to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:53 | 29.03.2019

πηγή: news247.gr

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η ΝΔ ακολουθεί τις χώρες του Βίζεγκραντ και την ακροδεξιά στο μεταναστευτικό

Η ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για το μεταναστευτικό. Κατά τη γνώμη μου κινείται στη λογική των χωρών του Βίζεγκαρντ και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων μιλώντας μόνο για την προστασία των συνόρων λες και οι μετανάστες είναι εισβολείς" δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, καλεσμένος στα "Παιχνίδια εξουσίας" με τον Β. Σκουρή και την Α. Σπανού.


«Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τις χώρες του Βίζεγκραντ και την ακροδεξιά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό» υποστήριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.Και περιέγραψε το προσφυγικό-μεταναστευτικό σε αριθμούς: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. Περίπου 25.000 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και κατοικίες, 20.000 σε 28 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, 11.500 σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, 2.000 σε σπίτια στα νησιά, 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές του υπουργείου κοινωνικής προστασίας. Αυτός είναι ο δυναμικός αριθμός. Υπάρχει ένα κομμάτι που διαβιούν με δικά τους μέσα και φιλική υποστήριξη. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Σάμος. Εκεί έχει αυξηθεί η προσέλευση. Έχουμε δύο προγράμματα για να αποσυμφορηθεί το νησί. Στην Ελλάδα έχουμε 550.000 οικονομικούς μετανάστες από πριν το 2016. Στην Αθήνα το 20% του πληθυσμού είναι οικονομικοί μετανάστες».

Για το μειωμένο ΦΠΑ στη νησιά του ανατολικού Αιγαίου είπε ότι «αν συνεχιστεί να είναι μεγάλο το βάρος του προσφυγικού σε αυτά τα νησιά, αυτό το καθεστώς ΦΠΑ θα συνεχιστεί. Το ζήτημα θα κριθεί τέλος Ιουνίου και οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή του ΦΠΑ θα ισχύσει μετά το τέλος του έτους. Και οπωσδήποτε θα υπάρξει μεταφορικό ισοδύναμο».

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ ανέφερε τα εξής: «Πήγα στον σύνδεσμο των πακιστανικών κοινοτήτων. Η λέξη ιθαγένεια δεν υπάρχει στον χαιρετισμό μου, μίλησα για τον νέο νόμο που διευκολύνει τους ανθρώπους να πάρουν άδεια παραμονής. Πετάχτηκε η ΝΔ για να με καταγγείλει επειδή είπα ότι όνειρα δεν έχουν σύνορα. Μου έκαναν σφοδρή κριτική επειδή είπα ότι βάσει νόμου όποιος μπορεί να αποδείξει με βάση έγγραφα ότι βρίσκεται στην Ελλάδα επτά χρόνια, απαλλάσσεται από τον κίνδυνο απέλασης. Αυτόν τον νόμο τον είχε ψηφίσει και η ΝΔ. Η ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για το μεταναστευτικό. Κατά τη γνώμη μου κινείται στη λογική των χωρών του Βίζεγκαρντ και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων μιλώντας μόνο για την προστασία των συνόρων λες και οι μετανάστες είναι εισβολείς».

«Υπάρχει» -συνέχισε- «υπερβολικό βάρος για την Ελλάδα. Εξετάσαμε 60.000 αιτήσεις ασύλου την τελευταία χρονιά. Ζητάμε κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Μέχρι τις 25 Μαρτίου είχαμε αύξηση 16% ροών το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα νησιά και μείωση στον Έβρο, περιμένουμε τον Απρίλιο νέα αύξηση και στα νησιά και στον Εβρο. Είμαστε σε εγρήγορση».

Για τη σύλληψη τζιχαντιστή στη Βουδαπέστη που είχε πάρει άσυλο στη χώρα μας είπε ότι «θα επανεξεταστεί η άδεια που πήρε. Είχαν έρθει τότε 160.000 και έκαναν αίτηση ασύλου. Είμαστε στο σύστημα της Europol δεν υπήρχε κάποια κατηγορία σε βάρος του για έναν χρόνο. Η δουλειά μου δεν είναι να ανησυχώ αλλά να παίρνω μέτρα. Αλλά δεν είμαστε στη λογική μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Υπάρχουν Ευρωπαίοι».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)