to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 05.12.2014

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Βίτσας: «Κείμενο μνημονιακής συμφωνίας από το Μαξίμου η υποτιθέμενη εθνική συνεννόηση»

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας μιλά στο Κόκκινο για τις πολιτικές εξελίξεις με τη κίνηση «προθύμων» για την αποφυγή εκλογών και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.


 

Αποσπάσματα της συνέντευξης στον Κ. Αρβανίτη:

  • Χθες δεν συναντηθήκατε με την αντιπροσωπεία της ΔΗΜ.ΑΡ; Και βγάλαμε και μια είδηση εμείς ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο. Τώρα βγαίνουν κάποιοι από τη ΔΗΜ.ΑΡ. θα ψηφίσουν Πρόεδρο. Με ποια ΔΗΜ.ΑΡ εσείς μιλήσατε;…

Εμείς μιλήσαμε με την επίσημη αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, τον κ. Θεοχαρόπουλο, Γραμματέα της Κ.Ε. και τον κ. Αναγνωστάκη εκ μέρους της Κ.Ο. και διατυπώθηκε κοινή άποψη πάνω σε τρία ζητήματα. Ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο από τη μία μεριά. Το δεύτερο ότι πρέπει να γίνει πολιτική αλλαγή τώρα άμεσα, άρα εκλογές. Και ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΔΗΜΑΡ και με τις αποφάσεις τους , της δικής μας κεντρικής επιτροπής και του συνεδρίου τους, ότι δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή δεν θα συναινέσουν στη συνέχιση αυτής της κατάστασης.

Από την άλλη τη μεριά, αν μου επιτρέπετε να πω δυο πράγματα παραπάνω. Παρακολουθούμε την κυβέρνηση σε διάφορες κινήσεις της, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Μοιάζει σαν ένα κοκτέιλ πολιτικού πανικού με μεγάλες δόσεις αυταρχισμού, η κατάσταση δηλαδή σε σχέση με τη δυνατότητα του Ρωμανού να σπουδάσει είναι εμφανής, αλλά και το διαχεόμενο κλίμα φόβου στην Αθήνα είναι κάτι το τρομακτικό, λες και δεν έχει η νεολαία δικαίωμα να διαδηλώσει γα τα δικαιώματά της σε μια μαύρη επέτειο που αφορά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Και σ΄ αυτό το κοκτέιλ βάλτε και μια σταγονίτσα αλαζονείας. Αυτό διαμορφώνει το συγκεκριμένο κοκτέιλ, πολιτικής που ψάχνει, όπως έλεγε ο Κώστας Βουτσάς παλιότερα, να «τρουπώσει» ώστε να μην φύγει από την εξουσία, άρα να μην φύγει και από το μνημόνιο.

Αλλά να μείνουμε λίγο και στο κείμενο που διακινείται. Το κείμενο «εθνικής, μνημονιακής προσθέτω εγώ, συμφωνίας και συνεννόησης». Θέλω να είμαι τελείως καθαρός. Είναι φανερό ότι κοιτάζοντας αυτό το κείμενο σου λέει ότι υπάρχουν βουλευτές που πάνω από τις τύχες του ελληνικού λαού, πάνω από την ανάγκη να μπει ένας φραγμός στην καταστροφή, να μπει φραγμός στην ανεργία, να μπει φραγμός στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πάνω από την ανάγκη να μπει φραγμός στην φορολαίλαπα, αυτοί βάζουν την επιμήκυνση της βουλευτικής τους θητείας. Και αν διαβάσει κανένας το κείμενο, μένει έκπληκτος. Καταλαβαίνω ότι καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει πως δεν βλέπει, ούτε ακούει και έχει και δικαίωμα να εξευτελίζει τη λογική, γιατί το κείμενο λέει ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές αλλά από την άλλη μεριά πως απαντά στο ότι δεν θα συνεχιστούν αυτές οι αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές; Δια της συνεχίσεώς τους; Δεν αναφέρεται καθόλου. Πρέπει να απαντήσουν. Να υπογράψει η κυβέρνηση νέα συμφωνία ή όχι; Να δεχθούμε σαν χώρα νέο μνημόνιο; Να συνεχίσουν να ισχύουν οι μνημονιακοί νόμοι; Αυτά είναι τα βασικά. Τέλος πάντων. Σου έρχεται στο μυαλό και ο Καβάφης που λέει, «αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, μην την εξευτελίζεις».

