to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 09.01.2014

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Ο Π. Τατσόπουλος μιλά άστοχα για πράγματα που δεν ξέρει

Συνέντευξη του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο του Alpha


Για την απουσία στην τελετή για την ελληνική προεδρία 

Ακούσαμε τη δήλωση του πρωθυπουργού, ακούσαμε και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισε τον κ. Τσίπρα μετά την ερώτηση που δέχτηκε για την απουσία του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της τελετής κι αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω είναι, εσείς μ΄ αυτό τον τρόπο θέλατε να κάνετε μια πολιτική κίνηση, να στείλετε ένα πολιτικό μήνυμα.. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας θέλει να ασκήσει κυβερνητική εξουσία. Αν έρθει στην κυβέρνηση δεν θα συνυπάρχει δίπλα στους εταίρους του, για παράδειγμα;

Θα συνυπάρχει δίπλα στους εταίρους του κάθε φορά. Εμείς λέμε με ειλικρίνεια τι Ευρώπη θέλουμε και τι Ευρώπη επιδιώκουμε.  Άρα με αυτή την έννοια και με το ιστορικό προηγούμενο ότι ούτε ο Α. Παπανδρέου είχε πάει στην αντίστοιχη πριν από πάρα πολλά χρόνια, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη της κας Μέρκελ, η Ευρώπη που καθιστά ανέργους εκατομμύρια των ανθρώπων, η Ευρώπη που έχει κάνει την Ελλάδα πειραματόζωο, όσον αφορά την κυβέρνηση της Αριστεράς θα βρει επίπεδο έναν μεγάλο αντίπαλο ο οποίος θα μάχεται για την Ευρώπη της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της σύγκλισης των κοινωνιών για την Ευρώπη η οποία θα είναι πηγή σταθερότητας και ειρήνης και θα κοιτάζει τις κοινωνικές ανάγκες. Σε αυτό προσθέστε ότι υπάρχει το αμέσως προηγούμενο  ότι ο κ. Σαμαράς σε συμπαιγνία με τον κ. Σουλτς μετέθεσε σε αόριστο χρόνο την έλευση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο εξετάζει τη διαδικασία, την πορεία της τρόικας και τις αντίστοιχες ευθύνες για όλη την Ευρώπη με πειραματόζωο την Ελλάδα.

Η κριτική και ο αντίλογος είναι ότι επειδή ο κ. Τσίπρας έχει έναν πολύ σημαντικό θεσμικό ρόλο.. θα μπορούσε να παραστεί και να στείλει αυτό το μήνυμα που θέλει στους ευρωπαίους αξιωματούχους και να τον ακούσουν. Τι απαντάτε;..

Απαντάμε ότι αυτό ήταν μια επικοινωνιακή φιέστα που έστησε η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς κι ότι εμείς σε τέτοιες φιέστες δεν λαμβάνουμε μέρος, αλλά μιλάμε για την ουσία της πολιτικής, για την ουσία της ευρωπαϊκής πορείας. Δεν είμαστε απλά ευρωπαϊκή δύναμη, είμαστε η ευρωπαϊκή δύναμη που μαζί με τις άλλες δυνάμεις και τις κοινωνίες θα επιχειρήσει και θα αλλάξει την Ευρώπη.

Ήθελα να σας ρωτήσω σ΄ αυτό που αναφερθήκατε για τον Α. Παπανδρέου ότι δεν είχε πάει σε αντίστοιχη εκδήλωση. Δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια του Α. Παπανδρέου;

Όχι.. Απλά επειδή θεωρήθηκε παραδοξότητα αυτή η πολιτική μας κίνηση, αναφέρω ότι έχει ξανασυμβεί και έχει πολιτική σημασία.

Γιατί πολλοί λένε πώς μπορεί κάποιος να κάνει … προκειμένου να διεκδικήσει την Προεδρία της Κομισιόν την ώρα που ουσιαστικά αρνείται να συνυπάρχει…

Δεν αρνούμαστε να συνυπάρχουμε, με την έννοια ότι ανταλλάσουμε ιδέες, απόψεις και συγκρουόμαστε σ΄ αυτή τη μάχη συμφερόντων που γίνεται σε επίπεδο Ε.Ε. Είναι διαφορετικό αυτό και με αυτή την έννοια μια αριστερή κυβέρνηση θα δημιουργήσει νέα κατάσταση σε όλη την Ευρώπη.. Αρνούμαστε να πάρουμε μέρος σε φιέστες επικοινωνιακού χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η ευρωπαϊκή Προεδρία έχει πέσει επίπεδο μ΄ αυτά που ξέραμε.. Σε ένα κανάλι χθες ρώτησα τους συνομιλητές μου αν γνωρίζουν ποιά ήταν η προηγούμενη Προεδρία και σας λέω ότι δεν γνώριζε κανένας ότι ήταν η Λιθουανία. 

Για τις κουταμάρες της ΝΔ περί τρομοκρατίας

Σε σχέση με όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται περί τρομοκρατίας είχαμε μια έντονη κόντρα με μεταξύ της ΝΔ και του Κόμματος σας από εκεί και πέρα όμως είχαμε κάποιες δηλώσεις του κ. Πέτρου Τατσόπουλου. Λοιπόν οι οποίες για πολλούς έριξαν λάδι στη φωτιά. Και κανείς αναρωτιέται, δεν θα πρέπει σε κάποια πράγματα να είστε πιο σαφείς στο τι ακριβώς λέτε; 

Έχω 2 σχόλια να μου επιτρέψετε να τα κάνω. Η Ν.Δ δεν έχει ούτε το ηθικό ούτε το πολιτικό δικαίωμα να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν διασυνδέσεις και πρέπει να αποφασίσουνε τι τελικά είμαστε γιατί την μία φορά μας λένε τρομοκράτες, την άλλη ότι αλλάζουμε την άποψη μας. Με συγχωρείτε αλλά τέτοιες πολιτικές κουταμάρες άκουσα και από τα δελτία των ειδήσεων. Η δική μας η θέση είναι σαφέστατη. Η Αριστερά έχει υποστεί στο δικό της το πετσί τέτοιες βίαιες ενέργειες, είτε κρατικές, είτε παρακρατικές. 

Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, θέλω να κάνω την εξής παρατήρηση.  Ο σ. Πέτρος Τατσόπουλος μιλά άστοχα για πράγματα που δεν ξέρει αλλά, όπως ο ίδιος λέει, φαντάζεται με παραδοξότητες και «λογικά» άλματα. Κανείς και καμιά στο ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική και ιδεολογική άποψη δεν συμπαθεί καν την τρομοκρατία. Είναι άλλο ζήτημα ότι η ίδια η νομική επιστήμη έχει υιοθετήσει την αρχή ότι τα εγκλήματα με πολιτικό κίνητρο συνιστούν πολιτικά εγκλήματα για τα οποία υπάρχει ειδική μεταχείριση από το ίδιο το Σύνταγμα. Για παράδειγμα μόνο για τα πολιτικά εγκλήματα μπορεί να δοθεί αμνηστία. Ακόμα περισσότερο είναι βαρύ ατόπημα όταν αναφέρεται σε ονόματα συντρόφων με μεγάλη ιστορία και προσφορά στην υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και στη γενική προσπάθεια ανατροπής της πολιτικής της λιτότητας.  Αλλοίμονο αν οι ανάγκες προσωπικής επικοινωνίας και προβολής γίνονται κυρίαρχο στοιχείο στη δημόσια παρουσία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)