to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 25.07.2014

πηγή: στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Βίτσας: "Κατεπείγον και αντικειμενική ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση"

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας μιλά στο Κόκκινο για τις πολιτικές εξελίξεις και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές.


"Είναι κατεπείγον και αντικειμενική ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση και να ολοκληρωθεί το τέλος του μνημονιακού καθεστώτος" δήλωσε στο Κόκκινο  ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. Πρόσθεσε πως "η μοναδική επιλογή για να τους ρίξουμε είναι η δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού εντός και εκτός βουλής ώστε να αναγκαστούν να προκηρύξουν εκλογές". 


Τόνισε πως βασικές προτεραιότητες για να γίνει αυτό είναι "η κοινωνική και πολιτική δράση και συνεργασία αλλά και η διαβούλευση πάνω σε ένα κυβερνητικό πλέον πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ".

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος θα ήθελαν να γατζωθούν στην εξουσία για πάρα πολλά χρόνια. Θέλουν να αποφύγουν τη πολιτική τιμωρία απο τη μεριά του λαού για τη πολιτική που έχουν εφαρμόσει" δήλωσε ο Δ. Βίτσας.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως θα πρόκειται για πολιτική ανωμαλία εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλέσει εκλογές για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε πως "πολιτική ομαλότητα είναι ότι ανταποκρίνεται στην λαϊκή θέληση". προσθέτοντας πως "η πολιτική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης καταγράφηκε στα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών".

Για τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κ. Σαμαράς θα ήθελε να γαντζωθεί στην εξουσία για πάρα πολλά χρόνια, και ο κ Βενιζέλος το ίδιο. Άλλωστε, θέλουν να αποφύγουν την πολιτική τιμωρία από την πλευρά του λαού για την πολιτική που έχουν ασκήσει και έχουν καταστρέψει τα πάντα. Άρα η μοναδική επιλογή για να τους ρίξουμε είναι η διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, ενός μεγάλου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού εντός και εκτός βουλής. Δουλεύοντας σε συγκεκριμένα αιτήματα, θα πιέζονται ώστε να αναγκαστούν να προκηρύξουν εκλογές και να τους διώξουμε. Εγώ θα ήθελα αυτό να γίνει τώρα και υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές συνθήκες για να γίνει .

Όταν πουλάνε τη ΔΕΗ, όταν περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ φιλέτα των ελληνικών παραλιών, όταν προχωρούν σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα σημάνει το τέλος των επικουρικών συντάξεων και δραματικές μειώσεις όχι μόνο στις κύριες συντάξεις, αλλά και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όταν αυξάνουν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, όταν 1 εκ άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας διαμορφώνεται η αντικειμενική κατάσταση που απαιτεί ανατροπή. Ποτέ τέτοια περιστατικά, αυτοκτονίες κτλ δεν είχαν γίνει στοιχείο καθημερινότητας, δεν είναι η εξαίρεση, σήμερα γίνονται ο κανόνας.

Προτεραιότητες ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικό πρόγραμμα

Πρέπει να τονωθούν 2 πράγματα. Η κοινωνική και πολιτική δράση και συνεργασία το πρώτο, η διαβούλευση πάνω σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο ζήτημα. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία του προγράμματος που θα εκφωνήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Θα είναι μετρήσιμο και συγκεκριμένο. Δεν θα απαντά στην ψευδή ερώτηση “που θα βρείτε τα λεφτά”, που υπονοεί “που θα βρείτε τα λεφτά υπό μνημονιακό καθεστώς”. Θα απαντά στην πραγματική ερώτηση της αναδιανομής του πλούτου, της αύξησής του μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης και νέων αξιών και νέων πόρων που μπορούν να προέλθουν και από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και από το χτύπημα της διαπλοκής και της διαφθοράς και από άλλες πηγές . Στόχος πρέπει να είναι η δυνατότητας της αύξησης της ενεργούς ζήτησης στην εσωτερική αγορά και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στην αξιοποίηση του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, στον ορυκτό πλούτο, το περιβάλλον κτλ.

Θα είναι πρόγραμμα διαβούλευσης που θα το απευθύνουμε στην κοινωνία.  Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή μιλήσαμε με ονόματα και διευθύνσεις, το απευθύνουμε σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και πολιτικές ομάδες, οι οποίες ξεκινώντας από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία -ξεκαθαρίζοντας τη σχέση τους με τη μνημονιακή πολιτική - προστρέχουν και θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας με ονοματεπώνυμα το απευθύνουμε στο ΚΚΕ και στην Ανταρσύα. Ξέρουμε αυτά που μας χωρίζουν, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τους σεχταρισμούς που πολιτικά επιδεικνύουν,  το απευθύνουμε στον κόσμο που έχει σχέση με αυτό τον χώρο, το απευθύνουμε στην Κοινωνική Συμφωνία, στην Κοινωνία Πρώτα, στην Αριστερή Προοπτική, στο Πράττω. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις που γίνονται μέσα στη ΔΗΜΑΡ, η οποία βρίσκεται κατά τη γνώμη μου σε ένα μετέωρο βήμα, αλλά επιμένω ότι πρώτα και κύρια το απευθύνουμε στις κοινωνικές δυνάμεις, τους ανθρώπους, στους κοινωνικούς παράγοντες της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης και της εργασίας.

