to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 19.05.2020

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Να μην προχωρήσει νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή

Να τεθεί ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο αυτού.


Ερώτηση προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης, Χαρά Καφαντάρη και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ώστε να αποτραπεί η επέκταση για ακόμη μια φορά του ΧΥΤΑ Φυλής.

Μια διαδικασία, χωρίς δημόσια διαβούλευση που προχωράει από τον ΕΔΣΝΑ, ουσιαστικά δηλαδή από την Περιφέρεια Αττικής, με την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ)) και αφορά τη κατασκευή νέου χώρου ταφής, εντός έκτασης 62,5 στρεμμάτων, η οποία αποτελεί τμήμα του ΧΥΤΑ  Άνω Λιοσίων, ο οποίος έχει σταματήσει να δέχεται απορρίμματα για ταφή εδώ και δεκαπέντε, περίπου, χρόνια.

Στην ερώτηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «τρεις και πλέον δεκαετίες η Δυτική Αθήνα/Αττική αντιμετωπίζονται ως η πίσω αυλή του λεκανοπεδίου με αιχμή το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Οι κάτοικοι της εγγύς και ευρύτερης περιοχής κουβαλούν διαχρονικά ένα μεγάλο ταξικό φορτίο μιας τοξικής αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής στο εν λόγω ζήτημα. Απτή απόδειξη για τα ως άνω αποτελούν τα ανησυχητικά ευρήματα που γνωστοποιήθηκαν από τις δύο (2) μελέτες της ASPROFOS ENGINEERING.»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία για το εάν η από 14.05.2020 Περιβαλλοντική Αδειοδότηση των νέων ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια έχει την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αλλά και να τους γνωστοποιηθεί πού μέσα στον υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ, αναφέρεται ρητά ότι μπορεί να κατασκευάζονται νέοι ΧΥΤΑ στη Φυλή, πέραν αυτών που είχαν αδειοδοτηθεί μέχρι την ημερομηνία έγκρισής του, τον Δεκέμβρη του 2016.

Επίσης  να πραγματοποιηθεί νέος ραδιολογικός έλεγχος στη παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων και να τους παρουσιαστούν (εφόσον υπάρχουν) οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι Επιδημιολογικές Μελέτες που βασίζονται οι αρμόδιοι φορείς και καθιστούν σύννομη τη συνέχιση λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής και την επέκτασή της σε γειτονικές περιοχές.

Τέλος, θέλουν να αναφερθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤ Φυλής.

Ήδη κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες θα βρίσκονται στις 20/05/2020, 09:30 έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ για να αντισταθούν στην πράξη απέναντι σε κάθε διαδικασία που οδηγεί στην αέναη λειτουργιά της χωματερής στη Φυλή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)