to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 30.01.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί αίτημα δημοκρατίας και επιβίωσης

Η πρόσφατη κακοκαιρία και η έκδηλη αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση , μας οδήγησε στην απόφαση της κατάθεσης μομφής, όχι μόνο γι αυτό αλλά για την συνολική κυβερνητική πολιτική, ώστε να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση μπροστά στον Ελληνικό λαό και κάθε πολιτική δύναμη να καταθέσει τις απόψεις της.


Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δυτικού Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό  «ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 105,8»

«Ενάμιση χρόνο πριν, στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό 2022, ο Αλέξης Τσίπρας, πολύ τεκμηριωμένα, ανέδειξε τα κοινωνικά αδιέξοδα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα καθώς και τα πολλά πρόσωπα των κρίσεων ( πανδημίας, φυσικών καταστροφών, σχέσεις κυβέρνησης με εξωθεσμικούς παράγοντες κλπ).

Και είπε αυτό που η δημοκρατία επιβάλει.

Ζήτησε άμεση προσφυγή σε εκλογές μια που είναι γνωστό ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Η πρόσφατη κακοκαιρία και η έκδηλη αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση , μας οδήγησε στην απόφαση της κατάθεσης μομφής, όχι μόνο γι αυτό αλλά για την συνολική κυβερνητική πολιτική, ώστε να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση μπροστά στον Ελληνικό λαό και κάθε πολιτική δύναμη να καταθέσει τις απόψεις  της.

Πολλές φορές, υπάρχουν “συμπαγείς” πλειοψηφίες, που όμως δεν αντιστοιχούν στο λαϊκό αίσθημα και στα προβλήματα που έχουν να διαχειριστούν αλλά πολύ περισσότερο  στον τρόπο που πρέπει να τα διαχειριστούν.

Ακόμα και από τις δημοσκοπήσεις που συχνά  επικαλούνται στη ΝΔ, είναι φανερό ότι τα κόμματα της προοδευτικής – δημοκρατικής αντιπολίτευσης, συσπειρώνουν πολύ περισσότερους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι,  στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία.

Παρουσιάζεται λοιπόν μια ευκαιρία στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να συνεργαστούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Όπως και να έχει και όποτε να γίνουν οι εκλογές, όλα θα κριθούν το βράδυ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και το συσχετισμό των δυνάμεων που θα αποτυπωθεί.

Τα δημοκρατικά λοιπόν κόμματα( ΚΚΕ, ΜΕΡΑ-25,ΚΙΝΑΛ), θα βρεθούν μπροστά στο ερώτημα αν θα πρέπει να πάμε σε δεύτερες εκλογές, ή αν θα πρέπει να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή τους σε αυτή, είτε με την ανοχή τους σε αυτή, στη βάση ενός κοινού προγράμματος.

Είναι κατ’αρχήν θετικό το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίζουν υπέρ της πρότασης μομφής.

Το δεύτερο όμως που θα πρέπει να γίνει είναι τα κόμματα να καταθέτουν σιγά – σιγά τις προτάσεις τους για να φύγουμε από τα αδιέξοδα και να περάσουμε τον πήχη των σημερινών προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα.

Ακόμα και τώρα, υπάρχουν πολλοί πολίτες από αυτούς που ζήτησε ΄΄συγνώμη΄΄ ο Πρωθυπουργός, που ακόμα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Αποτελεί τυμβωρυχία, κάθε φορά που έχουμε μια τραγωδία  στη χώρα ,κάποιοι να την επαναφέρουν  ξανά και ξανά στην δημόσια σφαίρα.

Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο μοντέλο πάνω στο οποίο δομήθηκε και κυβερνήθηκε  αυτό το Κράτος από την ίδρυσή του, δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στις υποδομές και στον τρόπο διαμόρφωσης των πόλεων.

Σχεδόν πάντα, πρώτα χτίζονταν τα σπίτια και οι δρόμοι και μετά διαμορφώνονταν το πολεοδομικό σχέδιο.

Αυτό αποτέλεσε επιπλέον και έκφραση του τρόπου ανάπτυξης και διαμόρφωσης  του Ελληνικού καπιταλισμού.

Σε όλα αυτά λοιπόν, εγώ θα περίμενα από τη ΝΔ στη συζήτηση της πρότασης μομφής να κάνει το αυτονόητο: να αναγνωρίσει ότι υπήρξαν προβλήματα, να πει ότι δεν προσφεύγει σε εκλογές και ότι θα εξαντλήσει την θητεία της. Αντί γι αυτό, το αφήγημά της είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσφεύγει σε αυτή την κίνηση, φοβούμενος την δημοσκοπική επί του παρόντος, άνοδο των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ.

Αυτό φανερώνει ακόμα μια φορά ότι, ενώ η ΝΔ κυβερνά ήδη 2 ½ χρόνια, εξακολουθεί να πολιτεύεται στη λογική της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)