Αν η κυβέρνηση αναλάβει την πρωτοβουλία να πάει σε εκλογές; Ξέρουμε ότι τις εκλογές θα τις προκηρύξει ο κ. Σαμαράς, αυτό είναι δεδομένο. Δεν το θέλει αλλά μπορεί να αναγκαστεί από τα αδιέξοδα της πολιτικής του. Εμείς θέλουμε οι εκλογές να γίνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Να ολοκληρωθεί το τέλος του μνημονιακού καθεστώτος, αυτό είναι το βασικό για μας. Έχει πει πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας ότι η δική μας αυτοδυναμία δεν θα σημάνει ότι θα είναι μία στενά κομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις. Θα αξιοποιεί και πρόσωπα και κοινωνικές δυνάμεις και πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα βρεθούμε σε συνεργασία και συμπόρευση. Μην ξεχνάμε ότι κάποιες από αυτές τις κοινωνικές ομάδες συμμετείχαν στην επιτροπή στήριξης της υποψηφιότητας Τσίπρα, που δεν ήταν προσωποπαγής υποψηφιότητα, κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών.

Επίσης, να αναφέρω ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απονομιμοποιεί πλέον την κυβέρνηση να παίρνει τις πρωτοβουλίες ή να κλείνει εκκρεμότητες μνημονιακές, που είχε το προηγούμενο διάστημα.

Οι εκλογές είναι επιστροφή στην ομαλότητα

Η πολιτική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης καταγράφηκε στα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τα δυο κόμματα που κυβερνούν αθροιστικά ξεπερνούν κατά λίγο το 30%. Άρα, είναι δεδομένη η αποδοκιμασία. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι είναι πολιτική ανωμαλία ό,τι αποσταθεροποιεί τη δική του διακυβέρνηση και τη δική του πολιτική. Εμείς θεωρούμε πολιτική ομαλότητα ό,τι ανταποκρίνεται στην κοινωνική θέληση και σ’ αυτό το επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πολιτικό στοιχείο όχι μόνο των μεγάλων αλλαγών, αλλά και της εμπέδωσης της δημοκρατίας της οποίας είχαμε τα γενέθλια των 40 χρόνων μετά τη Χούντα, αλλά σε μια περίοδο που έχουν γίνει 5 πολιτικές επιστρατεύσεις, δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και 400 μνημονιακοί νόμοι. Αυτό λέγεται καταστρατήγηση του Συντάγματος εντός μνημονίου.

Λέμε, λοιπόν ότι πάμε να μετρηθούμε στο επίπεδο δυο πολιτικών που θέτουν το ζήτημα της αυτοδύναμης εκπροσώπησής τους και διακυβέρνησης. Της συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής Σαμαρά – Βενιζέλου και όποιου άλλου θέλει να προσέλθει εκεί και της αυτοδύναμης διαδικασίας ενός προγράμματος βαθιών ρήξεων, δημοκρατικών αλλαγών, αλλά και αλλαγής συνολικά του μοντέλου διακυβέρνησης και παραγωγής και προστασίας των πλέον θιγόμενων.

Η πρόκληση των εκλογών είναι επιστροφή στην ομαλότητα. Ο Φεβρουάριος είναι πολύ μακριά και ότι μέρα τους κόβουμε τόσο καλύτερα θα είναι.

Για την πρόσκληση που θα απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική

Τίποτα δεν γίνεται κάτω από το τραπέζι. Οποιαδήποτε πολιτική και κοινωνική συνεργασία θα πρέπει να έχει εγγυήσεις. Η πρώτη και βασική εγγύηση είναι η δράση πάνω στα ανοιχτά μέτωπα της περιόδου. Η διαδικασία που κάναμε και για τη ΔΕΗ και για τους αιγιαλούς και για τις φυλακές «τύπου Γ», αλλά και η διαδικασία που κάνουμε την επόμενη Τρίτη για τον δασοκτόνο νόμο είναι χαρακτηριστικές. Υπήρξε μια αντιστοίχηση σε κοινωνικό επίπεδο, στη διαμόρφωση επιτροπών, ομάδων, κινημάτων υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, αλλά συνολικά της ίδιας της ζωής. Εκεί θα φανούν τα πάντα. Άλλωστε, οι ψήφοι είναι πολύ μακριά από το να είναι προσωπικοί. Ο πολίτης έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά ότι έχει τεθεί το γενικό πολιτικό ζήτημα για το τι είδους κυβέρνηση έχουμε και με αυτή τη λογική κρίνει. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)