to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 27.09.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η ΝΔ διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και όχι στους υπαρκτούς εθνικούς κινδύνους (βίντεο)

«Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπάρχει η συνθήκη της Λωζάνης, το διεθνές δίκαιο και η αναγκαιότητα της Ευρώπης να προβεί σε ένα δίκαιο καταμερισμό των προσφυγικών ροών. Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα πρέπει να κινείται η εξωτερική και αμυντική μας πολιτική. Ας μη ξεχνάμε ότι ένα μέρος του προσφυγικού προβλήματος πηγάζει από την Τουρκία, λόγω της κατοχής από τη μεριά της Συριακών εδαφών»


Σημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό «ART TV»:

«Αυτός ο Τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός και  αναθεωρητισμός , που τον γνωρίσαμε με τη”γαλάζια πατρίδα” σε συνδυασμό με τη θέληση του Ερντογάν να επιβληθεί στις εκλογές του 2023 ,δείχνει μια επιθετική ρητορική, η οποία δεν βασίζεται πουθενά. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα παραπάνω από την επικράτηση του διεθνούς δικαίου και για το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει (των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας), μπορούμε να προσφύγουμε στη Χάγη και να το λύσουμε.

Υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που καθορίζονται από συγκεκριμένες συντεταγμένες και αν η Τουρκία προσπαθήσει να τα παραβιάσει, αυτό θα σήμαινε αναβάθμιση της ρητορικής σύγκρουσης.

Εμείς είναι καθαρό ότι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε ούτε ένα εκατοστό από την  κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα , πρέπει να απαντάμε με μια διεθνή εκστρατεία που αφορά τα εθνικά μας δίκαια και πάνω σε αυτά,  να υπάρχει η συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και του Ελληνικού λαού γενικότερα.

Και να είναι καθαρό ότι πάνω σε αυτές τις θέσεις στο εσωτερικό μέτωπο, δεν θα βάλουμε διαιτητή ούτε τον Ερντογάν ούτε κανέναν άλλο.

Όσο αφορά τους εξοπλισμούς, πιστεύουμε ότι οι δαπάνες που κάνουμε σαν χώρα, θα πρέπει να είναι ενταγμένες πάνω σε συγκεκριμένα σχέδια που αφορούν την άμυνά μας και όχι να είναι αλόγιστες. Εμείς στη Βουλή ψηφίζουμε υπερ, μόνο για τις δαπάνες που έχουν κάποια βάση και όχι για τις λεγόμενες “διπλωματικές” αγορές. Φαίνεται ότι θα υπάρξει στο μέλλον μια ανακολουθία όσο αφορά αυτές, μια που είχαμε ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση των F-16  σε Viper, είχαμε ήδη από το 2020 συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την ένταξη στο πρόγραμμα των F-35 και η πρόταση του κου Μητσοτάκη για τα Rafale ήρθε χωρίς να έχει περάσει από τα αρμόδια όργανα.

Το πρόβλημα που φαίνεται ότι υπάρχει στη ΝΔ είναι η διαχείριση αυτών των ζητημάτων  στο εσωτερικό πεδίο,  σε σχέση με τις ερχόμενες εκλογές και όχι τόσο με βάση τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα μας.

Θεωρούμε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν για τη διαχείριση του προσφυγικού, αποτελούν μια προβοκατόρικη ρητορική, ενταγμένη στο συνολικό σχέδιό του, που έχει να κάνει κυρίως με τις εκλογές του 2023 και το γενικότερο αναθεωρητισμό του.

Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπάρχει η συνθήκη της Λωζάνης, το διεθνές δίκαιο και η αναγκαιότητα της Ευρώπης να προβεί σε ένα δίκαιο καταμερισμό των προσφυγικών ροών. Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα πρέπει να κινείται η εξωτερική και αμυντική μας πολιτική. Ας μη ξεχνάμε ότι ένα μέρος του προσφυγικού προβλήματος πηγάζει από την Τουρκία, λόγω της κατοχής από τη μεριά της Συριακών εδαφών.

Το όποιο δίκαιο υπάρχει για την Τουρκία όσο αφορά το προσφυγικό ζήτημα, έχει να κάνει με τα σύνορά της με το ΙΡΑΝ και το κύμα των προσφύγων που έρχεται από το Αφγανιστάν. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν αφορά την Ελλάδα.

Σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, έχουμε και συμμάχους αλλά και δύναμη. Αυτή τη στιγμή οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο χώρο του Αιγαίου, υπερισχύουν των αντίστοιχων Τουρκικών. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι επιθυμούμε κάτι τέτοιο και θα πρέπει να δουλεύουμε για την αποτροπή αυτού του σεναρίου. Να ενεργοποιήσουμε λοιπόν όλες τις υπάρχουσες διεθνείς συμμαχίες αλλά να δημιουργήσουμε και νέες, βρίσκοντας τους κατάλληλους διαύλους με την Ευρώπη, μια που θα πρέπει να αναδειχθεί ο Ευρω-Τουρκικός χαρακτήρας των σχέσεών μας με τη γείτονα χώρα. Μη ξεχνάμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, υπάρχει μόνο η σύμβαση  της Γενεύης και το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης. Όμως μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία, τα βλέπω πιο δυσοίωνα τα πράγματα. Φαίνεται ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ιταλία, θα είναι παρόμοια με αυτή του Σαλβίνι όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών και που είχε σαν αποτέλεσμα να γεμίσει η Μεσόγειος πτώματα.»

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ:

«Είναι φανερό ότι αυτά τα γεγονότα δεν περιποιούν  τιμή για τη δημοκρατία στη χώρα μας. Είναι λίγο “περίεργο” το φως που δεσμεύτηκε ότι θα πέσει πάνω εκεί ο κος Μητσοτάκης, μια που στην ουσία κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι, μπαίνοντας η κυβέρνηση στη λογική και  στο “κόλπο” του απορρήτου. Και μάλιστα, ισχυρίζεται ότι είναι απόρρητη συνολικά η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής, παρόλο που πολλοί αναγνωρισμένοι συνταγματολόγοι ισχυρίζονται το αντίθετο.

Καλεί λοιπόν με βάση την πλειοψηφία που διαθέτει στην επιτροπή, όποιον μάρτυρα επιθυμεί, αποκλείοντας κάποιους  σημαντικούς όπως ο κος Δημητριάδης που κατά τον κο Μητσοτάκη είχε την ευθύνη των παρακολουθήσεων.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)