to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 22.01.2019

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν αλλάξει θέση, η Συμφωνία θα περνούσε με τεράστια πλειοψηφία

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καταλόγισε στο μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης προσπάθεια «να μη συζητήσουμε σοβαρά για τα ζητήματα που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της Ελλάδας και των Βαλκανίων»


«Αν συζητάγαμε στα σοβαρά και αν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν αλλάξει τη θέση που εκφράζανε, η συμφωνία θα περνούσε με τεράστια πλειοψηφία», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Νομίζω, όμως, ότι υπάρχουν μέσα στην ελληνική Βουλή οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και θεωρώ πως όχι μόνο θα πάρει την πλειοψηφία αλλά μεγαλύτερη πλειοψηφία απ' αυτήν που πήρε η ψήφος εμπιστοσύνης», σημείωσε ο κ. Βίτσας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καταλόγισε στο μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης προσπάθεια «να μη συζητήσουμε σοβαρά γι' αυτά τα ζητήματα που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της Ελλάδας και των Βαλκανίων αλλά να μείνουμε σε κορώνες, που κατά κύριο λόγο έχουν εθνικιστικό χαρακτήρα».

«Ρέπουν προς μια λογική -και η Νέα Δημοκρατία- ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, δηλαδή η βάση της μεγάλης αλυτρωτικής ιδέας που υπήρχε τον προηγούμενο και τον παραπροηγούμενο αιώνα, ενώ αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να συζητήσουμε πάρα πολύ σοβαρά και για το παρελθόν και για το παρόν και για το μέλλον, οπότε θα έλεγα ότι έχει μεγάλη σημασία να μάθει ο κόσμος και πού έγιναν λάθη το προηγούμενο διάστημα και τι σημαίνει η συμφωνία και τι δρόμους ανοίγει», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

Σημείωσε, δε, ότι αφού ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα φανεί ότι «είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για τη Βόρεια Μακεδονία και για όλα τα κράτη των Βαλκανίων».

«Έγινε κάτι που δεν έχει συμβεί προηγούμενα, μια χώρα να αλλάζει το συνταγματικό της όνομα και να αλλάζει και το Σύνταγμά της. Αυτό δείχνει την αμοιβαία προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια λύση, που συνήθως λέγεται ότι μας ταλανίζει 27 χρόνια. Εγώ θα σας πάω στο 1945, 1948, όπου για πρώτη φορά ονομάστηκε αυτή η περιοχή "Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας" και στο 1963 που ονομάστηκε "Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας", όπου τότε δεν εγέρθηκαν από τις τότε κυβερνήσεις τέτοιου είδους υπερβολικές ενστάσεις, όπως έγινε το 1992 αλλά και που εξακολουθούν ορισμένες δυνάμεις να ενίστανται και μάλιστα με πολύ υψηλούς τόνους και κραυγές και σήμερα», τόνισε ο υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, χθες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Bουλής, ο κ. Βίτσας είπε: «Κατ' αρχήν η προσπάθεια για να γίνει αυτή η συμφωνία είχε περιγραφεί πλήρως στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχε ο Πάνος Καμμένος με σεβασμό στην ιδιαίτερη θέση που είχε και η οποία είναι μια θέση που δεν συμβάλει για να λυθεί το πρόβλημα και εν πολλοίς είναι εθνικιστική θέση. Δεν είχαμε κάποια κυβέρνηση, όπως ήταν παλαιότερα οι κυβερνήσεις εθνικής συμφιλίωσης. Δεν απέτυχε η εθνική συμφιλίωση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η προσπάθεια που κάναμε τότε ήταν να βγούμε από τα μνημόνια. Η εθνική συμφιλίωση είναι ένα συνεχές πράγμα, το οποίο όμως έχει ξεκινήσει και υπηρετεί τη δημοκρατία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και κινδυνεύει με μία έννοια ή το βάζουν μπροστά ορισμένες δυνάμεις αυτή τη στιγμή, αλλά από τη δική τους πλευρά, για να επιτύχουν πολιτικούς ή πολιτικάντικους στόχους. Από την πλευρά του Πάνου Καμμένου πολιτικούς στόχους, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας πολιτικάντικους στόχους».

Ο κ. Βίτσας απηύθυνε κι ένα «ευρύτερο κάλεσμα» τόσο προς τις πολιτικές δυνμάμεις όσο και -κυρίως- στις κοινωνικές δυνάμεις για μια προοδευτική συνεργασία που θα διατυπώνει την πρόταση για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι η χρονική περίοδος των μνημονίων από τη μια πλευρά και η έξοδος από τα μνημόνια αναδιατάσσουν τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, αναδιατάσσουν το κοινό αίσθημα σε σχέση με τις πολιτικές δυνάμεις και αυτό που χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή είναι μια προοδευτική συνεργασία, ένας προοδευτικός αστερισμός, ο οποίος θα διατυπώσει και θα διατυπώνει την πρόταση για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα σε σχέση με την πρόταση της συντηρητικής παράταξης», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα ευρύτερο κάλεσμα που απευθύνεται προς δύο κατευθύνσεις», σημείωσε και εξήγησε: «Η μία είναι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Δεν φαίνεται το ΠΑΣΟΚ να στέργει προς μια τέτοια κατεύθυνση αλλά υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι λειτουργούν πολιτικά. Αλλά το πρώτο και το κύριο είναι οι κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται(το κάλεσμα). Και βέβαια βάση αυτoύ του εγχειρήματος, χωρίς όμως ηγεμονισμούς, δεν μπορεί παρά να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να αποσυμφορηθεί η Σάμος - Άριστη έως πολύ καλή η κατάσταση στα διαμερίσματα και τα κέντρα φιλοξενίας»

