to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 05.10.2018

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Μεταφέρονται 7.500 πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα έως το τέλος Νοεμβρίου

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο χρονοδιάγραμμα προώθησης των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, μιλώντας στην εκπομπή «Δια Ταύτα» της ΕΡΤ3


Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον Χρήστο Γιαννούλη στην εκπομπή «Δια Ταύτα» της ΕΡΤ3, αναφέρθηκε στην απομάκρυνση του διευθυντή της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Ηλιόπουλου:

 «Θλίβομαι γιατί έναν άνθρωπο που προσπάθησα να εντάξω στο δυναμικό του υπουργείου, ο οποίος όμως είχε μια διαφορετική ανάγνωση των καθηκόντων του και των καθηκόντων της υπηρεσίας του, και είτε από διοικητική είτε από υπηρεσιακή αδυναμία την οποία δηλώνει και ο ίδιος σε έγγραφα του, τον κάλεσα και του είπα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Αυτό έγινε την Τρίτη το πρωί και επειδή σέβομαι και τον άνθρωπο και το αξίωμα του ως αντιστράτηγου εν αποστρατεία, του είπα να επιλέξει αν θα παραιτηθεί ή αν θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία παύσης του από διευθυντικό αξίωμα, ώστε να έχει και τη δυνατότητα αν θέλει να ζητήσει αποζημίωση. Και η απάντηση του ήταν ότι την Παρασκευή θα σας απαντήσω αφού σας σέβομαι τόσο πολύ κύριε υπουργέ. Και την επομένη μέρα πηγαίνει και δίνει μια συνέντευξη, που όσο γνωρίζουμε, καταρχήν αναφέρεται σε πράγματα που μια συγκεκριμένη παράταξη και ΜΜΕ αναμασούν όλο το χρονικό διάστημα και είναι σαν να τα αποδέχεται χωρίς καθόλου να τα κρίνει. Και το δεύτερο ζήτημα είναι ότι αν και ο ίδιος προσέξει, τα περισσότερα πράγματα στα οποία αναφέρεται και φταίνε όλοι οι άλλοι, αφορούν και τον ίδιο. Είναι μια θλιβερή περίπτωση κατά τη γνώμη μου. Ο ίδιος δηλώνει υπηρεσιακή αδυναμία, δηλαδή αδυναμία της υπηρεσίας του, δεν δηλώνει κανένας ότι ο ίδιος έχει αδυναμία. Η εντολή που θα λύει τη σχέση συνεργασίας του υπουργείου με τον κ. Ηλιόπουλο, θα αναφέρεται και σε άλλες αδυναμίες». 

Για τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων σχετικά με τους πρόσφυγες ο κ. Βίτσας απάντησε: «Κάθε έλεγχος και ιδιαίτερα για τα οικονομικά ζητήματα είναι καλοδεχούμενος. Έως τώρα αναφορικά με τους ελέγχους, έχουμε ένα αποτέλεσμα: και το αποτέλεσμα είναι η απάντηση που έδωσε η ίδια η Κομισιόν, ότι έως τώρα δεν έχουμε κανένα στοιχείο -και από τους περιοδικούς ελέγχους που κάνουμε- ότι υπάρχουν ζητήματα κακοδιαχείρισης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά, σε ότι ιδιαίτερα αφορά οικονομικό έλεγχο, εδώ είμαστε, ελάτε να μας ελέγξετε. Όταν αφορά αντίστοιχο έλεγχο για τη Νέα Δημοκρατία, εκείνη μιλάει για σκευωρίες και ψάχνει να βρει θεωρίες συνωμοσίας. Είναι καλοδεχούμενος ο έλεγχος και η δική μου πίστη είναι ότι δεν υπάρχει καμία κακοδιαχείριση. Το μοναδικό που έχουμε να κάνουμε είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ακριβώς γιατί γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι». 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα προώθησης των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, σημειώνοντας: «Στην Ελλάδα 25.000 πρόσφυγες μένουν σε διαμερίσματα με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας και έως το τέλος του χρόνου αυτός ο αριθμός θα γίνει 27.000 και επιδιώκουμε να γίνει 30.000. Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν 28 δομές φιλοξενίας εκ των οποίων οι 26 είναι από πολύ καλές έως άριστες. Υπάρχουν προβλήματα στο κοντινό σας Βαγιοχώρι που θα είναι μια δομή, η οποία μετά από μικρό χρονικό διάστημα θα κλείσει και θα επανασυγκροτηθεί, και ορισμένα προβλήματα στη Μαλακάσα. Μέσα στην επόμενη μια εβδομάδα, θα απομακρυνθούν από τα νησιά αυτοί που έχουν δικαίωμα πάνω από 1.500 άνθρωποι και μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα απομακρυνθούν άλλες 6.000».  

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)