to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:58 | 06.01.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Το καθήκον της συγκυρίας υπερβαίνει ίσως το μέτρο της ευθύνης μας

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ δείχνει στη συνέντευξή του στην «Αυγή» (5/1/2014) και τον δρόμο αντίστασης που πρέπει να ακολουθηθεί. Ταυτόχρονα, όμως, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, απευθυνόμενος κατ' ουσίαν στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει όλοι -κυβέρνηση, δημόσια διοίκηση και κόμμα- να λειτουργούν με βάση το καθήκον, να δημιουργήσουν έμπνευση διά του παραδείγματος.


Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου πουλά επικοινωνία, ελπίζοντας η ίδια πως οι πολιτικοί υποστηρικτές τής Μέρκελ και Σία θα της δώσουν χρόνο, μέσω πολιτικής συμφωνίας, για να ολοκληρώσει την καταστροφή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

* Ο κ. Σαμαράς ανήγγειλε ότι το 2014 θα είναι η χρονιά κατά την οποία «θα κάνουμε το μεγάλο βήμα να βγούμε από το Μνημόνιο». Τι πραγματικά θα φέρει, με κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου, το νέο έτος για τους πολίτες σύμφωνα με την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Το 2014 ξεκινά με την εφαρμογή νέων μέτρων που έχουν ψηφιστεί ήδη. Φόροι, χαράτσια στην Υγεία, από την συνταγή ώς την εισαγωγή στο νοσοκομείο, απολύσεις στο Δημόσιο κ.ά. επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κρίση, τα μέτρα επί μέτρων διογκώνουν την κοινωνική οργή, την ανέχεια και την κατάθλιψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να μετατρέψει όλα αυτά σε αντίσταση και ελπίδα ανατροπής. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου πουλά επικοινωνία, ελπίζοντας η ίδια πως οι πολιτικοί υποστηρικτές τής Μέρκελ και Σία θα της δώσουν χρόνο, μέσω πολιτικής συμφωνίας, για να ολοκληρώσει την καταστροφή. Η πραγματικότητα, σκληρή για την κοινωνία, θα γίνει σκληρή και γι' αυτούς. Η πολιτική τους θα συντριβεί και ένας νέος προοδευτικός δρόμος θ' ανοίξει για τη χώρα, με μια πολιτική που βασίζεται στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιακή αναγέννηση της χώρας.

* Έξοδο από το Μνημόνιο ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, έξοδο από το Μνημόνιο υπόσχεται και η αξιωματική αντιπολίτευση. Σε τι διαφέρουν οι δύο δρόμοι;

Η κυβερνητική αφήγηση είναι ψευδής. Στηρίζεται σε όσα τόνισα προηγουμένως και στη διαχείριση λέξεων. Το Μνημόνιο επέβαλε συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής κοινωνικής λιτότητας, εσωτερικής υποτίμησης, εθνικής αναξιοπρέπειας. Εφαρμόζεται μέσω νόμων, Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, μεσοπρόθεσμων και ετήσιων προϋπολογισμών. Όσο αυτά υπάρχουν, το Μνημόνιο είναι παρόν και καταδυναστεύει τη ζωή μας ακόμα κι αν πάρουμε σοβαρά υπόψη την κυβερνητική ρητορική. Ο ΣΥΡΙΖΑ τραβά τη δική του κόκκινη γραμμή και βάζει πριν και πάνω απ' όλα τα συμφέροντα της κοινωνίας μας, που παίρνουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Ακυρώνουμε το Μνημόνιο, καταργούμε τους σχεδόν 400 εφαρμοστικούς νόμους και στη θέση τους δημιουργούμε δίχτυ προστασίας της κοινωνίας και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πρόγραμμα ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης.

* Δεν σας ανησυχούν οι αντιστάσεις, εγχώριες και διεθνείς, που θα συναντήσετε στην εφαρμογή του προγράμματός σας;

Αυτό που κυριαρχεί στη σκέψη μας είναι πώς θ' ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και στις ανάγκες της κοινωνίας. Τις εγχώριες και διεθνείς αντιστάσεις τις υπολογίζουμε μέσα σ' αυτό το πλαίσιο. Ξέρουμε πως θα 'ναι ένα πλαίσιο σύγκρουσης και σκληρής διαπραγμάτευσης, γιατί γνωρίζουν πως δεν μας έχουν στο χέρι. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε κοινωνική έμπνευση. Πώς θα το κάνουμε σε μια κοινωνία σε κρίση και με πλείστες απογοητεύσεις στο παρελθόν; Ισχυρίζομαι πως χρειάζεται να δημιουργήσουμε έμπνευση διά του παραδείγματος. Κυβέρνηση, δημόσια διοίκηση αλλά και κόμμα χρειάζεται να λειτουργούν σ' αυτή τη λογική. Το καθήκον της συγκυρίας υπερβαίνει ίσως το μέτρο της ευθύνης που μας αναλογεί. Όμως πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση το καθήκον. Τι πάει να πει «η κοινωνία λειτουργεί με βάση την ανάθεση», αν εσύ δεν προσπαθείς καθημερινά να δημιουργείς αρμούς δημοκρατίας που θ' αναζητούν και απαιτούν αποφασιστική συμμετοχή στη λήψη, την επεξεργασία και την υλοποίηση των αποφάσεων, με αναγκαίο προαπαιτούμενο να είναι γνωστή όλη η αλήθεια στον λαό; Τι πάει να πει «προσωπική φιλοδοξία», όταν η Ιστορία και η ανάγκη καλεί όλες και όλους να συμμετάσχουν σε ένα τιτάνιο έργο ανατροπής και δημιουργίας στην Ελλάδα, ρήξεων και αλλαγών στην Ευρώπη; Έχουμε μιλήσει αναλυτικά για τα πρώτα μέτρα από τον κατώτατο μισθό ώς το διατροφικό πρόγραμμα για τα σχολεία, από τις συλλογικές συμβάσεις ώς την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης και συνεχώς εργαζόμαστε πάνω σ' αυτά γιατί η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.