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποσυμφορηθεί η Σάμος», τόνισε επίσης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφορικά με την κατάσταση με το προσφυγικό στο νησί. Σε ό,τι αφορά, δε, την ηπειρωτική χώρα σημείωσε ότι η κατάσταση σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και κέντρα φιλοξενίας είναι από άριστη έως πολύ καλή.

«Η Σάμος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Βέβαια, η δικαιολογία είναι ότι στη Σάμο ήταν οι μεγαλύτερες ροές το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποσυμφορηθεί το νησί, όπως έχουν αποσυμφορηθεί και τα άλλα νησιά και να διατηρηθούμε σε ένα επίπεδο που βρίσκονται σήμερα και ακόμα παρακάτω η Λέρος και η Χίος -η Κως είναι αρκετά χαμηλά- και να συνεχιστεί και η απεμπλοκή ανθρώπων που έχουν το δικαίωμα, στη Λέσβο», όπου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες».

«Έχουμε δει και τις λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τη δουλειά μας στη Σάμο. Παίρνουμε μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σ' αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα να επιστραφούν», επισήμανε ο κ. Βίτσας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση σε κέντρα φιλοξενίας, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή η διάταξη είναι περίπου 25.000 σε διαμερίσματα, 7.000 σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία και περίπου 18.000 - 20.000 σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Η κατάσταση είναι από άριστη στα διαμερίσματα, στα ξενοδοχεία και σε ορισμένα κέντρα φιλοξενίας, όπως είναι η Ανδραβίδα στην ενδοχώρα, έως πολύ καλή στα υπόλοιπα».

Ειδικότερα για το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, ο υπουργός σημείωσε ότι χρησιμοποιείται ως κέντρο transit, «δηλαδή όσοι φτάνουν στη Θεσσαλονίκη πηγαίνουν πρώτα στα Διαβατά και μετά διαμοιράζονται σε άλλα κέντρα φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα», γεγονός που, όπως είπε, «δημιουργεί ορισμένα ζητήματα κατά περιόδους στα Διαβατά, υπερφόρτωση δηλαδή, αλλά με το άνοιγμα και δύο κέντρων σε 1-2 μήνες ακόμη, νομίζω ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί μια για πάντα».

Εξήγησε ότι «πάντα όμως υπάρχει το ζήτημα των ροών και πάντα υπάρχει το ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής», ενώ ερωτηθείς για το «διάδρομο» στο Δέλτα του Έβρου, απ' όπου περνούν κυρίως Αφγανοί πρόσφυγες και μετανάστες, ο κ. Βίτσας, είπε: «Είμαστε σε επικοινωνία γι' αυτό το νέο διάδρομο που ξεκινάει από δύο χωριά της Τουρκίας, που είναι κοντά στον Έβρο και κάνοντας μια γωνία, κατά κύριο λόγο Αφγανοί φτάνουν κάπου κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Είμαστε σε μια επικοινωνία με τις τουρκικές κατά κύριο λόγο αρχές· βέβαια το θέμα με τους Αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες είναι πολύ ευρύτερο, το συζητάμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συζητάμε και σε επίπεδο υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ώστε να ανακοπεί ο δρόμος των διακινητών. Και θέλω να επιμείνω στον όρο "των διακινητών", οι οποίοι βέβαια μηχανεύονται και πολλές φορές είναι ένα βήμα μπροστά από τις προσπάθειες που κάνουμε εμείς».

Σε ό,τι αφορά την κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «είναι επ' ωφελεία μας στη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και επ' ωφελεία της Τουρκίας και της Ευρώπης να παραμείνει αυτή η συμφωνία, να δούμε τακτικά ζητήματα ή λεπτομέρειες που πρέπει να διορθώσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον».

Υπογράμμισε, δε, ότι η συμφωνία αυτή «έχει σημάνει μια τεράστια μείωση των ροών», αλλά, όπως εξήγησε, δεν λύνει από μόνη της τα πάντα. «Δεν λύνει το πόσοι άνθρωποι θα έχουν ζωή στη δική τους χώρα και να μην αναγκάζονται με κίνδυνο της ζωής τους να έρχονται προς την Ευρώπη, δεν λύνει το ζήτημα της πιθανής ανάφλεξης πολέμων σε περιοχές στη Συρία» και σημείωσε πως παραμένει ως ζήτημα και η ανακατανομή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)