to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 20.09.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: «Η λύση βρίσκεται στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

«Εδώ όμως έχουμε το φαινόμενο από τη μια τσέπη να βγαίνει το ποσό της επιδότησης και στην άλλη να μπαίνει. Δηλαδή, τα δύο δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, στην ουσία βγαίνουν από τα κρατικά ταμεία και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα των ΑΠΕ, που είναι και το μέλλον της ενέργειας, να μετατίθεται για μια δεκαετία τουλάχιστον αργότερα» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Συνδέσεις»


«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια επιδοματική πολιτική όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Βεβαίως, ό,τι πηγαίνει σαν βοήθεια σε ένα νοικοκυριό είναι καλοδεχούμενο. Εδώ όμως έχουμε το φαινόμενο από τη μια τσέπη να βγαίνει το ποσό της επιδότησης και στην άλλη να μπαίνει. Δηλαδή, τα δύο δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, στην ουσία βγαίνουν από τα κρατικά ταμεία και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα των  ΑΠΕ, που είναι και  το μέλλον της ενέργειας, να μετατίθεται για μια δεκαετία τουλάχιστον αργότερα.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα προέλθει σε πρώτο βαθμό από την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Κάτι που είναι και στην εργαλειοθήκη της ΕΕ. Ένας απλός τρόπος είναι να μη διαμορφώνεται το 100% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του Χρηματιστηρίου ενέργειας. Είναι το λεγόμενο «ιβηρικό» μοντέλο, δηλαδή αυτό που ακολούθησε η Ισπανία και η Πορτογαλία και που ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να ακολουθήσει.

Μόλις χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκάλυψε ότι  το πρόσφατο χρονικό διάστημα (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2022), η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι, αγόραζαν την Μwh 450 ευρώ και την πουλούσαν 750. Χρειάζεται λοιπόν ένας τακτικός (κατά μικρά χρονικά διαστήματα) έλεγχος των τιμών, ώστε να υπάρχει ένα λογικό κέρδος (έως 5%), με την ύπαρξη φυσικά  πλαφόν και στη χονδρική τιμή. Παράλληλα όμως θα πρέπει να παρθούν και πρόσθετα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, όπως είναι η χορήγηση δωρεάν ( ή πολύ χαμηλής τιμής) κάρτας μετακίνησης στα ΜΜΜ, μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά βασικά προϊόντα κλπ.

Μια σειρά στελέχη της ΝΔ έχουν ήδη αρχίσει να μας προετοιμάζουν για την επερχόμενη δυσκολία του φετινού χειμώνα. Δεν έχουμε ακούσει πιο άστοχη θέση από αυτή που εκφράστηκε από ορισμένους, για την επαναφορά των καυστήρων πετρελαίου, όπου αυτοί είχαν αντικατασταθεί από αντίστοιχους καυστήρες φυσικού αερίου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει να ανατραπεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)