to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:06 | 22.03.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η συνθήκη ασφάλειας στην Ευρώπη, πρώτιστο καθήκον του φιλειρηνικού κινήματος

«Η προσπάθεια θα πρέπει να στοχεύει, στην οικοδόμηση μιας συνθήκης ασφάλειας στην Ευρώπη συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα στην Ουκρανία, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για την ανοικοδόμησή της, όσο και της ανοικοδόμησης των διεθνών σχέσεων που έχουν πληγεί βαθύτατα από την επικράτηση της λογικής του «δίκαιου του ισχυρού», απέναντι στο διεθνές δίκαιο», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Δ. Βίτσας


Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Δ. Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, τόνισε: 

«..Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, βλέπουμε δυστυχώς να συνεχίζονται οι συγκρούσεις, με τεράστιες απώλειες σε ζωές και σε καταστροφές των υποδομών, ενώ παράλληλα  μαίνεται και κλιμακώνεται ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος και ένας πόλεμος ασύλληπτης  προπαγάνδας.

Αν και ευχή όλων είναι να βρεθεί μια διπλωματική λύση, δεν βλέπω να γίνονται οι ανάλογες  προσπάθειες επ΄αυτού.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα βοηθούσε η ανάπτυξη ενός παγκόσμιου- ισχυρού  φιλειρηνικού κινήματος, ώστε να επέλθει η κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν τα Ρωσικά στρατεύματα στις βάσεις τους.

Η προσπάθεια θα πρέπει να στοχεύει, στην οικοδόμηση μιας συνθήκης ασφάλειας στην Ευρώπη συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα στην Ουκρανία, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για την ανοικοδόμησή της , όσο και της ανοικοδόμησης των διεθνών σχέσεων που έχουν πληγεί βαθύτατα από την επικράτηση της λογικής του ΄΄δίκαιου του ισχυρού΄΄, απέναντι στο διεθνές δίκαιο.

Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της ιστορίας, που αφορά όλες τις μεγάλες δυνάμεις, που σημειωτέων είναι και πυρηνικές ( Κίνα, Ινδία, ΕΕ, ΗΠΑ κλπ)  , σε παγκόσμιο επίπεδο   και που θα καθορίσει το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον.

Δυστυχώς στο τεράστιο  προσφυγικό κύμα από τον πόλεμο στη Συρία και απέναντι στον ISIS, ήρθε να προστεθεί και αυτό που ζούμε σήμερα εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Περιμέναμε κλιμάκωσή του από την Αφρική και την Ασία εξ αιτίας της κλιματικής κρίσης και της εκτεταμένης φτώχειας που επικρατούν εκεί , από αλλού όμως  μας προέκυψε.

Δύο ανθρωπιστικές κρίσεις λοιπόν βρίσκονται προ των πυλών:

-          Μία ανθρωπιστική φρίκη που θα αφορά τα προβλήματα ακόμα και στο πεδίο της πείνας και της δίψας στην Ουκρανία

-          και μία που θα παρουσιαστεί στον τρόπο ζωής μας , ιδιαίτερα στη χώρα μας και στην  Ευρώπη συνολικά, από τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία και τα οικονομικά προβλήματα που θα προκύψουν από αυτές…»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ  ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ:

«..Από το καλοκαίρι του 2021, βλέποντας τα παιχνίδια που εξελίσσονταν στο χώρο της ενέργειας, των καυσίμων και των μεταφορών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προειδοποιήσει για τη λήψη έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, η οποία δέον να σημειωθεί, δεν προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά θα επιδεινωθεί ιδιαίτερα εξ αυτού.

Βλέπουμε ότι οι τιμές της ενέργειας στη χώρα μας, οι οποίες διαμορφώνονται από  3-4 μεγάλες εταιρίες του χώρου, δεν ελέγχονται και εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό αισχροκέρδειας. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, πέρα από τον επιδοματικό τους χαρακτήρα και το  γεγονός ότι δεν επαρκούν, δεν βάζουν ένα πλαφόν στις τιμές , ώστε να μπορέσει να επιβιώσει η μέση Ελληνική οικογένεια.

Πρέπει λοιπόν να παρθούν πολύ ισχυρά μέτρα, τόσο από την Ελληνική κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ συνολικά.

Ενδεικτικά αναφέρω, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ( που θα συμπαρασύρει και την κατώτατη σύνταξη) , τους συνεχείς ελέγχους στην αγορά, τη τοποθέτηση πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κλπ.

Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αλλά τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παρθούν τώρα , πριν είναι αργά, ιδιαίτερα για τα κατώτατα στρώματα της κοινωνίας και τους ευάλωτους πολίτες…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)