* Μπροστά μας έχουμε μεσοπρόθεσμο, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Βαρύ το φορτίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσει να τα καταφέρει;

Ο στόχος μας είναι να ανατραπεί μέσα από δημοκρατικό δρόμο η κυβέρνηση της λιτότητας και της αναξιοπρέπειας. Δεν είναι θέμα τι μπορούμε, αλλά τι είναι ανάγκη να κάνουμε. Θέλουμε ο λαός να μιλήσει τώρα. Να γίνουν εθνικές εκλογές τώρα. Χρειάζεται οι αντιστάσεις να οδηγούν σ' αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές να καταδείξουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, την αναντιστοιχία της κυβέρνησης και της πολιτικής της με τη λαϊκή βούληση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και με διαφορά στις ευρωεκλογές, ευρύτατη συμμετοχή και συνδυασμός των αναγκών της χώρας με την επιδίωξη αλλαγών στην Ευρώπη. Ο στόχος μας διευκολύνεται όσο περισσότερο προχωρά η συγκρότηση του κόμματος, σε πνεύμα ενότητας, δημοκρατίας, ενιαίας στόχευσης, όσο πιο δυνατές και συγχρόνως ρεαλιστικά εφαρμόσιμες είναι οι επεξεργασίες μας, όσο πιο αντίστοιχες είναι οι πρωτοβουλίες μας με τη θέληση και την απαίτηση της κοινωνίας. Είμαστε στην ουσία νέο κόμμα, αντιμετωπίζουμε ζητήματα «βίαιης ανάπτυξης», πράγμα καλό. Να ανοίξουμε το κόμμα, να ψάξουμε όλους και όλες που θέλουν να προσφέρουν, αλλά μας κοιτούν καχύποπτα, να διευρύνουμε τις κοινωνικές συμμαχίες και να δώσουμε χώρο στις πολιτικές συνεργασίες από τους αριστερούς σοσιαλιστές, τους ριζοσπάστες οικολόγους ώς την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Ν' ανοίξουμε δρόμο μαθαίνοντας. Η ευθύνη μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες έχει ανέβει. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο επικεφαλής της μάχης δείχνει το μέτρο επιβεβαίωσης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από τους συντρόφους μας σ' όλη την Ευρώπη, αλλά συγχρόνως γεννά νέες υποχρεώσεις. Απαντάμε στην ιστορική πρόκληση αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

* Ποιοι είναι οι στόχοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Πότε θα ανακοινωθούν ονόματα;

Από τον Σεπτέμβρη έχουμε θέσει τους στόχους και έχουμε ορίσει την τακτική. Σήμερα μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι στις μνημονιακές συνθήκες πολιτικό και αυτοδιοικητικό συμβαδίζουν. Μ' αυτό τον τρόπο ματαιώνουμε τη «χαλαρή ψήφο» που επιδιώκουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύουμε τις ευθύνες τους στην καταστροφή της Αυτοδιοίκησης. Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις και οι συνδυασμοί που θα στηρίξουμε πρέπει με το πρόγραμμά τους, με την παρουσία και τη δράση τους σε τοπικό επίπεδο, αλλά και με τα πρόσωπα που θα αναδείξουν ως επικεφαλής να εκπέμπουν σαφώς το πολιτικό στίγμα που συναποφασίσαμε ομόφωνα σε σχέση με την καταδίκη της μνημονιακής πολιτικής και του «Καλλικράτη» και την κατάθεση της δικής μας εναλλακτικής. Θέλουμε να επιτυγχάνονται πλατιές συνεργασίες, οι οποίες δεν μπορεί να αφορούν ούτε φθαρμένα κόμματα, ούτε αναξιόπιστα πρόσωπα, ούτε μνημονιακού τύπου πολιτικές, αλλά να προδιαγράφουν μία νικηφόρα πορεία, που θα οδηγήσει στη ριζική ανατροπή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας. Η ουσιαστική στελέχωση των ψηφοδελτίων έχει να κάνει κύρια με την προοπτική της διοίκησης των δήμων και των περιφερειών, που αποτελεί αυτονόητη έκφραση της δικής μας αντίληψης για τη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων και συνολικά για την άσκηση της πολιτικής, με άξονα τη συλλογικότητα. Συγχρόνως, πρέπει να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη νέα γενιά των αυτοδιοικητικών στελεχών της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα μπορέσει να δώσει το στίγμα της ανανέωσης και του "διαφορετικού", ακόμα και σε δύσκολες εκλογικά περιοχές. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου, θα αποφασιστούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και οι υποψήφιοι δήμαρχοι των πόλεων με πληθυσμό πάνω από 60.000 και ώς τα τέλη Φεβρουαρίου θα οριστικοποιηθούν όλα, ανάλογα βέβαια με τις πολιτικές εξελίξεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)