to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 23.05.2022

Κοινωνία

Δ. Βίτσας: Να μην οδηγηθούμε σε ένα αλογιστο κυνήγι εξοπλισμών

Αν η Τουρκία θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των F-16 και συγχρόνως ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των F-35, αυτό θα σηματοδοτήσει την ουσιαστική στρατιωτική ενίσχυσή της


Σημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 και 105,8»

«…Οι πρόσφατες παραβιάσεις των Τουρκικών αεροσκαφών κοντά στην Αλεξανδρούπολη, αποτελούν μια επίθεση απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Το μήνυμα αυτό ο κος Ερντογάν το στέλνει κυρίως στην Ελληνική κυβέρνηση, υπενθυμίζοντάς της ότι στο τέλος οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν την τακτική της ΄΄μέσης λύσης΄΄.

Θα πρέπει με μια αυστηρότητα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και πέραν του αναγκαίου διαβήματος, να φέρουμε το θέμα στην ΕΕ , σε κάποια διαβαλκανικά Forum και αν χρειαστεί ακόμα και στον ΟΗΕ.

Οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, προμηνύουν ένα θερμό καλοκαίρι και η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει, μια και δεν πέτυχε κάτι σημαντικό με το ταξίδι του κου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, να ζητήσει την βοήθεια και τη συνδρομή της ΕΕ, μιας και τα Ελληνοτουρκικά θα πρέπει να συζητιούνται υπό αυτό το πρίσμα και όχι  σε διμερές επίπεδο ,όπως επιδιώκει ο κος Ερντογάν.

Πάντα η τακτική της Τουρκίας ήταν να απαντά με επιθετικές ενέργειες και αντίστοιχη ρητορική, στην προσπάθειά της να κρατά στο εσωτερικό της μέτωπο ένα καθεστώς εθνικιστικού παραληρήματος.

Ήδη από το 2017, με επιστολή της τότε Κυβέρνησης, είχαμε ζητήσει να εξετασθεί η δυνατότητα της αναβάθμισης των F-16 σε Viper ( που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται)  και η χρονική και οικονομική δυνατότητα ένταξης των  F-35 στον στόλο των  μαχητικών αεροσκαφών μας.


Μόνο που τότε δεν υπήρχε καμιά σκέψη για αγορά Rafaleκαι άλλων εξοπλιστικών αγορών.

Πάντα όμως συνδέαμε την όποια προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, (όπως και των F-35 ) , με την οικονομική δυνατότητα της χώρας, ώστε σε τελική ανάλυση  να μη λείψουν αυτά τα χρήματα από άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας.


Σε καμιά όμως περίπτωση, δε θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα  αλόγιστο  κυνήγι  εξοπλισμών.

Αν η Τουρκία θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των F-16 και συγχρόνως ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των F-35, αυτό θα σηματοδοτήσει την ουσιαστική στρατιωτική ενίσχυσή της…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)