to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:39 | 08.01.2023

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να μείνουμε ανυποχώρητοι στα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα (βίντεο)

«Η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία αφορά τον θαλάσσιο χώρο και η λύση είναι η σύναψη ενός συνυποσχετικού και η προσφυγή στη Χάγη. Δεν είναι μόνο ζήτημα Ελληνοτουρκικό αλλά και Ευρωπαϊκό. Αυτή είναι η μόνη φιλειρηνική και διπλωματική λύση»


Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό  «ERT NEWS»:

«…Φαίνεται ότι ο κος Ερντογάν σκέφτεται να εργαλειοποιήσει απόλυτα την επιθετική ρητορική στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, ελπίζω και εύχομαι, χωρίς να προχωρήσει σε ένα θερμό επεισόδιο. Από τη μια πλευρά θα είναι ο ΄΄καλός΄΄ο οποίος θα είναι ο ειρηνοποιός στον πόλεμο της Ουκρανίας και από την άλλη ο ΄΄επιθετικός΄΄ απέναντι στην Ελλάδα, προβάλλοντας απίστευτα παράλογες αξιώσεις. Εμεί αυτή τη στάση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, μένοντας ανυποχώρητοι στα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία αφορά τον θαλάσσιο χώρο και η λύση είναι η σύναψη ενός συνυποσχετικού και η προσφυγή στη Χάγη. Δεν είναι μόνο ζήτημα Ελληνοτουρκικό αλλά και Ευρωπαϊκό.

Αυτή είναι η μόνη φιλειρηνική και διπλωματική λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις του κ. Συρίγου για την προμήθεια F16 από την Τουρκία, έστω και σε βάθος χρόνου. Είναι απορίας άξιον πως έγινε αυτή η δήλωση τώρα. Δεν μας προσφέρει τίποτα και συγχρόνως θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία στο έπακρον. Το να αλλάξει η Τουρκία την πηγή προμήθειας του στρατιωτικού της εξοπλισμού, σημαίνει ότι για τουλάχιστον διάστημα 2-3 χρόνων θα είναι αφοπλισμένη.

Δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση της Τουρκικής πολιτικής πριν από τις εκλογές του 2023.

Είναι λάθος να μιλάμε για την ΄΄αποστρατικοποίηση΄΄ των νησιών σύμφωνα με τις αξιώσεις της Τουρκίας. Πουθενά στη Συμφωνία της Λωζάνης δεν υπάρχει ο όρος ΄΄αποστρατικοποίηση΄΄. Όλα αυτά λειτουργούν ως ένα ΄΄απόθεμα΄΄ επιχειρημάτων , το οποίο στο μέλλον θα το επικαλεστεί. Πρέπει λοιπόν κάθε φορά να υπάρχει άμεση διπλωματική αντίδραση από την πλευρά μας  και αναχαίτιση  από τις ένοπλες δυνάμεις μας σε τυχόν παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας…».

Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές:

«…Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους να αποστούν από την εκλογική διαδικασία στη λογική ότι δεν τους προσφέρει και δεν πετυχαίνουν  τίποτα μέσω αυτής. Αυτό εκφράζει μια κρίση εμπιστοσύνης και κρίση εκπροσώπησης. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το φαινόμενο αυτό το παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και διαρκώς ζητάμε τη γνώμη τους για τα προβλήματα που τους απασχολούν, τόσο από τις νέες γενιές , όσο και από τις παλιότερες, που βλέπουν ότι τίποτα δεν αλλάζει και ο μισθός τους και η καθημερινότητά τους παραμένουν αμετάβλητες.

Σήμερα υπάρχει έντονο το πρόβλημα της ακρίβειας, η ανισότητα ανάμεσα στους ΄΄πάνω΄΄ και τους ΄΄κάτω΄΄ έχει διευρυνθεί, η αναντιστοιχία του εισοδήματος της πλειοψηφίας των πολιτών σε σχέση με αυτό που πραγματικά χρειάζεται για να ζήσει κλπ. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση προβάλει την επίδραση του εξωτερικού παράγοντα. Μπορεί όντως να υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες, όμως οι κυβερνήσεις είναι για να διαχειρίζονται τέτοιου είδους κρίσεις με αποτελεσματικότητα και όχι σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Η ακρίβεια στη χώρα μας έχει ονοματεπώνυμο, λέγεται ακρίβεια Μητσοτάκη και πηγάζει κυρίως από την εκτεταμένη αισχροκέρδεια. Επί 19 συνεχόμενες ημέρες η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος της χοντρικής τιμής του ρεύματος ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Ήδη ξεκίνησαν όλα τα κόμματα την προεκλογική τους εκστρατεία, χωρίς κανείς να γνωρίζει το χρόνο διεξαγωγής, κάτι που δεν βοηθά ούτε τους απλούς πολίτες, ούτε τις επιχειρήσεις για να οργανώσουν τη ζωή και τη δραστηριότητά τους…».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)