to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 14.03.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Νέα δεδομένα στην παγκόσμια σκακιέρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Μαζί με τις μάχες που διεξάγονται, ήδη διεξάγεται ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος και ο οποίος θα επηρεάσει τους πάντες.


Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1FM»

«..Αν και δεν περιμέναμε κάτι συνταρακτικό από  τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, δεν παύει να είναι καλό που αυτή πραγματοποιήθηκε. Ίσως να είναι και θετικό το γεγονός ότι δεν προέκυψε κάτι το εκπληκτικό, με την έννοια ότι δείχνει να υπάρχει μια λογική στις κινήσεις μας.

Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια είναι να ενημερώσει ο κος Μητσοτάκης τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο των συζητήσεων και παράλληλα να ενημερωθεί και η Βουλή.

Εμείς θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η Τουρκία αναζητά τη θέση της στην νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί , θέλοντας να αποδείξει ότι μπορεί να παίξει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Πιστεύω όμως ότι σε αυτό το ρόλο, μάλλον το Ισραήλ φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Αλλά τον καλύτερο διαμεσολαβητικό ρόλο καλείται να τον παίξει η λογική, με την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των Ρωσικών στρατευμάτων στις βάσεις τους.

Παράλληλα, θα αφαιρούσε κάθε πρόσχημα του προέδρου Πούτιν για την εισβολή, μια κατηγορηματική δήλωση της Ουκρανίας ότι δεν επιθυμεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι από τις 24 Φλεβάρη, ο κόσμος έχει αλλάξει.

Μαζί με τις μάχες που διεξάγονται, ήδη διεξάγεται ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος και ο οποίος θα επηρεάσει τους πάντες.

Εμείς εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της κρίσης ( μείωση του ειδ. φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα συνολικού κόστους  περίπου 1,5 δις σε ετήσια βάση, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ  κλπ ). Αυτά τα ποσά μπορούν να βρεθούν , χωρίς να χρειαστεί να ΄΄πληγωθούμε΄΄ οικονομικά σαν κράτος.

Εμείς δεν θα κάναμε κάποιες μειώσεις φόρων που αφορούν τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες όπως ο φόρος μεταβίβασης μέχρι τα 800 χιλ ευρώ, και θα αξιοποιούσαμε και ένα μέρος από τα χρήματα του αποθεματικού( ΄΄μαξιλάρι΄΄).

Συγχρόνως θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, όπως έχει γίνει ήδη σε πολλές χώρες και να γίνονται αυστηροί έλεγχοι, με επανεξέταση της λειτουργείας του χρηματιστηρίου ενέργειας ακόμα και με προοπτική αναστολής της λειτουργείας του για το διάστημα που διαρκεί η κρίση.

Ας σταματήσει λοιπόν η σύνδεση του Ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας με το αντίστοιχο Ολλανδικό και ας ελεγχθούν τα υπερκέρδη που δημιουργούνται για κάποιες εταιρίες.

Στην παρούσα φάση, ακόμα και η επιταγή ακρίβειας που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση, παρόλο που δεν λύνει το πρόβλημα, είναι καλοδεχούμενη.

Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μάθει να δρούμε ορθολογικά , παρόλο που η προσφυγή σε εκλογές και η ανάδειξη μιας προοδευτικής – δημοκρατικής κυβέρνησης θα έδινε διέξοδο.Όμως αυτό δεν είναι στο χέρι μας αλλά στο χέρι του κου Μητσοτάκη.

Φαίνεται ότι αυτή η κατάσταση και κυρίως οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου θα κρατήσουν πολύ…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)