to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 04.09.2014

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Ο Σαμαράς θα εξαγγέλλει φοροελαφρύνσεις και θα βάζει φόρους

Συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΒΗΜΑ FM και τον Άρη Ραβανό


  • Για τη διαπραγμάτευση στο Παρίσι.

Όταν πηγαίνεις στο Παρίσι έχοντας στην τσέπη σου το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέγραψες κι έκανες νόμο στη Βουλή –μιλάω για την κυβέρνηση βεβαίως- τέλος Απριλίου,  τότε ο άλλος έχει ένα επιπλέον επιχείρημα εναντίον αυτής της κυβέρνησης. Κι όταν η κυβέρνηση ομνύει σ΄ αυτό το μεσοπρόθεσμο, τότε οδηγεί, κατά τις δικές μας τις προβλέψεις που έχουν επαληθευτεί επανειλημμένα τα τελευταία  πέντε χρόνια,  σε κοινωνική καταστροφή. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα.

Γι αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να αποποιηθούμε την κληρονομιά του μνημονιακού καθεστώτος και να διαχειριστούμε και να αλλάξουμε τα αποτελέσματά του.

  • Από κει και πέρα θεωρείτε ότι η κίνηση που θα κάνει ο πρωθυπουργός το Σάββατο απ΄ ότι φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες θα εξαγγείλει ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων.. δεν ξέρω ποιο θα είναι στο σύνολό του κι αν θα είναι αυτό που διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη στα ΜΜΕ.. Θεωρείτε ότι αυτό το πακέτο είναι ικανό και οι διορθώσεις που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ, γιατί βλέπουμε μια δημοσκόπηση σήμερα στην οποία υπάρχει μια διαφορά με βάση την αναγωγή 4 μονάδων της εταιρείας ALCO στο Ποντίκι…

Έχω πει το εξής και θα το επαναλάβω. Αν συνεχιστεί αυτή η ίδια η πολιτική, φοροελαφρύνσεις θα εξαγγέλλει για το 2015 ο πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Σαμαράς, φόρους θα βάζει. Δηλαδή η διάσταση λόγων και έργων θα είναι τρομερή.

Δεύτερον, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει κάποια λάθη. Δεν είναι τα λάθη στους τέσσερις χιλιάδες οικισμούς που αν ήταν ένας άλλος νόμος θα μπορούσε να το κάνεις  παραδεκτό , άντε να τον διορθώσουμε. Είναι λάθος η λογική, η φιλοσοφία αυτού του νόμου ο οποίος δημεύει –τα έχει αποδείξει ο κ. Παυλόπουλος, δεν χρειάζεται τη δική μου συνηγορία- δημεύει την περιουσία των Ελλήνων πολιτών, των ανθρώπων που ζουν σ΄ αυτή τη χώρα. Και συγχρόνως αυτός ο νόμος έρχεται ως προϋπόθεση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος. 3,6 δις ζητάνε, κατά τη δική τους ομολογία, οι εφοριακοί λένε 4 δις, από την ακίνητη περιουσία, ανεβάζοντας το ποσό του 2008 από 1,5 δις δηλαδή  πόσο το κάνουν; το τριπλασιάζουν; 700% έχουν ανέβει οι φόροι στην Ελλάδα.

Άρα ποιος δεν θα θελε, σε  επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής να μειωθούν οι φόροι, συγχρόνως –εμείς αυτό δουλεύουμε- μείωση, ελάφρυνση των φόρων από τα φτωχά και πιο φτωχά στρώματα του ελληνικού λαού, με συγκράτηση ή αν θέλετε και αύξηση των φορολογικών εσόδων, χτυπώντας τομείς που πολιτική είναι η βούληση που μπορεί να τους χτυπήσει, όπως είναι η διαφθορά, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή, η λογική της φοροαποφυγής, η εισφοροδιαφυγή, οι διάφορες λίστες, το χρήμα που έφυγε στο εξωτερικό. Και συγχρόνως παίρνοντας όλα τα μέτρα δια της αύξησης της απασχόλησης, αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, δηλαδή αύξηση της εσωτερικής ζήτησης σε αυτή τη λογική.

  • Στη Θεσσαλονίκη θα ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα πάνω σε αυτές τις γραμμές για τις οποίες μιλάτε αυτή τη στιγμή;

Κατ’ αρχήν έχουμε μιλήσει για αρκετά πράγματα αρκετά συγκεκριμένα. Στη Θεσσαλονίκη θα ακούσετε μια δέσμη πολύ συγκεκριμένων μέτρων που θα κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, «βρέχει – χιονίσει» όπως λέει ο λαός μας. Θα ακούσετε τους μεσοπρόθεσμους στόχους, τις πολιτικές που πάνε προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους, όπως και τα εργαλεία πολιτικής. Είναι κοστολογημένη.

  • Κοστολογημένη πάνω σε τι; Για να καταλάβει και ο κόσμος. Στους στόχους του υπάρχοντος μνημονίου ή  σε άλλους στόχους;

Κοστολογημένη στη βάση του δικού μας προγράμματος. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι εμείς θα ακυρώσουμε στην πράξη το μνημόνιο. Θα ακολουθήσουμε μια πολιτική που τους 460 εφαρμοστικούς νόμους - γιατί αυτό είναι το μνημόνιο – θα τους ακυρώσουμε και θα τους αντικαταστήσουμε με βάση ένα προσανατολισμό. Και αυτός ο προσανατολισμός είναι οι κοινωνικές ανάγκες και εκεί είναι και η δική μας κόκκινη γραμμή.

Άρα, θα ακούσετε και κοστολογημένα στη βάση αυτού του προγράμματος.

  • Για τη μείωση του δημόσιου χρέους

Μπορώ να επαναλάβω την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ –και είναι κοινή μας απόφαση- είναι ότι για να μπορέσει να κυλήσει και να παραμείνει η Ε.Ε. σαν Ε.Ε. και η ευρωζώνη ως ευρωζώνη –δεν έχει να κάνει με την ένταξή μας- εμείς αυτό θέλουμε- θα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή διάσκεψη, μείωση, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο. Τώρα την τεχνική διαδικασία.. Ξέρετε, επειδή θα είναι και διαδικασία διαπραγμάτευσης,  δεν έχει νόημα να την κουβεντιάζεις. Το βασικό είναι  ο στόχος. Ο στόχος είναι διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο.. Κι εγώ να προσθέσω ότι κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να βρεθούν μορφές και τρόποι μορατόριουμ επί του χρέους.

  • Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο στην Ιταλία. Γιατί υπάρχει και μια συζήτηση και υπάρχει και εσωτερική κριτική –ή κάνω λάθος- γιατί δεν πάει επάνω κ.λπ… σε σχέση με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε ένα συνέδριο στην Ιταλία όπου θα μας δώσει

Με εντυπωσίασε το γεγονός –ένα άρθρο είδα, για να πω την αλήθεια σε μια εφημερίδα- ότι κάτι έχει γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε ένα συνέδριο στην Ιταλία που θα μας δώσει μια ακόμα ευκαιρία να διατυπώσουμε τις απόψεις μας και το πρόγραμμά μας σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο.  Μια ερώτηση έγινε χθες. Τελείωσε το ζήτημα ακριβώς εκεί. Τώρα γράφουν ευφάνταστα πράγματα διάφοροι δημοσιογράφοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)