to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 09.12.2021

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Μιλάμε για μια προοδευτική διακυβέρνηση, μέσω μιας συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας

«Θεωρώ αδύνατο το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τη ΝΔ, που αποτελεί την αντίπαλη με εμάς πολιτική θεώρηση, καθώς επίσης και την Ελληνική Λύση»


Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό  « ΑRΤ TV»:

« ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

«..Εμείς μιλάμε για μια προοδευτική διακυβέρνηση, μέσω μιας συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας, στηριγμένη σε ένα κοινό πρόγραμμα.

Θεωρώ αδύνατο το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τη ΝΔ, που αποτελεί την  αντίπαλη με εμάς πολιτική θεώρηση, καθώς επίσης και την Ελληνική Λύση.

Τα υπόλοιπα κόμματα θα μπορούσαν να συνδιαμορφώσουν μια κοινή αντίληψη αλλά είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση.

Θεωρούμε όμως ότι θα γεννηθούν και νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις μέσα  στην πορεία προς τις εκλογές…»

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΠΟΥΤΙΝ:

«..Είναι αναμφισβήτητα χρήσιμες αυτές οι συναντήσεις.

Αυτό όμως που με ανησυχεί είναι η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στις δυνάμεις της ΕΕ , του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παίξει έναν ειρηνικό ρόλο σε αυτή την κρίση.

Δεν θα ήταν σωστό η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ γιατί στις μέρες μας δεν πρέπει να ενισχύονται τέτοιου είδους στρατιωτικά μπλοκ.

Όσοι παρακολουθούμε τα θέματα των διεθνών σχέσεων, διαπιστώνουμε ότι στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία συγκεντρώνονται στρατεύματα αυτό τον καιρό. Κάτι τέτοιο, κατά τον Πρόεδρο Πούτιν θεωρείται απειλή για τη Ρωσία. Αυτές οι εντάσεις δε βοηθούν την κατάσταση, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στα Βαλκάνια και τη χώρα μας και ως εκ τούτου είναι σημαντικό η Ελλάδα να παίξει τον ειρηνευτικό της ρόλο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη…»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ:

«..Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, με μια ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή. Μια οικονομική κατάρρευσή  της λοιπόν, παρόλο που δεν πιστεύω ότι οι μεγάλες δυνάμεις ( ΗΠΑ-ΗΒ-Ρωσία κλπ) θα άφηναν αυτό να συμβεί,  θα επηρέαζε όλες τις χώρες της περιοχής.

Βέβαια η Τουρκία κατά την προσφιλή της τακτική φροντίζει να ΄΄εξωτερικεύει΄΄ τα εσωτερικά της προβλήματα.

Εμείς είμαστε σταθερά υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των ζητημάτων, που όμως έχουν να κάνουν μόνο με τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα.

Δεν είναι εύκολο κανείς να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία το 2023, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις σήμερα  δείχνουν ότι το κόμμα του Ερντογάν έρχεται δεύτερο.

Όμως ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τα κόμματα στη γείτονα χώρα δε φαίνονται να έχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ τους, όσο αφορά τα εθνικά θέματα.

Ας μη ξεχνάμε ότι και ο ΄΄Αττίλας΄΄ στην Κύπρο έγινε από άλλο κόμμα και οι διαθέσεις των λεγόμενων ΄΄Κεμαλιστών΄΄, πολλές φορές υπερβαίνουν αυτές του Ερντογάν.

Σημασία έχει η διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και η διαρκής προσπάθεια για  ειρηνική επίλυση των διαφορών μας…»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:

«..Το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να μπαίνει πάντα από την πλευρά μας γιατί αποτελεί κατά βάση ηθικό ζήτημα. Ακόμα και αν πρόκειται για  ένα μάρκο, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος.

Όσο αφορά  τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, η Ευρώπη και περισσότερο η Ελλάδα που συνήθως αποτελεί το σύνηθες θύμα της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα, αν δεν αλλάξει το ισχύον σύμφωνο σταθερότητας με ένα σύμφωνο ανάκαμψης και σύγκλισης.

Μπορεί η Γερμανία να έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο και μια αυξημένη βαρύτητα, αλλά ας μη ξεχνάμε και τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία, το αποτέλεσμα των οποίων και η επανεκλογή ή όχι του προέδρου Μακρόν είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Άρα  εμείς από τώρα θα πρέπει να δουλεύουμε πάνω στη δημιουργία μιας συμμαχίας, ειδικά των χωρών του Νότου, στην κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός άλλου τύπου σύμφωνου σταθερότητας με στοιχεία σύγκλισης…»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ:

«..Η σκέψη μας είναι πάντα στα βασικά προβλήματα που έχει η πατρίδα και ο λαός μας.

Συνεπώς, δεν μας ΄΄ανησυχεί΄΄ μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται σε ένα άλλο κόμμα.

Εμείς εκλέγουμε με διαφορετικό τρόπο τον πρόεδρό μας γιαυτό , το μόνο που θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε είναι η πλήρης αποτυχία των προβλέψεων των δημοσκοπικών εταιριών και η επιβεβαίωση για ακόμα μια φορά ότι, όποιος ΄΄κερδίζει΄΄ στις δημοσκοπήσεις, δεν κερδίζει και στην κάλπη.

Θα πρέπει οι εν λόγω εταιρίες να ελέγξουν ξανά τις μεθόδους τους, τις χρονοσειρές τους κλπ…»


Βλέπε το βίντεο: https://www.facebook.com/vitsasd/videos/3240498306170511

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)