  • Πάντως από ότι φαίνεται κ. Βίτσα η κυβέρνηση έχει μια οργανωμένη τακτική σε όλα τα επίπεδα και κοιτάει τι να της βγει. Εκεί ήθελα να το επισημάνει. Η ιστορία της επιστολής ήταν κάτι που το περιμέναμε και βέβαια στο μυαλό μου εγώ θεωρώ ότι είναι αν όχι με γνώση που έλεγε ο Τσιμπίδας το πρωί ότι το ήξερε ο Σαμαράς, εγώ πιστεύω ότι είναι μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου αυτή η ιστορία.

Είναι δεδομένο. Αλλοίμονο. Ξυπνήσανε ένα πρωί και ξαφνικά αρχίσανε να συγκεντρώνουν υπογραφές; Εδώ μαθαίνουμε ότι γίνονται και ανάλογες ενέργειες ξεχωριστά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας , ξεχωριστά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ας γνωρίζουν όμως πως το πικρό ποτήρι που θα τους δώσει η οργή και η αγανάκτηση του λαού δεν το γλιτώνουν. Δεν το γλιτώνουν με τίποτα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή και η κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι βουλευτές οι οποίοι θα σταθούν φραγμός και εμπόδιο. Και θα πρέπει κάθε ένας από αυτούς να εξηγήσει. Το βράδυ της Κυριακής εδώ να τολμήσουν όσοι θέλουν να συνεχιστεί αυτή η πολιτική να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Διαφορετικά αν τον καταψηφίσουν και έρθουν μεθαύριο και πουν ναι τον καταψηφίσαμε αλλά να εφαρμοστεί, και αυτό το κάνουν δια της ψήφου τους υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας, νομίζω ότι θα πρέπει γι’ αυτό με ένα τρόπο να το αντιμετωπίσουν, να το εξηγήσουν και στον ελληνικό λαό και στους πολίτες στις περιφέρειες τους.

  • Η κυβέρνηση παίζει με τα όρια κ. Βίτσα. Παίζει με τα όρια και της νομιμότητας σε όλα τα ζητήματα ακόμα και κλείνω με αυτό την κουβέντα μας, σε αυτό το κλίμα φόβου που ξεκινήσαμε την κουβέντα απ’ εκεί. Σε πολλά σημεία δεν είναι τυχαίο τίποτα. Από την μία δηλαδή βλέπω εγώ την πρωτοβουλία των ανεξάρτητων – ο θεός να τους κάνει – τη δημιουργία της κίνησης Μπαλτάκου και αυτό μέσα σε αυτή την λογική είναι, πιστεύω, πάλι με εντολή ή με συνεργασία με το Μαξίμου, συνεργάτης ήταν στο κάτω – κάτω της γραφής. Η αστυνομοκρατία στην πόλη και βεβαίως ο χειρισμός του θέματος Ρωμανού, το οποίο θέμα θα μπορούσε να μην υπήρχε καν με απλή κίνηση, εφαρμόζοντας απλά τον νόμο.

Απλά τον νόμο και εντείνοντας και κάνοντας και ένα βήμα προς πιο προοδευτική κατεύθυνση και βάζοντας και πολιτικό πρόσημο, δηλαδή πολιτική επιλογή σε πιο δύσκολες περιπτώσεις. Αλλά εδώ δεν μπορούν να κοροϊδεύουν . και θέλω να σας πω κάτι : αυτό που προτείνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου είναι πίσω από αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

  • Ναι έχετε δίκιο.

Είναι πίσω και θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το πράγμα. Αυτό που είπε ο Μανόλης ο Γλέζος : η θέση αυτών των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων παιδιών είναι στη ζωή. 2ο η Δημοκρατία είναι πιο δυνατή απ’ οτιδήποτε άλλο και 3ο αυτό που προωθεί ο κ. Αθανασίου, και πρέπει να μας το πει, ότι αν αυτοί που τους δίνεται το δικαίωμα να περάσουν σε μια σχολή, δεν περνάνε σε κάποια σχολή αλλά στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι διαφορετικά πράγματα. Και δεν υπάρχει δικαίωμα αν δεν εξασκείται.

  • Για τις προβοκάτσιες που μπορεί να σκάσουν αυτές τις μέρες. Δεν ξέρω τι νομίζετε εσείς;

Η μαζικότητα, η μαχητικότητα , η ειρηνική διάθεση αλλά και η αποφασιστικότητα να τους διώξουμε είναι τα κύρια. Σε αυτό θα συμβάλλει βασικά η κοινωνία και ο λαός, δεν φτάνουν μόνο το τι κάνουμε εμείς μέσα και έξω από την Βουλή. Είναι αναγκαία αυτά και θα τα κάνουμε ακόμα περισσότερο. Η κοινωνική κινητοποίηση και συμμετοχή είναι αυτό που θα βάλει τέλος στο μνημονιακό καθεστώς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)