακατανομή.

Μπορεί να αλλάξει κάτι έως τις ευρωεκλογές;

Κεντρικό ζήτημα είναι ένας νέος κανονισμός για το «Δουβλίνο». Στην τελευταία σύνοδο των υπουργών διαμορφώθηκε μία σαφέστατη πλειοψηφία σε αυτή την κατεύθυνση. Μόνο έξι κυβερνήσεις από τις 28 δήλωσαν την απροθυμία τους. Αρα, είμαι λίγο πιο αισιόδοξος. Υπάρχει, όμως, το εξής ερώτημα: οι αποφάσεις ανακατανομής χρειάζεται να είναι ομόφωνες ή πλειοψηφικές;

Η Ν.Δ. θέτει ζητήματα διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων. Αποκλείετε το ενδεχόμενο να έχουν γίνει ατασθαλίες από χαμηλότερα στελέχη υπουργείων που εμπλέκονται στο ζήτημα;

Οι μέχρι τώρα έλεγχοι -και είναι πολλοί και από την Κομισιόν και από το Ελεγκτικό Συνέδριο- δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο. Αποκλείω ότι η γενική διαχείριση έχει στοιχεία κακοδιαχείρισης. Η Ν.Δ. μιλά για κακοδιαχείριση χωρίς να λέει τίποτε το συγκεκριμένο. Για εμάς κάθε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος και θα βοηθήσει να σταματήσει η σπέκουλα.

Πολλοί εκτιμούν ότι αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα η ημερομηνία λήξης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά από τη σύγκρουση στο υπουργικό συμβούλιο κατέληξε να βρεθεί εκτός της κυβέρνησης ο κ. Κοτζιάς…

Η παραίτηση Κοτζιά έγινε με δική του πρωτοβουλία. Αφήνει σε όλους μας μια πικρία. Αυτό είναι ξεκάθαρο, διότι ο Νίκος υπήρξε ο υπουργός που έφερε προς λύση ένα από τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, βεβαίως και με τη σφραγίδα του πρωθυπουργού. Σε πολιτικό επίπεδο δεν είναι κατανοητή, σε προσωπικό, πιθανά.

Εσείς γνωρίζετε καλά τον κ. Καμμένο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα είναι η τελευταία παραφωνία Καμμένου αυτή περί Plan b;

Αυτό δεν μπορώ να το πω. Για εμένα ξεκάθαρα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία, έχουμε πράγματα να κάνουμε ακόμη. Δηλαδή, η έξοδος από το μνημόνιο να αποτυπωθεί στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι εκλογές θέλουμε να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και αυτό υπαγορεύει το συμφέρον της χώρας.

Στην Πολιτική Γραμματεία επέστρεψαν πολύ έμπειρα στελέχη. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται και για την αντιπολίτευση ή για κάτι άλλο σημαντικό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τη συνέχεια της διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το μέτρο να υπάρχει ένα ενιαίο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας προέκυψε με βάση την εμπειρία. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όμως. Είναι μεγάλης σημασίας το οργανωτικό γραφείο να μην έχει έναν τεχνικό, αλλά σαφή πολιτικό χαρακτήρα ώστε, μαζί με τον προγραμματικό λόγο, να εμπνέει το κόμμα.

Υπάρχει «κενό» το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί από ένα νέο ρεύμα ιδεών, μια νέα τάση;

Μετά από τριάμισι χρόνια, είναι για εμένα σαφές ότι αφού περάσαμε τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων, διαμορφώνονται πλέον δύο μεγάλα αντίπαλα πολιτικά σχέδια, δηλαδή το προοδευτικό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητικό της Ν.Δ., τα οποία θα πρέπει να είναι ευκρινή απέναντι στην κοινωνία. Π.χ., ο ρόλος που παίζει ο μισθός στην κοινωνική ανάπτυξη είναι ένα κεντρικό θέμα που πρέπει να μας χαρακτηρίζει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)